Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Nyelvvizsga | Budapesti Metropolitan Egyetem

nyelvvizsga


Nyelvvizsgát szeretnék, mit csináljak?

 1. Olvasd el a szakodra vonatkozó nyelvi kimeneti követelményeket. (CooSpace: Hallgatói dokumentumok/Tanulmányok/Idegen nyelvi Intézet tájékoztató anyagok/ Nyelvi kimeneti követelmények.) 
 2. Minta-feladatsorok elkészítésével ismerkedj meg a különböző nyelvvizsgákkal, és döntsd el, melyiket érdemes letenned. E feladatsorokat az egyes nyelvvizsgák honlapján találod meg.
 3. Tájékozódj a vizsgára történő jelentkezési határidőkről, arról, hogy mikorra várható az eredmény.
 4. Fentiek ismeretében tervezd meg, melyik félévben milyen nyelvi tárgyat veszed fel, hogy minél hamarabb megszerezd a nyelvvizsgát. A felvehető tárgyakat lásd a Nyelvet tanulok/Tanácsok nyelvtanuláshoz menüpont alatt.
 5. Kövesd oktatód tanácsait, a nyelvi órákon törekedj legalább 80%-kos teljesítményre, hogy eséllyel jelentkezhess a nyelvvizsgára.
 6. Konzultálj oktatóddal: amennyiben órai teljesítményed alapján tanárod megfelelőnek ítéli tudásod, ne halogasd a jelentkezést a nyelvvizsgára.
 7. Ha további kérdésed lenne vagy tanácsra van szükséged, keresd fel az Idegen Nyelvi Intézetet.

Hol találom, hogy milyen nyelvvizsga szükséges ahhoz, hogy megkapjam a diplomámat?

A szakodra vonatkozó nyelvi kimeneti követelmények listája megtalálható a CooSpace-en. (CooSpace: Hallgatói dokumentumok/Tanulmányok/Idegen Nyelvi Intézet tájékoztató anyagok/ Nyelvi követelmények.

Milyen nyelvekből tehetek nyelvvizsgát?

Az elfogadott nyelvek listája megtalálható a CooSpace-en. (CooSpace: Hallgatói dokumentumok/Tanulmányok/Idegen Nyelvi Intézet tájékoztató anyagok/ Elfogadható nyelvvizsgák) illetve awww.nyak.hu honlapon elérhető az állandóan frissülő aktuális lista.

Melyik a legkönnyebb nyelvvizsga?

Egyik nyelvvizsga sem könnyebb vagy nehezebb a másiknál. Azt a nyelvvizsgát érdemes választani, amelyiknek a feladattípusai a leginkább megfelelnek az ízlésednek és képességeidnek. Ehhez érdemes végignézni az egyes nyelvvizsgák minta-feladatsorát, majd azt kiválasztani, amelyiken a legjobb eredményt éred el. A minta-feladatsorokhoz a linkeket az egyes vizsgaközpontok honlapján találod. A vizsgaközpontokat legkönnyebben a www.nyak.hu oldalról éred el.

Meddig van időm leadni a nyelvvizsga-bizonyítványom ahhoz, hogy a diplomámat a kezembe tudjam venni?

A nyelvvizsga megszerzése a záróvizsga letétele után nincs határidőhöz kötve (kivéve, ha államilag támogatott hallgató esetében a képzési szerződés nem tartalmaz eltérő rendelkezést).

Milyen nyelvvizsgára készít fel a METU?

Készülhetsz általános nyelvvizsgára a Középfokú nyelvvizsga előkészítő és a Felsőfokú nyelvvizsga előkészítő I. és II. tárggyal.

Készülhetsz szakmai nyelvvizsgára a Középfokú üzleti nyelvvizsga felkészítő I. és II. (angol) illetve a Gazdasági szaknyelv I. és II. (angol/német) kurzusok keretében.

Emellett felkészítünk nemzetközi nyelvvizsgára is

 • TOEIC (angol nemzetközi kommunikáció)

A TOEIC nyelvvizsgáról további információt a CooSpace-en találsz: CooSpace: Hallgatói dokumentumok/Tanulmányok/Idegen Nyelvi Intézet tájékoztató anyagok.

Milyen nyelvvizsgát lehet letenni a METU-n?

Házon belül a következő nyelvvizsgát tudod megszerezni úgy, hogy közben szabadon választható kreditet is szerezhetsz vele: TOEIC nemzetközi kommunikációs nyelvvizsga angol nyelven. 

A munkaerőpiacon igen értékes TOEIC nyelvvizsga „listening and reading” modulja a „speaking and writing” modullal kiegészítve 2012 júniusa óta honosítható honosítható a pontszámoknak megfelelően középfokú vagy felsőfokú általános nyelvvizsgára. A METU-n jelenleg a Listening and Reading vizsgarész elérhető. További információ: CooSpace: Hallgatói dokumentumok/Tanulmányok/Idegen Nyelvi Intézet tájékoztató anyagok.

Diplomámhoz középfokú szakmai komplex nyelvvizsga szükséges. Az egyetemen van lehetőség a felkészülésre?

Igen. Ha már van általános középfokú nyelvvizsgád, akkor a Középfokú üzleti nyelvvizsga felkészítő I. és II. (angol) kurzust érdemes választani, ha nincs nyelvvizsgád, akkor járj előbb nyelvi alapozó órára vagy vedd fel a Gazdasági szaknyelv I. és II. (angol/német) tárgyat.

Diplomámhoz középfokú általános komplex nyelvvizsga szükséges. Az egyetemen van lehetőség a felkészülésre?

Igen, a középfokú nyelvvizsga előkészítő I. és II. óra keretében. Előtte azonban írd meg a szintfelmérőt, és ha azon eléred a 80%-kot, akkor jelentkezz a kurzusra. Ha ennél alacsonyabb az eredmény, járj előbb nyelvi alapozó órára.

taggle vége

TOEIC nyelvvizsga

Miért érdemes a TOEIC nyelvvizsgát választani?

 • A munkaerőpiacon ezzel mérik az üzleti kommunikációhoz és a vállalati munkában szükséges szakmai angol nyelvi kompetenciát;
 • a legszélesebb körben használt és egyre népszerűbbé váló nemzetközi nyelvvizsga (évente 6 millió vizsgázó világszerte);
 • gyors és megbízható eredmény;
 • olcsóbb a többi nemzetközi vizsgánál;
 • nemzetközi hallgatóknak is érdemes letenni; 
 • nem lehet megbukni, bármilyen pontszámról kiállítják az adott nyelvtudást igazoló bizonyítványt;
 • a Cambridge és a TOEFL mellett ma a piacvezető üzleti nyelvvizsga;
 • a TOEIC vizsga „listening and reading” modulja a „speaking and writing” modullal kiegészítve honosítható a pontszámoknak megfelelő szinten.

Hogy jelentkezhetek a TOEIC nyelvvizsgára?

Tantárgyfelvételkor vedd fel a TOEIC nyelvvizsgát.

Mikor van a TOEIC nyelvvizsga?

Általában a vizsgaidőszak elején.

Hol van a TOEIC vizsga?

Az egyetem Nagy Lajos király úti campusán.

Kell-e fizetni a TOEIC vizsgáért?

Ha a tárgyfelvételkor veszed fel a nyelvvizsgát, akkor a szabadon választható kreditek fedezik a vizsgadíjat.

Mi történik, ha nem sikerül a TOEIC vizsga?

A TOEIC vizsgáról mindenképpen kiállítunk bizonyítványt, ami az éppen aktuális nyelvtudásodról szól, de a krediteket csak akkor szerzed meg, ha legalább 650 pontot elérsz a vizsgán. Utóvizsgát vagy javítóvizsgát nem lehet tenni.