Neked
szól…
ha szeretsz emberekkel foglalkozni, utazni, ha kreatív, jó problémamegoldó és szervező vagy, ha kiválóan kommunikálsz, szívesen tanulsz idegen nyelveket és nem riadsz vissza a kihívásoktól, akkor itt a helyed! Érdeklődj, tájékozódj, legyél nyitott!

A szakról röviden

A turizmus-vendéglátás mindössze két szó, mégis ezernyi jelentése van, sokszínű, élményekkel teli és emberközpontú szakma. Nem véletlenül az egyik legnépszerűbb Magyarországon. A sok apró részterület megismerése mellett megtanítunk arra, hogyan lásd a nagy egész működését rendszerben. 

Szakmai idegen nyelvet beszélő, gyakorlattal is rendelkező szakembereket képzünk, akik képesek

  1. a turizmusban és a vendéglátásban felmerülő különféle szakmai feladatok ellátására,
  2. vezetők munkáját segítő szakreferensi, asszisztensi feladatok ellátására,
  3. önálló, felelősségteljes munkavégzésre,
  4. továbblépésre a turizmus-vendéglátás alapképzésbe.

Gyakorlati lehetőségek

  1. Gyakorlatorientáltság: a szakképzés egy féléves turisztikai vállalatoknál, vállalkozásoknál eltöltött szakmai gyakorlattal zárul.
  2. Vendéglátás szakirányunkon az italkészítési ismeretek, vendéglátó üzemeltetési ismeretek, gasztronómiai technológiai ismeretek tankonyhában sajátíthatók el. 
  3. Példakép Program: A Példakép Program díját elnyerő hallgató végigkísérheti egy elismert szakember munkanapját, nyerhet a szakma rejtelmeibe.
  4. Turizmus Műhely: A műhely szakmai munkájában részt vevő hallgatók összetett iparági kérdésekre keresnek válaszokat. Az elmúlt években többek között a Hungexpo Zrt., a KidsOasis Kft. és a Magyar Turizmus Zrt. számára végeztek elemzéseket.
  5. Turizmus+ szakmai programsorozat: A beszélgetések során sikeres és befolyásos szakmabeliek szakmai különlegességeket, technikákat és példákat ismertetnek meg az érdeklődőkkel.

Felépítése

A képzés általános szakmai ismeretekre és a választott szakiránynak (turizmus vagy vendéglátás) megfelelő ismeretekre épül. A három féléves iskolarendszerű képzés első két félévében az általános szakmai ismeretek és a választott szakirány ismeretei párhuzamosan hallgathatók, míg a harmadik félév kizárólag a szakirányos ismeretek és gyakorlatok elmélyítésének időszaka. A képzés az egyetem falain kívül töltött szakmai gyakorlattal zárul.

Specializációk

Turizmus; vendéglátás


Turizmus: a turisztikai vállalkozások (pl. utazási irodák, rendezvényszervezők, szállodák) különféle szakmai feladatainak és marketingtevékenységének támogatására képez szakembereket.


Vendéglátás: a vendéglátó és rendezvényszervező vállalkozások különféle gasztronómiai és catering feladatainak támogatására képez szakembereket.

Elhelyezkedés

A választott szakiránytól függően hallgatóink elhelyezkedhetnek többek között rendezvényszervezőként, utazásszervezőként, recepciósként, felszolgálóként vagy idegenforgalmi ügyintézőként.

Főbb témakörök

  1. Turizmus és szabadidő;
  2. Turizmusföldrajz;
  3. Idegenforgalmi szaknyelv;
  4. Turizmus marketing;
  5. Vendéglátó és gasztronómiai ismeretek;
  6. Nemzetek kultúrája;
  7. Utazási irodai gazdálkodás és menedzsment;
  8. Italismeret és italkészítési gyakorlat;
  9. Vendéglátó üzemeltetés és menedzsment;
  10. Gasztronómiai technológiai ismeretek

Kapcsolódó képzések