szól…
A szakról röviden
A turizmus-vendéglátás mindössze két szó, mégis ezernyi jelentése van, sokszínű, élményekkel teli és emberközpontú szakma. Nem véletlenül az egyik legnépszerűbb Magyarországon. A sok apró részterület megismerése mellett megtanítunk arra, hogyan lásd a nagy egész működését rendszerben.
Szakmai idegen nyelvet beszélő, gyakorlattal is rendelkező szakembereket képzünk, akik képesek
- a turizmusban és a vendéglátásban felmerülő különféle szakmai feladatok ellátására,
- vezetők munkáját segítő szakreferensi, asszisztensi feladatok ellátására,
- önálló, felelősségteljes munkavégzésre,
- továbblépésre a turizmus-vendéglátás alapképzésbe.
Gyakorlati lehetőségek
- Gyakorlatorientáltság: a szakképzés egy féléves turisztikai vállalatoknál, vállalkozásoknál eltöltött szakmai gyakorlattal zárul.
- Vendéglátás szakirányunkon az italkészítési ismeretek, vendéglátó üzemeltetési ismeretek, gasztronómiai technológiai ismeretek tankonyhában sajátíthatók el.
- Példakép Program: A Példakép Program díját elnyerő hallgató végigkísérheti egy elismert szakember munkanapját, nyerhet a szakma rejtelmeibe.
- Turizmus Műhely: A műhely szakmai munkájában részt vevő hallgatók összetett iparági kérdésekre keresnek válaszokat. Az elmúlt években többek között a Hungexpo Zrt., a KidsOasis Kft. és a Magyar Turizmus Zrt. számára végeztek elemzéseket.
- Turizmus+ szakmai programsorozat: A beszélgetések során sikeres és befolyásos szakmabeliek szakmai különlegességeket, technikákat és példákat ismertetnek meg az érdeklődőkkel.
Felépítése
A képzés általános szakmai ismeretekre és a választott szakiránynak (turizmus vagy vendéglátás) megfelelő ismeretekre épül. A három féléves iskolarendszerű képzés első két félévében az általános szakmai ismeretek és a választott szakirány ismeretei párhuzamosan hallgathatók, míg a harmadik félév kizárólag a szakirányos ismeretek és gyakorlatok elmélyítésének időszaka. A képzés az egyetem falain kívül töltött szakmai gyakorlattal zárul.
Specializációk
Turizmus; vendéglátás
Turizmus: a turisztikai vállalkozások (pl. utazási irodák, rendezvényszervezők, szállodák) különféle szakmai feladatainak és marketingtevékenységének támogatására képez szakembereket.
Vendéglátás: a vendéglátó és rendezvényszervező vállalkozások különféle gasztronómiai és catering feladatainak támogatására képez szakembereket.
Elhelyezkedés
A választott szakiránytól függően hallgatóink elhelyezkedhetnek többek között rendezvényszervezőként, utazásszervezőként, recepciósként, felszolgálóként vagy idegenforgalmi ügyintézőként.
Főbb témakörök
- Turizmus és szabadidő;
- Turizmusföldrajz;
- Idegenforgalmi szaknyelv;
- Turizmus marketing;
- Vendéglátó és gasztronómiai ismeretek;
- Nemzetek kultúrája;
- Utazási irodai gazdálkodás és menedzsment;
- Italismeret és italkészítési gyakorlat;
- Vendéglátó üzemeltetés és menedzsment;
- Gasztronómiai technológiai ismeretek