Turizmus Intézet

Az intézetről

Intézetünk az Egyetem turizmus képzéseit, a Turizmus-vendéglátás alapszakot, a Turizmus menedzsment mesterszakot, valamint a Turizmus-vendéglátás felsőoktatási szakképzést gondozza. A képzéseket magyar és angol nyelven, nappali és levelező tagozatos képzési rendben is indítjuk. 

Alapszakjaink általános közgazdasági ismereteket is nyújtó képzések, így a képzési idő első harmadában a szaktárgyak mellett alapozó és általános közgazdasági ismereteket hallgatnak hallgatóink. Intézetünk elsődlegesen a turizmus képzések szakmai tárgyait gondozza, beleértve az alapszakok harmadik évén, az 5-6. félévben választható specializációkat, amelyek a turizmus egy-egy kiválasztott területén kínálnak elmélyülést. A választható specializációk: gasztronómia, egészségturizmus (angolul is), hivatásturizmus, nemzetközi szállodamenedzsment (angolul is) – megfelelő számú jelentkező esetén.

Mesterszakunk elmélyülési specializálódási lehetőséget kínál az alapszakos diplomával rendelkezők, illetve a gyakorlatban már tapasztalatot szerzettek számára a turizmus különféle területein. 

Oktatóink javarészt a gyakorlatból érkeztek, illetve oktatói tevékenységükkel párhuzamosan a szakmában dolgoznak, változatos turisztikai, szállodai és rendezvényszervezési szakterületeken.

Az intézet szakmai kapcsolatai kiterjedtek. Kapcsolatban állunk a Magyar Turisztikai Ügynökséggel és a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvánnyal, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségével, a Magyar Turizmus Desztináció Management Szövetséggel, a MellowMood Hotels-el és az Accor Hotels-el, Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt-vel, partnerünk a Smaller Earth Group (Resort Leaders, Camp Leaders), valamint jó kapcsolatokat ápolunk fontosabb szakmai médiumokkal (Turizmus Online, Turizmus.com).

Az Intézet nagy hangsúlyt fordít a turizmussal kapcsolatos tudományos kutatásokra, ennek nyomán a hallgatók naprakész információkkal való ellátására és kreativitásuk fejlesztésére, amelyre a Turizmus Műhely keretében nyílik lehetőségük.


Intézetvezető neve, elérhetősége

  1. Dr. Kulcsár Noémi PhD
  2.  Iroda: F302
  3.  E-mail cím: nkulcsar@metropolitan.hu

Szakmai partnereink

  1. Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.
  2. Hungexpo Zrt.
  3. Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt.
  4. Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége
  5. Magyar Fesztiválszövetség
  6. Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége
  7. MellowMood Hotelek

Gyakorlati lehetőségek

  1. Turizmus Műhely: intézeti kutatásokban projektben történő részvétel
  2. Turizmus+ rendezvénysorozat: a szakma képviselői a turizmus világának érdekességeit mutatják be. 
  3. EBMC üzleti verseny: a European Brains Made on Campus startup-verseny Metropolitanen rendezett fordulójának győztes csapata részt vehet a stuttgarti döntőn.

Kapcsolódó képzéseink

Tantárgy tematikák

Magyar nyelvű tárgyak tematikái

Vendéglátó üzemeltetés és menedzsment BN-VEUZME-06-KG
Vendéglátó és gasztronómiai ismeretek BN-VEGAIS-03-EA
Vendéglátó és gasztronómiai ismeretek BL-VEGAIS-03-EA
Utazási irodai gazdálkodás és menedzsment BN-UTTIGAM-06-KG
Utazási irodai gazdálkodás és menedzsment BL-UTIGAM-06-KG
Turizmusföldrajz BN-TURFLD-03-EA
Turizmusföldrajz BL-TURFLD-03-EA
Turizmus és szabadidő I. BN-TURSZ1-03-EA
Turizmus és szabadidő I. BL-TURSZ1-03-EA
Turizmus és közlekedés BN-TURKOZ-04-EA
Turizmus és közlekedés BL-TURKOZ-04-EA
Turisztikai termékek BN-TURTER-05-KG
Szállodai Front Office működés BN-SZFROM-06-KG
Sportrendezvény menedzsment BN-SPRMEN-03-EA
Sportrendezvény menedzsment BL-SPRMEN-03-EA
Revenue menedzsment BN-REVMEN-03-GY
Örökség és turizmus BN-OROTUR-03-EA
Nemzetek kultúrája (viselkedés és protokoll) BN-NEMKU-03-GY
Nemzetek kultúrája (viselkedés és protokoll) BL-NEMKU-03-GY
MICE menedzsment BN-MICEMN-06-KG
MICE menedzsment BL-MICMEN-06-KG
Lassú turizmus BN-LASTUR-04-GY
Kulturális turizmus menedzsment BN-KULTUM-03-EA
Kulturális és céges rendezvények szervezése BN-KCRESZ-06-KG
Kulturális és céges rendezvények szervezése BL-KCRESZ-06-KG
Középfokú bor- és párlatismeret ML-KOBOPI-05-GY
Középfokú bor- és párlatismeret BN-KOBOPI-05-GY
Középfokú bor- és párlatismeret BL-KOBOPI-05-GY
Italismeret és italkészítési gyakorlat BN-ITAIKG-03-GY
Gasztronómiai trendek BN-GASZTR-03-EA
Gasztronómiai technológiai ismeretek BN-GANTEI-03-GY
F & B menedzsment a szállodaiparban BN-FBMESZ-03-EA
Cukrászat elmélete BN-CUKELM-04-EA
Bevezetés az egészségturizmusba BN-BEGTRK-06-KG
Bevezetés az egészségturizmusba BL-BEVEGT-06-KG
Bevezetés a desztináció és örökségmenedzsmentbe ML-BEVDEO-03-EA
Attrakciótervezés és látogatómenedzsment BN-ATTELM-03-EA
Attrakciótervezés és látogatómenedzsment BL-ATTELM-03-EA
A nemzetközi szállodaipar BN-NSZMIP-03-EA

Angol nyelvű tárgyak tematikái

Trends in Tourism Product Development MN-TETUPD-06-KG
Travel Agency Management BN-TAVGMA-06-KG
Tourism Legislation and Institutions MN-TOULIN-03-EA
Tourism Geography BN-TOUGEO-03-EA
The Products of Health Tourism BN-TPRHET-04-GY
The International Hotel Industry BN-INHIND-03-EA
Revenue Management BN-REVMAN-03-GY
Operation and HR Management in Health Tourism BN-OPHRHE-07-KG
Leisure and Tourism Studies I. BN-LETRS1-03-EA
Intermediate Level Wine and Spirit Studies BN-INWINS-05-GY
Hotel Front Office Operations BN-HOTFRO-06-KG
Heritage Management MN-HERMAN-03-GY
Health Destination Development and Management BN-HEDDEM-04-EA
Food and Beverage Management in the Hospitality Industry BN-FBMAHI-04-EA
Food and Beverage Management in the Hospitality Industry BN-FBMAHI-03-EA
Cultural, Creative and Heritage Tourism MN-CUCRHT-03-EA
Creative Experience Design MN-CREXDE-03-GY
Creative City Development MN-CRECYD-03-EA
Catering and Gastronomy Studies BN-CATSTU-03-EA
Attractions Management and Experience Design BN-AMEXDE-03-EA