Turizmus Intézet


Intézetünk a Turizmus-vendéglátás alapszakot angol nyelven nappali, magyar nyelven nappali és levelező tagozaton; a Turizmus-menedzsment mesterszakot angol nyelven nappali, magyar nyelven levelező tagozaton; valamint a Turizmus-vendéglátás felsőoktatási szakképzést gondozza nappali és levelező tagozaton.


Alapszakjaink általános közgazdasági ismereteket is nyújtó képzések, így a képzési idő első harmadában a szaktárgyak mellett alapozó és általános közgazdasági ismereteket hallgatnak hallgatóink. Intézetünk elsődlegesen a turizmus képzések szakmai tárgyait gondozza, beleértve az alapszakok harmadik évén választható specializációkat, amelyek a turizmus egy-egy kiválasztott területén kínálnak elmélyülést: 1. rendezvénymenedzsment, 2. egészségturizmus, 3. gasztronómia és 4. nemzetközi szállodamenedzsment. Szakjainkon nem csupán a szakismeretek oktatása és képességek fejlesztése áll a fókuszban, hanem az attitűdformálás azáltal, hogy megismertetjük a hallgatókkal a jól szervezett turizmus életminőséget növelő és értékteremtő hatását. Mester képzésünket a budapesti turizmus kompetenciáira építettük, így a szak orientációja a kreatív, kulturális, egészség és örökség turizmus. Képzésünk az UNESCO-UNITWIN hálózat tagja.


Oktatóink javarészt a gyakorlatból érkeztek, illetve oktatói tevékenységükkel párhuzamosan a szakmában dolgoznak, változatos turisztikai, szállodai és rendezvényszervezési szakterületeken. Oktatóink publikációs tevékenysége az alábbi területeken jellemző: utazási szokások, e-sport, fenntartható turizmus, utazási lábnyom mérés, vallási turizmus, egészségturizmus, repülőtérfejlesztés, rendezvénymenedzsment és vidéki turizmus.


Az intézet szakmai kapcsolatai kiterjedtek. Kapcsolatban állunk a Magyar Turisztikai Ügynökséggel és a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvánnyal, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségével, a MellowMood Hotels-el és partnerünk a Smaller Earth Group (Resort Leaders, Camp Leaders), valamint jó kapcsolatokat ápolunk fontosabb szakmai médiumokkal (Turizmus Online, Turizmus.com), illetve több turisztikai kis-és középvállalkozással (pl. Imagine, InnoTime Hungary) is.


Intézetünkben nagy hangsúlyt fordítunk a hallgatók naprakész információkkal való ellátására és kreativitásuk fejlesztésére. Az órai kereteken túl Turizmus Kutatóműhelyünkben a hallgatók félévente új kutatási projektben vehetnek részt, melynek eredményeit hazai konferenciákon, illetve szakmai tudományos folyóiratokban (pl. TVT, Turizmus Bulletin) konzulensükkel együtt publikálják. Szintén órai kereteken túl Turizmus+ előadássorozatot szervezünk hallgatóinknak szemeszterenként 3 alkalommal, ahova a szakma kiválóságait kérjük fel inspiráló előadástartásra.


Hallgatóink és a szakmai érdeklődők számára rendszeresen szervezünk turizmus szakmai rendezvényeket ismeretszerzési és kapcsolatépítési célból (pl. Digitális Turizmus Workshop 14 szakmai cég részvételével; World Tourism Day alkalmából rendezett METUrizmus nemzetközi felelős és fenntartható turizmus konferencia; Fenntartható örökségvédelem konferencia világörökségi helyszíneink képviseleti szervezeteivel együttműködésben). Hallgatóinkat ösztönözzük az éves országos Turisztikai Innovációs Versenyen való részvételre is. Büszkék vagyunk rá, hogy 2023-ban e verseny Vállalati kihívás kategóriájának I. helyezését a METU csapata nyerte el.



Intézetvezető:

Dr. Kulcsár Noémi, egyetemi docens


Az intézethez tartozó főállású oktatók

  1.  dr. Behringer Zsuzsanna Éva, főiskolai docens
  2.  Dr. Bódis Gábor PhD, főiskolai docens
  3.  Dr. Egyed Krisztián PhD, egyetemi docens (félállás) (2024. szeptembertől)
  4.  Dr. Horváth Endre PhD, főiskolai tanár (2024. szeptembertől)
  5.  Juhász László Péter, mesteroktató
  6.  Dr. Kulcsár Noémi PhD, egyetemi docens, intézetvezető
  7.  Dr. Ruszinkó Ádám, főiskolai docens (félállás)
  8.  Petrik Anna, mesteroktató
  9.  Dr. Tütünkov-Hrisztov Jordán PhD, főiskolai docens (félállás)

Tantárgy tematikák

Magyar nyelvű tárgyak tematikái

Vendéglátó üzemeltetés és menedzsment BN-VEUZME-06-KG
Vendéglátó és gasztronómiai ismeretek BN-VEGAIS-03-EA
Vendéglátó és gasztronómiai ismeretek BL-VEGAIS-03-EA
Utazási irodai gazdálkodás és menedzsment BN-UTTIGAM-06-KG
Utazási irodai gazdálkodás és menedzsment BL-UTIGAM-06-KG
Turizmusföldrajz BN-TURFLD-03-EA
Turizmusföldrajz BL-TURFLD-03-EA
Turizmus és szabadidő I. BN-TURSZ1-03-EA
Turizmus és szabadidő I. BL-TURSZ1-03-EA
Turizmus és közlekedés BN-TURKOZ-04-EA
Turizmus és közlekedés BL-TURKOZ-04-EA
Turisztikai termékek BN-TURTER-05-KG
Szállodai Front Office működés BN-SZFROM-06-KG
Sportrendezvény menedzsment BN-SPRMEN-03-EA
Sportrendezvény menedzsment BL-SPRMEN-03-EA
Revenue menedzsment BN-REVMEN-03-GY
Örökség és turizmus BN-OROTUR-03-EA
Nemzetek kultúrája (viselkedés és protokoll) BN-NEMKU-03-GY
Nemzetek kultúrája (viselkedés és protokoll) BL-NEMKU-03-GY
MICE menedzsment BN-MICEMN-06-KG
MICE menedzsment BL-MICMEN-06-KG
Lassú turizmus BN-LASTUR-04-GY
Kulturális turizmus menedzsment BN-KULTUM-03-EA
Kulturális és céges rendezvények szervezése BN-KCRESZ-06-KG
Kulturális és céges rendezvények szervezése BL-KCRESZ-06-KG
Középfokú bor- és párlatismeret ML-KOBOPI-05-GY
Középfokú bor- és párlatismeret BN-KOBOPI-05-GY
Középfokú bor- és párlatismeret BL-KOBOPI-05-GY
Italismeret és italkészítési gyakorlat BN-ITAIKG-03-GY
Gasztronómiai trendek BN-GASZTR-03-EA
Gasztronómiai technológiai ismeretek BN-GANTEI-03-GY
F & B menedzsment a szállodaiparban BN-FBMESZ-03-EA
Cukrászat elmélete BN-CUKELM-04-EA
Bevezetés az egészségturizmusba BN-BEGTRK-06-KG
Bevezetés az egészségturizmusba BL-BEVEGT-06-KG
Bevezetés a desztináció és örökségmenedzsmentbe ML-BEVDEO-03-EA
Attrakciótervezés és látogatómenedzsment BN-ATTELM-03-EA
Attrakciótervezés és látogatómenedzsment BL-ATTELM-03-EA
A nemzetközi szállodaipar BN-NSZMIP-03-EA

Angol nyelvű tárgyak tematikái

Trends in Tourism Product Development MN-TETUPD-06-KG
Travel Agency Management BN-TAVGMA-06-KG
Tourism Legislation and Institutions MN-TOULIN-03-EA
Tourism Geography BN-TOUGEO-03-EA
The Products of Health Tourism BN-TPRHET-04-GY
The International Hotel Industry BN-INHIND-03-EA
Revenue Management BN-REVMAN-03-GY
Operation and HR Management in Health Tourism BN-OPHRHE-07-KG
Leisure and Tourism Studies I. BN-LETRS1-03-EA
Intermediate Level Wine and Spirit Studies BN-INWINS-05-GY
Hotel Front Office Operations BN-HOTFRO-06-KG
Heritage Management MN-HERMAN-03-GY
Health Destination Development and Management BN-HEDDEM-04-EA
Food and Beverage Management in the Hospitality Industry BN-FBMAHI-04-EA
Food and Beverage Management in the Hospitality Industry BN-FBMAHI-03-EA
Cultural, Creative and Heritage Tourism MN-CUCRHT-03-EA
Creative Experience Design MN-CREXDE-03-GY
Creative City Development MN-CRECYD-03-EA
Catering and Gastronomy Studies BN-CATSTU-03-EA
Attractions Management and Experience Design BN-AMEXDE-03-EA