Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Szakdolgozat kutatási módszerek: hasznos tippek | Budapesti Metropolitan Egyetem

Szakdolgozat kutatási módszerek: hasznos tippek


Szakdolgozat kutatási módszerek: hasznos tippek

 

Ha szakdolgozat írás előtt állsz, nem árt tisztázni a különböző fogalmakat, megismerkedni a különböző kutatási és adatgyűjtési módszerekkel. Ezek mellett ráadásul számtalan hasznos tippet is adunk a szakdolgozatod elkészítéséhez. 

 

 

Ha tanulmányaid végén jársz, és elkövetkezik eddigi életed egyik legnagyobb kihívása: a szakdolgozat írása. A legfontosabb feladatod a témaválasztás és hozzá a megfelelő adatgyűjtési módszerek kiválasztása, ám ilyenkor számtalan kérdés felmerül: Milyen szakdolgozat kutatási módszerek léteznek? Mik azok a primer és szekunder adatok? Milyen egy jó kérdőíves kutatás és milyen szempontok alapján állítsd össze egy kvalitatív interjú kérdéseit? Most ezekre a kérdésekre adunk választ. 

Szakdolgozat kutatási módszerek - tippek


Mik azok a primer és szekunder adatok? 

 

A témaválasztást követően fontos a problémafelvetés és a hipotézis felállítása. Ez azt jelenti, hogy felvetsz egy kutatási kérdést, amelyet a szakdolgozatod során körbe szeretnél járni, és ez alapján megadsz egy olyan állítást, amelyről egyelőre nem tudod, hogy igaz vagy sem, erre keresed a kutatásod során a választ. A szakdolgozatod végén pedig ezt a hipotézist vagy igazolod, vagy megcáfolod. 

A szekunder adatok már meglévő adatok, melyeket te is felhasználhatsz a probléma meghatározására, a szakdolgozat kutatási terved létrehozására, és a primer adatok értelmezésére. A primer adatok tulajdonképpen a saját empirikus kutatásod során gyűjtött adatok. A kutatást mindig a szekunder adatokkal kezdd, mert erre fognak épülni a primer adataid is, maga a szakdolgozatod pedig a primer adatokra. 

 

Kutatási módszerek a szakdolgozathoz 

 

A szakdolgozat kutatási terv elkészítésekor a legfőbb szempont, hogy milyen információszerzési módszer a legelőnyösebb a hipotézised és a kutatási kérdéseid megválaszolásához, tehát hogyan tudsz egyértelmű választ kapni a feltevésedre. 

 

Kvantitatív kutatás 

Ide tartozik minden, ami kérdőív. A kérdőíves kutatás a szakdolgozat elengedhetetlen része, célja, hogy a hipotézisedet igazold vagy cáfold számszerű adatokkal. Előnye, hogy viszonylag könnyen kivitelezhető, nem kerül pénzbe, és jól alkalmazható magyarázó és leíró célokra. Hogy hogyan készítsünk kérdőívet? A különböző netes űrlap-kitöltő alkalmazások a barátaid. A reprezentatív minta eléréséhez próbáld legalább 150 fővel kitöltetni őket. 


Szakdolgozat kutatási módszerek - kvantitatív kutatás

 

Kvalitatív kutatás 

A kvantitatívval ellentétben a kvalitatív kutatás sosem lehet reprezentatív, hiszen személyes interjú során csupán egy személy vagy egy kisebb csoport véleményét ismerheted meg általa. Típusai a mélyinterjú, kiscsoportos interjú és a fókuszcsoportos interjú. Ezek segítségével problémákat tárhatsz fel és ismerhetsz meg mélyebben, megkeresheted a választ a “miért”-ekre. 


Szakdolgozat kutatási módszerek - kvalitatív kutatás

 

Szakdolgozat kérdőív elemzése 

 

Egy jó kérdőív mindig a leírja, mi a kérdőív célja, a kitöltő alany fejével gondolkodik, kerüli a szakszavakat és bonyolult megfogalmazásokat, és betartja a GDPR szabályokat is. Érdemes a tölcsérelvet alkalmazni, és az egyszerűbb kérdésektől indulva haladni a bonyolultabbak felé. 

Ügyelj rá, hogy a hipotézised igazolását vagy cáfolását ne csupán egyetlen kérdés válaszaira alapozd, utaljon rá legalább 2-3 kérdés is, ezzel kizárva a hamis eredményeket. 

A kérdőívek összegzésénél segít maga az alkalmazás, de a jobb átláthatóság kedvéért és a pontosabb statisztikai elemzésre készíthetsz Excel-táblázatokat és diagramokat is.  

 

Szakdolgozat interjú minta

 

A kvalitatív interjú célja, hogy összefüggéseiben, mélységeiben tárja fel a problémát. Erősen szubjektív műfaj, nem csak az alany személyisége fontos, de az interjúztatóé is. Fontos, hogy próbálj bizalmi viszont kiépíteni az interjúalanyoddal, és fordulj mindig empátiával felé. 

Egy mélyinterjú során a zárt kérdések mellett használj nyitott kérdéseket is, ám ezekkel jobb csínján bánni, mert minél több nyitott kérdést teszel fel, annál nehezebbé válik az adatok feldolgozhatósága. Figyelj az ok-okozati kapcsolatokra, és a szavak mellett a hanglejtésre, a hangszínre és a kérdezett nonverbális kommunikációjára is. 

Készíts előre egy interjúvázlatot, és ügyelj rá, hogy a fókusz mindig a legfontosabb felvetett problémán maradjon, de ha úgy érzed, térj el a megírt forgatókönyvtől, és hagyd, hogy akár új, spontán kérdések is felmerüljenek.  

Tipp: Szakdolgozati interjú mintákat letölthetsz akár az internetről is, de ezeket mindig szabd személyre. Vedd figyelembe a hipotézisedet és a kérdezett nemét, életkorát és lakhelyét is. 

2022. 04. 29.

Hírek

Művészet
KAOTIKUS (ÚJRA)TERVEZÉS

Vranek Hedvig Divat- és textiltervező mesterszakos hallgatójának prezentációja a BME Művészeti Rezidenciaprogramban végzett munkájáról...

lsfkaégjdéjgé

KAOTIKUS (ÚJRA)TERVEZÉS

Vranek Hedvig Divat- és textiltervező mesterszakos hallgat&oacu …

Művészet
Művészet
IN MEMORIAM D UEDD UDD

Kondricz Ákos Levente fotográfus hallgatónk önálló kiállítása a PaperLab galériában

hfghfg

IN MEMORIAM D UEDD UDD

Kondricz Ákos Levente fotográfus hallgatónk önálló kiállítása a PaperLab galériá …

Művészet
Művészet
Pro Arte Aranyérmes hallgatónk és Mestertanár Aranyérmes oktatónk az OTDK kitüntettek között

A két aranyérem óriási elismerése oktatóink és hallgatóink színvonalas alkotómunkájának és pályázati eredményességének, amely egyben egyetemünk, képzéseink számára is kitüntetés...

aranyermescsemp

Pro Arte Aranyérmes hallgatónk és Mestertanár Aranyérmes oktatónk az OTDK kitüntettek között

A két aranyérem óriási elismerése oktat&oacut …

Művészet
Nagy sikerrel zajlott a Tudományos Diákköri Konferencia az Üzleti, Kommunikációs és Turisztikai hallgatók körében

Nagy sikerrel zajlott a Tudományos Diákköri Konferencia az Üzleti, Kommunikációs és Turisztikai hallgatók körében...

tdksajcsemp2

Nagy sikerrel zajlott a Tudományos Diákköri Konferencia az Üzleti, Kommunikációs és Turisztikai hallgatók körében

Nagy sikerrel zajlott a Tudományos Diákköri Konferencia az &U …

Rangos nemzetközi elismeréseket hozott az ősz a Budapesti Metropolitan Egyetemnek

QS Stars Minősítés és Reimagine Education Shortlist Sajtóközlemény2023.11.22. (szerda)A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) oktatási innovációi kivívták a világ egyik legrangosabb felsőoktatási szervezetének elismerését...

csempe5208

Rangos nemzetközi elismeréseket hozott az ősz a Budapesti Metropolitan Egyetemnek

QS Stars Minősítés és Reimagine Education Shortlist Sa …

Felhívás a Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogramban történő részvételre

Tanulj Te is a METU egyik legfontosabb külhoni partneregyetemén, és „érd el önmagad legjobb verzióját” a Sapientián!

marcsempe

Felhívás a Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogramban történő részvételre

Tanulj Te is a METU egyik legfontosabb külhoni partneregyetemén, és „érd el önma …

Művészet
Megjelent Dr. Mészáros Flóra könyve: Lantos monográfia

Egyetemünk oktatójának  Dr. Mészáros Flóra művészettörténésznek, a Művészet- és Designelméleti Intézet egyetemi docensének Lantos címmel könyve jelent meg...

lantoscsemp

Megjelent Dr. Mészáros Flóra könyve: Lantos monográfia

Egyetemünk oktatójának  Dr. Mészáros Fl&oa …

Művészet
myBRAND - A hallgató fejlődése a Budapesti Metropolitan Egyetemen HR képzésének középpontjában

Az oktatás világa folyamatosan változik, és az oktatási intézményeknek lépést kell tartaniuk az új kihívásokkal...

HRcsemp

myBRAND - A hallgató fejlődése a Budapesti Metropolitan Egyetemen HR képzésének középpontjában

Az oktatás világa folyamatosan változik, és az oktat …

KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
További hírek megtekintése...
METU hírek logó

További hírek megtekintése...