Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Szakdolgozat | Budapesti Metropolitan Egyetem

szakdolgozat

Az előző évek szakdolgozatait érdemes áttekinteni, mielőtt az ember hozzákezd a sajátjához. Milyen témákat dolgoztak már fel nagyon sokan? Milyen alapvető szakirodalmakkal érdemes elindulni? Ki mit írt egy adott témavezető irányításával? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre adnak választ a Metropolitan Egyetem korábban írt szakdolgozatai.

A szakdolgozat (formai) követelményeivel kapcsolatban az első számú segédeszköz a Hallgatói Követelményrendszer. A második melléklet tartalmazza a szakdolgozat követelményeit. A hivatkozások tekintetében az APA aktuális verziója (jelenleg a 7.) a mérvadó. A Könyvtár CooSpace színterén erről bővebb információ található.

Mit lehet és mit nem lehet tenni a dolgozatokkal:

Lehet

  • Olvasni
  • Inspirálódni
  • Szakirodalmi bibliográfiához ötleteket meríteni
  • Korábban elfogadott formai megjelenést közelről is megnézni (ügyelve arra, hogy a dolgozat már a Budapesti Metropolitan Egyetem Hallgatói Követelményrendszere szerinti legyen)

Nem lehet

  • A dolgozatot vagy annak egy részét kimásolni vagy lementeni (illetve bármilyen módon sokszorosítani/közzétenni)
  • Szakirodalomként idézni belőle, mivel posztgraduális (doktori disszertáció) szint alatt ezt nem fogadjuk el

Hol érhetőek el a dolgozatok

A Központi Könyvtárban kiállított kiváló szakdolgozatok ugyan sokat segítenek a dolgozat formai követelményeinek áttekintésében, de tartalmukat tekintve szükségszerűen korlátozottak. 

Segítséget nyújt online repozitóriumunk, amelyben a korábbi évek sikeresen védett dolgozatai találhatóak. Érdemjegyeket nem tartunk nyilván, a dolgozat tartalmi és formai minőségéről csak annyit lehet biztosan állítani, hogy a védése akkor sikeres volt. Ennek megfelelően sem az egyetem sem a könyvtár nem vállal felelősséget az itt tárolt dolgozatok jelenlegi tartalmi és formai megfeleléséért.

CooSpace színterünkön található egy lista a repozitóriumban tárolt néhány kiváló dolgozatról. Érdemes észben tartani, hogy a formázási és hivatkozási szabályok időközben többször változtak, így érdemes minél frissebb dolgozatokat átnézni.

A repozitóriumunkra mutató linkre kattintva megjelenik a következő oldal:
Bármelyik keresőmezőre lehet keresni önmagában és kombinálva, illetve az évszám csúszka mozgatásával is. A képen láthatóak mellett más feltételek is kiválaszthatók az egyes keresőmezőkhöz, többek között a teljes szövegben is tud keresni a rendszer.

Keresésre egy találati lista jelenik meg (alábbi kép). Az oldalsó szűrők a találatok szűkítését szolgálják. A találatok listájában a kulcsszavakra kattintva át is lehet lépni más dolgozatokra, amelyek ugyanezt a kulcsszót használták.
Bejelentkezés nélkül is olvashatóak a dolgozatok adatai (pl. szerző és témavezető neve, dolgozat címe, kulcsszavai, stb.), illetve a dolgozat kivonata. A teljes szöveghez azonban csak bejelentkezés után lehet hozzáférni.

Ehhez a Bejelentkezés opcióra kell kattintani a felső sávban, majd a METU-n megszokott belépési adatokkal tudsz bejelentkezni. 

FONTOS! Ha olyan gépen vagy, amit mások is használnak, ne engedd, hogy a böngésző megjegyezze a belépési adataidat, mivel ezekkel mások visszaélhetnek! A dolgozatokkal kapcsolatos bármilyen visszaélésért a belépő felel, akkor is, ha azt harmadik fél követte el a nevében.

Belépés után a dolgozatok ugyanúgy – teljes szöveggel – olvashatóak lesznek, mint az egyetem gépein.FONTOS! Ha olyan gépen vagy, amit mások is használnak, mindenképpen jelentkezz ki olvasás után.Ha bejelentkezés után valamiért mégsem jelenne meg a dolgozat teljes szövegét és kivonatát mutató modul, annak két oka lehet: 

  1. A dolgozat titkos, és csak az adatai vannak fent a repozitóriumban, a szövege nem;
  2. A dolgozat régi vagy hibásan került feltöltésre, így a szövege nincs meg digitálisan, de nyilvántartjuk az adatait.

Az alábbi példa a titkos dolgozatok megjelenítésére:Ha a dolgozat szövege elérhető, ez egy pdf formájában fog a böngészőben megnyílni.

Jó olvasást és sikeres kutatást kíván minden hallgatónknak a METU Könyvtárának csapata!