Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Pavlik Alexandra Vivien / Kézműves tárgykultúra BA | Budapesti Metropolitan Egyetem

Pavlik Alexandra Vivien / Kézműves tárgykultúra BA

„Az egyetem segített nekem kibontakozni, aminek köszönhetően biztos vagyok benne, hogy ezen a pályán szeretném folytatni az utamat. A METU programjai és pályázatai sok ajtót nyitnak ki előttünk, ahol a tapasztalatainkat csak gyarapítani tudjuk.” 

 

Pavlik Alexandra Vivien a METU Kézműves tárgykultúra BA szakán diplomázott, tanulmányait pedig folytatja a Divat- és textiltervezés mesterszakán. Kicsi kora óta rajong a divat világáért, és eléggé fiatalon már látta is maga előtt az utat, amelyen azóta is ugyanolyan lelkesedéssel lépdel. A jövőben önmagát divattervezőként képzeli el, és szívesen építene saját márkát.   


Miért ezzel a területtel foglalkozol, miért ezt a szakot választottad, mi inspirál? 

A történetem gyerekkoromban kezdődött - ekkor egyszerűen imádtam nézni a divatbemutatókat egyes adásokban, magazinokban édesanyámmal. Még 13 éves koromban a pedagógusom az általános iskolában feladott egy házi feladatot, ahol le kellett írnunk, hogy miként gondolunk a színes divatra. Az egész feladatnak a tanulmányozása annyira inspirált, hogy egy szikrát ébresztett fel bennem, aminek a hatására másnap azt mondtam a szüleimnek, hogy én divattervező szeretnék lenni. Amikor elértem az adott motivációs szintemet, képes voltam akár a barátaimat, szüleimet és a vendégeimet is divatosan felöltöztetni. 

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért? 

Az összes munkámat nagyon szerettem, mert mindent beleadtam, amire képes voltam akkor. De van két projekt, amire nagyon büszke vagyok. Az egyik az Art deco témájából inspirált, a "Szín és a geometria" című nevet kapta. Az Art deco téma nagyon tág, de sok kutatás után rátaláltam a geometrikus formákra, a színek kölcsönhatásaira, amiket azokban az években Sonia Delaunay képviselt. Sok kísérletet és megfigyelést készítettem arra, hogy mégis hogyan tudnám átadni a geometrikus formákat és a párhuzamos vonalakat. Számomra nagyon fontos az ökológia, ezért egyre több munkámban mutattam ezt be. Ez a ruhadarab hulladék anyagokból készült – olyan kis méretű anyagok sokaságából, amelyeket nem lehetett már felhasználni egy teljes ruhadarabra. A projekt azért is volt fontos számomra, mert segített kilépni a komfortzónámból, és segített bátrabban használni a színeket is. Azért különösen büszke vagyok, hogy ez a ruhadarab kiállításra került a Nemzeti Galériában is. 

Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad? 

Az én diplomamunkámat egy holland kerttervező inspirálta, még pedig Pit Oudolf, akinek a kertjeiben általában íves formájú ösvények haladnak át, és ezáltal a diplomamunkám a “Curved Lines” nevet kapta.  Ezeket az íves vonalakat mutatom be a munkámban egy merevítő lószőr szalag segítségével. Ezzel a technikával több féléven át dolgoztam, annyira megfogott az egész téma, hogy nagyon sok ötletet láttam benne. Majdnem az összes eddigi munkámban fontos szerepet kapott a Zero Waste, a diplomamunkámban ezt használt felső ruhadarabokkal oldottam meg úgy, hogy az alját ívesen levágtam, és rávarrtam a lószőr szalagot. Ezután már egy téglalap anyagot varrtam a merevítőre és mivel a ruhadarab felső része ívelt, ezért az alja soha nem lesz egyenes. Végül négy ruhadarab is kivitelezésre került. 

Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt? 

Az egyetem nagyon sokat segítette a kommunikációs készségeimet, valamint a szakmai tapasztalataimat. Sokat haladtam előre a tervezés és a kivitelezés során. A tanárok sokat segítettek fejlődni, viszont egyaránt hagyták kibontakozni az egyéniségünket. Az egyetem nagyon sok pályázathoz ad lehetőséget csatlakozni, ami szintén nagyon sokat tett hozzá a szakmai tapasztalatainkhoz. 

Mit jelent számodra az alkotóegyetem jellege a METU-nak? 

Az egyetem segített nekem kibontakozni, aminek köszönhetően biztos vagyok benne, hogy ezen a pályán szeretném folytatni az utamat. A METU programjai és pályázatai sok ajtót nyitnak ki előttünk, ahol a tapasztalatainkat csak gyarapítani tudjuk.   

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania? 

A METU egy igazán dinamikus, jókedvű egyetem. Nagyon hamar sikerült beilleszkednem, összhangba kerülni mind a diákokkal, mind a tanárokkal egyaránt. Csak ajánlani tudom az egyetemet és bíztatni mindenkit, hiszen itt biztosan nem fognak csalódni. 

Milyen terveid vannak a jövőre? 

Folytatom tanulmányaimat a METU Divat- és textiltervezés mesterképzésén. Ez egy olyan szak, ami mindig változik, mindig lehet valami újat tanulni, mindig van hova fejlődni. A jövőben divattervezőként képzelem el magam, akinek van egy saját márkája. Szeretnék mindent beleadni majd a brandem építésébe és szeretném, ha a ruháim nem csak a kifutókon, de az utcákon is hordhatóak lennének. Véleményem szerint ez sok embernek az álma, de a divat világában én nem látok konkurenciát magam előtt, mivel ahogy mondani szokták amennyi ház, annyi szokás. 

Téged is érdekel a divat világa? Ismerd meg jobban Kézműves tárgykultúra BA szakunkat!