Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility MŰVÉSZETEK ÉS JÖVŐK ELŐADÁSSOROZAT:Schneider Ákos: Az eljövendő dolgok alakja – Spekuláció és design | Budapesti Metropolitan Egyetem

MŰVÉSZETEK ÉS JÖVŐK ELŐADÁSSOROZAT:Schneider Ákos: Az eljövendő dolgok alakja – Spekuláció és design

 • Kezdődik
  2023. 05. 05. 17:00
 • Vége
  2023. 05. 05. 19:00
 • Helyszín
  METU Rózsa utcai kampusz, A209 terem

Művészetek és Jövők előadássorozat

Korábbi előadások:

 • március 31. Horváth Gideon: Felvértező sebezhetőség a művészeti gyakorlatban
 • április 14. Kicsák Lóránt: Az eszmetörténeti tudás hasznáról és káráról
 • április 21. Horváth Eszter: Hálók, hálózatok, kapcsolódások. Mit kezdhet egymással a tudomány és a művészet?
 • április 28. Nemes Z. Márió: Spekulatív világteremtés a kortárs sci-fiben

  Soron következő előadások:
 • május 5. Schneider Ákos: Az eljövendő dolgok alakja – Spekuláció és design

A Budapesti Metropolitan Egyetem legújabb öt részes előadássorozatának ötödik és egyben a sorozat utolsó eseményén, Schneider Ákos „Az eljövendő dolgok alakja – Spekuláció és design” című előadásában nyomon követi, ahogy a modern design elválaszthatatlanul összefonódott a felhasználói magatartások és interakciók tömeges monitorozásával. A digitális kapitalizmus ideális alanyát a hálózatba kapcsolt adatfogyasztó/adatszolgáltató testesíti meg; a felhasználói igények feletti rendelkezés pedig a jövő statisztikai uralásának zálogává vált. A designkultúra számára is ez jelenti az adatbázisok valódi tétjét, miközben az „életminőség javításának” célkitűzése a 21. századra egyre inkább kötött, technodeterminisztikus pályán mozog. Mindez bénulásként, a képzelet paralíziseként tűnik fel, hiszen csak azt kapjuk, amit adunk: a ma kinyert fogyasztói adatok határozzák meg a holnap eljövendő dolgok alakját. Az előadás a felhasználó-központú tervezői kultúra mellett alternatív belépési pontokról kezd el spekulálni.

Fotó: Bíró Dávid

2022-ben szerzett fokozatot a MOME Doktori Iskolájában. Első könyve „Az emberközpontú tervezés határai – Spekulatív design és poszthumán állapot” címmel jelent meg ugyanebben az évben a Typotex kiadónál. A kortárs design és művészet területén számos szakcikk és interjú szerzője, 2015-től a Designisso magazin társfőszerkesztője. Írásai az ökológiától az emergens technológiáig vizsgálják a tervezett környezet hatásait és jelenségeit. Oktatott tárgyai elsősorban a designfilozófia aktuális kérdéseire fókuszálnak, és olyan témákat érintenek, mint a több-mint-emberi tervezés, a fajok közötti társalkotás vagy a generatív design. ÚNKP ösztöndíjasként (2017–2018) a designkutatás, művészeti kutatás kérdéskörével foglalkozott, később vendégkutatóként tevékenykedett a City University of Hong Kong kreatív média intézetében (2018). Tanácsadóként és szerkesztőként gyakori résztvevője felsőoktatáshoz kapcsolódó fejlesztési projekteknek. Korábban a MOME Design- és művészetmenedzsment mesterképzésén tanult, illetve esztétika szakot és jogot végzett az ELTE-n.