Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility MŰVÉSZETEK ÉS JÖVŐK előadássorozat: Horváth Gideon : Felvértező sebezhetőség a művészeti gyakorlatban | Budapesti Metropolitan Egyetem

MŰVÉSZETEK ÉS JÖVŐK előadássorozat: Horváth Gideon : Felvértező sebezhetőség a művészeti gyakorlatban

 • Kezdődik
  2023. 03. 31. 17:00
 • Vége
  2023. 03. 31. 19:00
 • Helyszín
  METU Rózsa utcai kampusz, A209 terem

Művészetek és Jövők előadássorozat

A Budapesti Metropolitan Egyetem legújabb öt részes előadássorozatának első eseményén Horváth Gideon: Felvértező sebezhetőség a művészeti gyakorlatban c. előadását az aktuális művészeti kutatása, a sebezhetőség (vulnerability) fogalmának újraértelmezése köré építi. 

A sebezhetőség mítoszai című, jelenleg is látható önálló kiállítása kapcsán tart előadást arról, hogy képzőművészként mit jelenthet a sebezhetőség, mint a cselekvőképesség egy lehetséges formája, az elnyomó, normatív rendszerekkel szemben. A performansz-előadás során különböző szöveges és vizuális idézetekből összeállítva mutatja be azt, ahogy kutatói-alkotói folyamata felépül és formát ölt egy kiállítás keretében és azon túl. Az előadás arra is kitér, hogy a formatív erővé fordított sebezhetőség hogyan alakíthatja a képzelőerőt, és milyen előremutató módon lehet rá építkezni.

 • március 31. Horváth Gideon: Felvértező sebezhetőség a művészeti gyakorlatban
 • április 14. Kicsák Lóránt: Az eszmetörténeti tudás hasznáról és káráról
 • április 21. Horváth Eszter: Hálók, hálózatok, kapcsolódások. Mit kezdhet egymással a tudomány és a művészet?
 • április 28. Nemes Z. Márió: Spekulatív világteremtés a kortárs sci-fiben
 • május 5. Schneider Ákos: Az eljövendő dolgok alakja – Spekuláció és design

Fotó: Bíró Dávid

Horváth Gideon (1990) képzőművész, az Université Paris VIII. filmes szakán és a Képzőművészeti Egyetem Intermédia tanszékén tanult. Az elmúlt évek során munkáit a hazai intézményekben (OFF-Biennále, Ludwig Múzeum, Budapest Galéria, MODEM stb.) és külföldi galériákban (Galerie Krinzinger, Bécs, IMT Gallery, London, TIC Gallery, Brno, <rotor>, Graz stb.) egyaránt kiállították. Alkotásai nyilvános (Kiscelli Múzeum) és magángyűjteményekben is megtalálhatóak. A Glassyard Galériában április 7-ig látogatható A sebezhetőség mítoszai című kiállításán az Akademie Schloss Solitude-ben töltött rezidencia program alatt kezdett el dolgozni. A tárlat a patriarchális berendezkedés normatív elvárásainak és szerepmintákkal kapcsolatos sztereotípiáinak érzéki, taktilis-tapasztalatra építő kritikája. Hasonlóan korábbi munkáihoz az egykori nagypolgári lakás négy egymásba kapcsolódó terébe szcenografált új szobor installációjának alapját is több elméleti munka és tematikus impulzus adja. A nemek közti átjárhatóságot, a szexuális irányultságok változékonyságát és a változó testekben való létezés szabadságának lehetőségeit a kiállítás a sebezhetőség (vulnerability) esztétikai és politikai értelmezései és a hozzájuk kapcsolódó téveszmék lebontása felől vizsgálja. Ennek a feszültségét jelenítik meg a mitológiai, természeti és anatómiai idézetekből építkező töredékes és diffúz terek. A különösen érzékeny, formálható és mégis reziliens méhviasszal most dolgozik először színezett formában.

Az előadás ingyenesen megtekinthető!

Várunk mindenkit szeretettel!