Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility METU alumni díjazottak- International Design Awards 2022 | Budapesti Metropolitan Egyetem

METU alumni díjazottak- International Design Awards 2022

Büszkeséggel tölt el minket, hogy a 2022-es év Az International Design Awards (IDA) díjazottjai között két tehetséges, METU alumni hallgatót is köszönthetünk.  

Az International Design Awards (IDA) célja, hogy elismerje, ünnepelje és népszerűsítse a kivételes formatervezőket, valamint felfedezze a feltörekvő tehetségeket az építészet, belsőépítészet, termék-, grafikai és divattervezés területén világszerte.  

 

Elültethető ékszer és gyorskötözőből készült maszk?  

Szabadszállási Zina alumni Kézműves tárgykultúra BA, Divatékszer és kiegészítő specializációs hallgatónk Abu Dhabiban kiállított maszkjai nyerték el a bronz díjat az International Design Awards-on. 


Szabadszállási Zina díjnyertes alkotása 

Zina különleges, rozsdamentes acéllemezekből és gyorskötözőből készült maszkjai nem csak a viselőjét láttatják másként, hanem egyfajta pozitív filtert helyeznek a valóságunkra, torzítva a periférikus látást.  

A koncepció teljes leírása és még több fotó megtekinthető az International Design Awards oldalán. 


Nagy Nikolett díjnyertes alkotása


 Fotó: IDA Design Awards 

 

Nagy Nikolett alumni Kézműves tárgykultúra BA, ékszer specializációs hallgatónk munkáját szintén elismerték, ugyanis ’Figyelmet kérek!’ diploma ékszerkollekciójával keltette fel a zsűri érdeklődését. Honorable Mention díjjal jutalmazták az International Design Awards Los Angeles-i pályázatán.  

Nikolett ékszerei kapszulákba zárt gyógyászati magokat tartalmaznak, és igencsak fontos üzenetet hordoznak magukban. Szimbolikusan tükrözik a felelősséget és a pusztulást is, egy bizonyos ponton pedig teljesen új ékszert hozunk létre velük. 

A koncepció teljes leírása és még több fotó megtekinthető az International Design Awards oldalán. 

  

Interjú a METU díjazott hallgató-alkotóival 

 

1. Milyen élmény volt IDA Design Awards-on részt venni? Mesélj kérlek a pályázatra készített alkotásról, munkafolyamatról! 

Zina: Nagyon izgalmas és megtisztelő volt részt venni. Az IDA csapata nagyon kedves, rokonszenves volt végig, folyamatosan tartották velünk a kapcsolatot és tájékoztattak a verseny állásáról. 
 
Az egyik beküldött projektem a diploma kollekcióm kiegészítői. A diploma munkám címe FLUSH, ami az alkohol agyunkra gyakorolt eufórikus fázisait veszi sorra, a becsiccsentett állapottól kezdve addig az állapotig amikor az alkohol túlzásba vitelétől már „Végtermék” is létrejön. Ezeket fej és szem tájéki kiegészítőkben, szemüveg- és maszkszerű testobjektekben jelenítem meg. 
 
Illetve a másik nevezett projektem a diploma kollekcióm tovább gondolása, ami a Vision-distortion Masks nevet kapta. Ez egy hordhatóbb, kifutó kompatibilisebb változata a diploma kollekciómnak, ami több METU által szervezett divatbemutatón és még az Object Callighraphy kiállításon is megjelent Abu Dhabiban. Amikor az első makettet készítettem egyáltalán nem gondoltam volna, hogy ekkora utat fog bejárni ez a kollekció. Hihetetlen! Niki: A kollekciómmal részt vettem a Budapest Design week-en illetve a Budapest Jewelry week-en is. Az ELTE Humánökológia szakos hallgatóinak tarthattam a fenntartható művészetről előadást, melynek a tematikája az ékszereim köré épült, esküvőkre, szülinapokra, évfordulós ajándékokra érkeztek megrendeléseim, amely mind egy nagyon szuper visszacsatolás arra, hogy a munkámnak van létjogosultsága. Viszont itt volt az IDA, melyre az utolsó pillanatban adtam be a jelentkezésemet, mivel nem voltam benne biztos, hogy ez a kollekció nemzetközi szinten értékelhető-e... A visszautasítástól féltem kicsit, ám egy szuper karácsonyi ajándék volt, mikor 23-án kaptam egy emailt azzal kapcsolatban, hogy "ShortList"-es lett a kollekcióm. Hihetetlen boldog voltam és úgy éreztem; mintha megnyertem volna a fődíjat. Talán a legjobb érzés a világon, mikor van egy ötleted, egy víziód és ez az ötlet fizikai formát öltve megvalósul. Sok-sok zsákutca, és nehézség után, de megalakul a végleges darab. 

 
2. Milyen érzés volt megtudni, hogy díjazott lettél? Mit gondolsz, minek köszönheted ezt a megtisztelő eredményt? 

Zina: Mikor először olvastam az e-mailt nem is tudatosult, majdnem egy nap eltelt mire ráeszméltem mi történt. Fel sem fogtam, hihetetlen érzés volt! Nem tudom mi volt a zsűri szempontja és oka, hogy kiválasztották a munkáimat, de nagyon hálás vagyok és hihetetlenül megtisztelő érzés, hogy egy ilyen nagy kategóriában ért el helyezést a munkám, illetve, hogy diploma kollekcióm is ennyi díjjal gazdagodott! 
 
Köszönöm mindenkinek, akik bármilyen formában segítették a munkámat, és külön köszönöm volt oktatóimnak, név szerint Poppre Orsolyának, Börcsök Annának, Jermakov Katalinnak és Kovács Adélnak, akik az évek során és a munkafolyamatok alatt mindig segítettek nekünk, és a rengeteg tudást, amit tőlük kaptunk! 

 

Niki: A “ShortList”-nek már úgy örültem, hogy sírtam, és ezek után megtudni, hogy különdíjas lett a kollekcióm, el se hittem. Ha tippelnem kéne, hogy miért, akkor a koncepciót mondanám. Valami olyannal foglalkoztam, ami globálisan érint mindenkit ám nem társadalomkritika sokkal inkább egy alkotás, mely segít(het) nekünk a mindennapokban. Nem csak bemutattam egy problémát, hanem egy problémára kreáltam - egy általam jónak gondolt- megoldást, amely elég érdekes volt ahhoz, hogy felkeltse mások érdeklődését. 


Fotó: IDA Design Awards

Fotó: IDA Design Awards 

 

Ez úton is gratulálunk alumna diákjainknak!  


Te is szeretnél hasonlóan sikeres művésszé válni?  

Ismerd meg művészeti képzéseinket!

2023. 01. 31.

Hírek

Együttműködés a határon túli magyar felsőoktatás fejlesztése érdekében

Együttműködési megállapodást írt alá a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke és a Budapesti Metropolitan Egyetem rektora november 24-én, Debrecenben a határon túli magyar felsőoktatás fejlesztése érdekében.

dikfhlfhl

Együttműködés a határon túli magyar felsőoktatás fejlesztése érdekében

Együttműködési megállapodást írt alá a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke és …

Művészet
KAOTIKUS (ÚJRA)TERVEZÉS

Vranek Hedvig Divat- és textiltervező mesterszakos hallgatójának prezentációja a BME Művészeti Rezidenciaprogramban végzett munkájáról...

lsfkaégjdéjgé

KAOTIKUS (ÚJRA)TERVEZÉS

Vranek Hedvig Divat- és textiltervező mesterszakos hallgat&oacu …

Művészet
Művészet
IN MEMORIAM D UEDD UDD

Kondricz Ákos Levente fotográfus hallgatónk önálló kiállítása a PaperLab galériában

hfghfg

IN MEMORIAM D UEDD UDD

Kondricz Ákos Levente fotográfus hallgatónk önálló kiállítása a PaperLab galériá …

Művészet
Művészet
Pro Arte Aranyérmes hallgatónk és Mestertanár Aranyérmes oktatónk az OTDK kitüntettek között

A két aranyérem óriási elismerése oktatóink és hallgatóink színvonalas alkotómunkájának és pályázati eredményességének, amely egyben egyetemünk, képzéseink számára is kitüntetés...

aranyermescsemp

Pro Arte Aranyérmes hallgatónk és Mestertanár Aranyérmes oktatónk az OTDK kitüntettek között

A két aranyérem óriási elismerése oktat&oacut …

Művészet
Nagy sikerrel zajlott a Tudományos Diákköri Konferencia az Üzleti, Kommunikációs és Turisztikai hallgatók körében

Nagy sikerrel zajlott a Tudományos Diákköri Konferencia az Üzleti, Kommunikációs és Turisztikai hallgatók körében...

tdksajcsemp2

Nagy sikerrel zajlott a Tudományos Diákköri Konferencia az Üzleti, Kommunikációs és Turisztikai hallgatók körében

Nagy sikerrel zajlott a Tudományos Diákköri Konferencia az &U …

A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA IX. OSZTÁLYÁNAK PUBLIKÁCIÓS NÍVÓDÍJÁBAN RÉSZESÜLTEK A MATE OKTATÓI-KUTATÓI

AZ MTA IX. Osztály Gazdálkodástudományi Bizottság Ipar- és Vállalatgazdaságtan Albizottsága, Marketingtudományi Albizottsága és Vezetés- és Szervezéstudományi Albizottsága évente Publikációs Nívódíjakat hirdet...

fdgjgfdjgfjf

A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA IX. OSZTÁLYÁNAK PUBLIKÁCIÓS NÍVÓDÍJÁBAN RÉSZESÜLTEK A MATE OKTATÓI-KUTATÓI

AZ MTA IX. Osztály Gazdálkodástudományi Bizotts&aacu …

Rangos nemzetközi elismeréseket hozott az ősz a Budapesti Metropolitan Egyetemnek

QS Stars Minősítés és Reimagine Education Shortlist Sajtóközlemény2023.11.22. (szerda)A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) oktatási innovációi kivívták a világ egyik legrangosabb felsőoktatási szervezetének elismerését...

csempe5208

Rangos nemzetközi elismeréseket hozott az ősz a Budapesti Metropolitan Egyetemnek

QS Stars Minősítés és Reimagine Education Shortlist Sa …

Művészet
Megjelent Dr. Mészáros Flóra könyve: Lantos monográfia

Egyetemünk oktatójának  Dr. Mészáros Flóra művészettörténésznek, a Művészet- és Designelméleti Intézet egyetemi docensének Lantos címmel könyve jelent meg...

lantoscsemp

Megjelent Dr. Mészáros Flóra könyve: Lantos monográfia

Egyetemünk oktatójának  Dr. Mészáros Fl&oa …

Művészet
KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
További hírek megtekintése...
METU hírek logó

További hírek megtekintése...