Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Ázsiai felsőoktatási intézményekkel osztotta meg tapasztalatait a Budapesti Metropolitan Egyetem | Budapesti Metropolitan Egyetem

Ázsiai felsőoktatási intézményekkel osztotta meg tapasztalatait a Budapesti Metropolitan Egyetem

A napokban több, nagy jelentőségű megállapodás született a Budapesti Metropolitan Egyetem és neves ázsiai egyetemek között. Az együttműködések tovább erősítik az egyetem jelenleg is komoly jelenlétét Közép- és Délkelet-Ázsiában. A megállapodások első lépések további partnerekkel kialakított intézményes együttműködések terén hallgatói és oktatói mobilitás, közös kutatások és közös képzések indítása kapcsán.  

“A magyar felsőoktatás hasznos tapasztalatokat tud átadni a közép-ázsiai térség intézményei számára.” - jegyezte meg Dr. Vasa László, a Budapesti Metropolitan Egyetem tudományos rektorhelyettese, a közép-ázsiai térség szakértője.

Május végén a Magyar Rektori Konferencia meghívására Magyarországra érkező üzbég egyetemi delegációt fogadott a Budapesti Metropolitan Egyetem. Az üzbég delegáció négy tagja, Nozimjon Tuychiboev, az Andijan Institute of Economics and Construction vezetője, Gulchekhra Rikhsieva, a Tashkent State University of Oriental Studies rektora, Abduaziz Abduvasikov, a Tashkent State Agrarian University rektorhelyettese és Rizaev Kamal Saidakbarovich, a Taskent Pharmaceutical Institute egyetem rektora látogatott a Nagy Lajos úti campusra. 

A találkozón az intézmények közötti együttműködési lehetőségek áttekintése mellett a Budapesti Metropolitan Egyetem megállapodást írt alá az Andijan Institute of Economics and Construction üzbég felsőoktatási intézménnyel. 

További együttműködési megállapodás született a Karshi Engineering-Economic Institute-al, ami lehetővé teszi az oktatói és hallgatói cserét, tudományos együttműködést a két intézmény között, amelyre az üzbég hallgatói és oktatói részről nagy igény mutatkozik. 

A Karshi Engineering-Economic Institute az üzbég állami finanszírozású felsőoktatási intézmények egyike, 6 karral rendelkezik és több mint 41 féle képzést nyújt az ott tanuló több, mint 6000 hallgatónak. A Budapesti Metropolitan Egyetem számára fontos a közép-ázsiai régióból érkező hallgatók létszámának és mobilitásának növelése és az aktuális, 2023-as nemzetközi kreditmobilitási pályázatában Üzbegisztánt is új partnerországként jelölte meg. Kobilov Nurbek, az intézmény nemzetközi részlegének vezető helyettese, fiatal kutatói programjukat javasolta az együttműködés egy másik lehetséges területének, ami további lehetőségeket nyit meg a közös munka előtt.

A megállapodások kapcsán Dr. Vasa László hangsúlyozta:„Korábban Magyarország is végrehajtotta azokat a reformokat, melyek az egyetemek versenyképességének és színvonalának javítását célozták. Hazánk – a közös történelmi és kulturális gyökerek és hagyományok okán – természetes partnere Közép-Ázsia türk államainak, mely megkönnyíti a közös tervek, projektek kialakítását. Közép-Ázsia iránt nagy a hazai egyetemi érdeklődés, mind a hallgatói rekrutálás, mind az ottani képzési piacon való megjelenés tekintetében – Üzbegisztán kifejezetten támogatja a külföldi egyetemek programjainak ottani megjelenését. A magyar felsőoktatás törvényszerű iránya az expanzió, melynek természetes célországa lehet Üzbegisztán és egyes szomszédai.”

Létrejött a Budapesti Metropolitan Egyetem első thaiföldi felsőoktatási partnerségi kapcsolata

A magasszintű oktatási gyakorlatukról ismert délkelet-ázsiai országok irányába történő nyitás részeként a Budapesti Metropolitan Egyetem együttműködési megállapodást írt alá a thaiföldi Srinakharinwirot University-vel (SWU). Ezzel az egyetem első thaiföldi felsőoktatási partnerségi kapcsolata jött létre.


A közel 40 fős felsővezetői delegációt Associated Prof. Somchai Santiwatanakul, az SWU elnöke vezette. Az eseményen tiszteletét tette Nipon Petchpornprabas, a Thai Királyság Magyarországra akkreditált nagykövete is.

A thai delegáció betekintést kapott a myBrand módszertanába és annak gyakorlati tapasztalataiba, mivel hasonló képzési innováció kialakítását, átültetését szeretnék elérni intézményükben. A myBrand – a METU kezdeményező zászlóshajója” címmel tartott előadás után megosztottuk egyetemünk tapasztalatait a mentor-mentorált egyenrangú és interaktív viszonyrendszerére épülő oktatási módszertanával kapcsolatban.” - jegyezte meg Dr. Kovács Attila a Kommunikáció, Üzlet, Turizmus Kar dékánja. 

2023. 06. 16.

Hírek

Művészet
KAOTIKUS (ÚJRA)TERVEZÉS

Vranek Hedvig Divat- és textiltervező mesterszakos hallgatójának prezentációja a BME Művészeti Rezidenciaprogramban végzett munkájáról...

lsfkaégjdéjgé

KAOTIKUS (ÚJRA)TERVEZÉS

Vranek Hedvig Divat- és textiltervező mesterszakos hallgat&oacu …

Művészet
Művészet
IN MEMORIAM D UEDD UDD

Kondricz Ákos Levente fotográfus hallgatónk önálló kiállítása a PaperLab galériában

hfghfg

IN MEMORIAM D UEDD UDD

Kondricz Ákos Levente fotográfus hallgatónk önálló kiállítása a PaperLab galériá …

Művészet
Művészet
Pro Arte Aranyérmes hallgatónk és Mestertanár Aranyérmes oktatónk az OTDK kitüntettek között

A két aranyérem óriási elismerése oktatóink és hallgatóink színvonalas alkotómunkájának és pályázati eredményességének, amely egyben egyetemünk, képzéseink számára is kitüntetés...

aranyermescsemp

Pro Arte Aranyérmes hallgatónk és Mestertanár Aranyérmes oktatónk az OTDK kitüntettek között

A két aranyérem óriási elismerése oktat&oacut …

Művészet
Nagy sikerrel zajlott a Tudományos Diákköri Konferencia az Üzleti, Kommunikációs és Turisztikai hallgatók körében

Nagy sikerrel zajlott a Tudományos Diákköri Konferencia az Üzleti, Kommunikációs és Turisztikai hallgatók körében...

tdksajcsemp2

Nagy sikerrel zajlott a Tudományos Diákköri Konferencia az Üzleti, Kommunikációs és Turisztikai hallgatók körében

Nagy sikerrel zajlott a Tudományos Diákköri Konferencia az &U …

Rangos nemzetközi elismeréseket hozott az ősz a Budapesti Metropolitan Egyetemnek

QS Stars Minősítés és Reimagine Education Shortlist Sajtóközlemény2023.11.22. (szerda)A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) oktatási innovációi kivívták a világ egyik legrangosabb felsőoktatási szervezetének elismerését...

csempe5208

Rangos nemzetközi elismeréseket hozott az ősz a Budapesti Metropolitan Egyetemnek

QS Stars Minősítés és Reimagine Education Shortlist Sa …

Felhívás a Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogramban történő részvételre

Tanulj Te is a METU egyik legfontosabb külhoni partneregyetemén, és „érd el önmagad legjobb verzióját” a Sapientián!

marcsempe

Felhívás a Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogramban történő részvételre

Tanulj Te is a METU egyik legfontosabb külhoni partneregyetemén, és „érd el önma …

Művészet
Megjelent Dr. Mészáros Flóra könyve: Lantos monográfia

Egyetemünk oktatójának  Dr. Mészáros Flóra művészettörténésznek, a Művészet- és Designelméleti Intézet egyetemi docensének Lantos címmel könyve jelent meg...

lantoscsemp

Megjelent Dr. Mészáros Flóra könyve: Lantos monográfia

Egyetemünk oktatójának  Dr. Mészáros Fl&oa …

Művészet
myBRAND - A hallgató fejlődése a Budapesti Metropolitan Egyetemen HR képzésének középpontjában

Az oktatás világa folyamatosan változik, és az oktatási intézményeknek lépést kell tartaniuk az új kihívásokkal...

HRcsemp

myBRAND - A hallgató fejlődése a Budapesti Metropolitan Egyetemen HR képzésének középpontjában

Az oktatás világa folyamatosan változik, és az oktat …

KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
További hírek megtekintése...
METU hírek logó

További hírek megtekintése...