Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Mitől működik egy animációs film? | Budapesti Metropolitan Egyetem

Mitől működik egy animációs film?

Első blikkre azt gondolhatnánk, hogy a filmesek és az animációsok szakmája szinte ugyanaz, hiszen mindkét hivatás képviselői mozgóképet készítenek, a részletek azonban egy meglepően széles szakadékra világítanak rá. 

METU Művész leszek! podcast 6. epizódjában Horesnyi Mátéval beszélgettünk, aki a Budapesti Metropolitan Egyetem Animáció alap- és mesterképzésének alumnusa. 


A METU Művész leszek! Podcast vendége, Horesnyi Máté


Horesnyi Máté a Budapesti Metropolitan Egyetem Animáció alapszakán szerezte meg diplomáját 2018-ban, majd visszatért a mester szak hallgatójaként is. Animációs filmrendezőként jegyzett alkotásai számos helyen megjelentek, “A kisebbik rossz” című munkája megjárta a Kecskeméti Animációs Filmfesztivált is.  


  

Zsófi és én is filmesek vagyunk, adta is hát magát a kérdés, hogy vajon miért nem látunk átjárást az animációs, és az élőszereplős filmek készítői közt. Máté úgy válaszolt, mint aki már sokszor megkapta ezt a kérdést: 

„Egy animációs filmben az nem jó, ha az élőfilm felé gondolkodsz, annak semmi értelme, akkor miért nem csinálod meg élőfilmben? Akkor jó egy animációs rövidfilm, ha van egy saját világod, egy saját történetmesélési módod, és ezt el is tudod mesélni.” 

Persze nem mindenki néz animációs rövidfilmeket. Ennek a formátumnak a filmfesztiválok jelentik a legfőbb megjelenési lehetőséget.  

„Ez (az animációs rövidfilm) a legszabadabb műfaj. Ennek megvan az átka és megvan a legszebb oldala is. Hét és tizenhat perc között meg tudsz csinálni valami olyan látványvilágot, ami lehet, hogy a jó értelemben örökre megmarad a nézőben. Nagyon jól lehet mesélni rövidfilmben, ezért olyan izgalmas.” Részlet Horesnyi Máté METU Animáció BA képzésén készített, Jacques ámokfutása című diplomamunkájából. 

Az élőszereplős és az animációs filmek feldolgozásukban természetesen nagyon különbözőek, de végső soron mégiscsak ugyanazokhoz a fundamentális emberi helyzetekhez nyúlnak vissza: meg nem értettség, szerelem, szakítás, stb… vajon létezik olyan téma, amiről csak animációt lehet készíteni? 

„Amin most dolgozom, az alapvetően egy hiperrealista, ’90-es évekbeli magyar rendőrsztori. Mégis, ahogy gondolkodtunk rajta, arra jutottunk, hogy ez csak animáció lehet. Maga az író imád részletekbe belenyúlni: milyen a zsebrádió, milyen valakinek a kése, szóval nagyon belemegy a részletekbe, néha el is kallódik, és nem is fejezi be úgy a történetet, ahogy kellene. De arra a következtetésre jutsz végül, hogy ez sokkal izgalmasabb lenne rajzolt animációban, vagy képregényben, mint élőfilmben.” 

A művészeti képzéseket sokan nem azonnal a gimi után kezdik, de Máté ebben célirányos volt, fel is vették a METU animáció alapszakra. 

„Itt nagyon jó tanárok vannak, és nagyon hálás vagyok, hogy itt lehetek. Például én korábban még sosem láttam 3D programot, és itt már rögtön az első évben kipróbálhattuk. Ez nagyon tetszett nekem, hogy amihez nekem nincs közöm, azt is olyan szépen bevezették.” 

Egy lényeges különbség a filmesek és az animációsok között, hogy míg a filmesek mindig csapatban dolgoznak, addig az animációsok – ha úgy döntenek – egyedül is alkothatnak, igaz, vér és verejték árán. 

„Néha nagyon jó egyedül dolgozni. Én a filmjeimet mindig magam tervezem, rajzolom, én csinálom a layoutokat, hátteret, karaktert, mindent. De néha muszáj animátorokat bevonni. Vagy a hang… néha jobb elengedni és átadni valakinek.” 

 

A beszélgetés nagyrészében azt boncolgattuk, hogy mi kell ahhoz, hogy egy kreatív alkotó egyedi, és önazonos műveket tehessen le az asztalra. Ha kíváncsi vagy Máté munkamódszerére, hallgasd meg a teljes adást a Spotify-on, Apple podcast-en, vagy Google podcast-ten! 

 

Ha pedig más pályakezdő alkotókra is kíváncsi vagy, a felsorolt platformok valamelyikén iratkozz fel a Művész leszek! podcast csatornára! 


Ismerd meg a METU művészeti képzéseit! 


2022. 10. 14.

Hírek

Művészet
KAOTIKUS (ÚJRA)TERVEZÉS

Vranek Hedvig Divat- és textiltervező mesterszakos hallgatójának prezentációja a BME Művészeti Rezidenciaprogramban végzett munkájáról...

lsfkaégjdéjgé

KAOTIKUS (ÚJRA)TERVEZÉS

Vranek Hedvig Divat- és textiltervező mesterszakos hallgat&oacu …

Művészet
Művészet
IN MEMORIAM D UEDD UDD

Kondricz Ákos Levente fotográfus hallgatónk önálló kiállítása a PaperLab galériában

hfghfg

IN MEMORIAM D UEDD UDD

Kondricz Ákos Levente fotográfus hallgatónk önálló kiállítása a PaperLab galériá …

Művészet
Művészet
Pro Arte Aranyérmes hallgatónk és Mestertanár Aranyérmes oktatónk az OTDK kitüntettek között

A két aranyérem óriási elismerése oktatóink és hallgatóink színvonalas alkotómunkájának és pályázati eredményességének, amely egyben egyetemünk, képzéseink számára is kitüntetés...

aranyermescsemp

Pro Arte Aranyérmes hallgatónk és Mestertanár Aranyérmes oktatónk az OTDK kitüntettek között

A két aranyérem óriási elismerése oktat&oacut …

Művészet
Nagy sikerrel zajlott a Tudományos Diákköri Konferencia az Üzleti, Kommunikációs és Turisztikai hallgatók körében

Nagy sikerrel zajlott a Tudományos Diákköri Konferencia az Üzleti, Kommunikációs és Turisztikai hallgatók körében...

tdksajcsemp2

Nagy sikerrel zajlott a Tudományos Diákköri Konferencia az Üzleti, Kommunikációs és Turisztikai hallgatók körében

Nagy sikerrel zajlott a Tudományos Diákköri Konferencia az &U …

Rangos nemzetközi elismeréseket hozott az ősz a Budapesti Metropolitan Egyetemnek

QS Stars Minősítés és Reimagine Education Shortlist Sajtóközlemény2023.11.22. (szerda)A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) oktatási innovációi kivívták a világ egyik legrangosabb felsőoktatási szervezetének elismerését...

csempe5208

Rangos nemzetközi elismeréseket hozott az ősz a Budapesti Metropolitan Egyetemnek

QS Stars Minősítés és Reimagine Education Shortlist Sa …

Felhívás a Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogramban történő részvételre

Tanulj Te is a METU egyik legfontosabb külhoni partneregyetemén, és „érd el önmagad legjobb verzióját” a Sapientián!

marcsempe

Felhívás a Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogramban történő részvételre

Tanulj Te is a METU egyik legfontosabb külhoni partneregyetemén, és „érd el önma …

Művészet
Megjelent Dr. Mészáros Flóra könyve: Lantos monográfia

Egyetemünk oktatójának  Dr. Mészáros Flóra művészettörténésznek, a Művészet- és Designelméleti Intézet egyetemi docensének Lantos címmel könyve jelent meg...

lantoscsemp

Megjelent Dr. Mészáros Flóra könyve: Lantos monográfia

Egyetemünk oktatójának  Dr. Mészáros Fl&oa …

Művészet
myBRAND - A hallgató fejlődése a Budapesti Metropolitan Egyetemen HR képzésének középpontjában

Az oktatás világa folyamatosan változik, és az oktatási intézményeknek lépést kell tartaniuk az új kihívásokkal...

HRcsemp

myBRAND - A hallgató fejlődése a Budapesti Metropolitan Egyetemen HR képzésének középpontjában

Az oktatás világa folyamatosan változik, és az oktat …

KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
További hírek megtekintése...
METU hírek logó

További hírek megtekintése...