Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Megrendelések vs. szerelemprojektek – egy fotóművész szemszögéből | Budapesti Metropolitan Egyetem

Megrendelések vs. szerelemprojektek – egy fotóművész szemszögéből

Megrendelések vsszerelemprojektek – egy fotóművész szemszögéből 

 

METU Művész leszek! podcast 5. epizódjában a fotóművész Földi Ádámmal beszélgettünk, aki a Budapesti Metropolitan Egyetem Fotográfia alapszakán végzett. Azóta fotóművészként rengeteg műfajban jelentet meg képeket és olyan híres művészekkel készített fotósorozatot, mint a színésznő Eke Angéla, vagy éppen a Blahaluisiana énekesnője, Schoblocher Barbara. Ádám Földi METU Fotográfia alumnus


Ádám a portrét és a csendéletet tartja a specialitásának. Hamar világossá tette a beszélgetésben, hogy őt a fotózásban elsősorban az emberek érdeklik, az a folyamat, ahogyan megismeri őket, mielőtt elkészíti az őket megmutató képeket. 

Sokan, miután elvégzik az egyetemet, és így, vagy úgy munkát találnak, idővel elhagyják az életükből az autonóm alkotói projekteket. Ádám nem ilyen: egyik legutóbbi projektje például a modellrepülős szubkultúráról szól. 

„Először vizuálisan fogott meg a repülés. Aztán kimentem modellező repterekre, és ott elmesélték, hogy mi van ennek a hátterében, hogy kihalóban van a szubkultúra. (…) Ez egy magánprojekt. Egy olyan projekt, ami foglalkoztat és lefoglal, hogy az alkalmazott fotográfián túl is tudjak alkotni és lefoglalni a maradék energiáimat.” 


Ádám Földi METU Fotográfia alumnus

Kép forrása: www.adamfoldi.com 


És akkor vannak a „kötelező” munkák. Ádám szabadúszó fotós, aki több ügynökségnek is dolgozik, és azon fotósok közé tartozik, akik megválogathatják, és meg is válogatják a munkáikat. 

„Muszájból szerintem nem érdemes semmit csinálni, mert az kiül a homlokodra. De az elején, amíg megtalálod az erősebb meg a gyengébb oldaladat, szerintem mindent ki kell próbálnod.” 

Ádám leggyakrabban divatfotózással foglalkozik. Aki látott már divatfotóst akcióban, több, mint valószínű, hogy elsősorban a szinte stroboszkópként villogó vakura és a halk géppuskaként zakatoló kamerára emlékszik, sok fotós akár több száz képet is lő egy fotózás alkalmával, hogy abból utólag kinyerje a legjobb pillanatokat. Ádám ennek az iránynak az ellenkezőjét képviseli, általában maximum 20-30 fotót készít, és az idő nagyrészében beszélget, igyekszik megismerni a fotó alanyát. 

„Én nem durrogtatok, hanem általában többet beszélgetek, meg figyelek, mint egy kívülálló, hogy elkapjam azoknak az embereknek azokat a részleteit, amiket én meg szeretnék mutatni, vagy megismertem. Úgyhogy nincsen sorozatfotózás. Abban szerintem nincs felelősség, mert ha rákönyökölsz a gombra, akkor előbb-utóbb bárkinek kijön valami jó.” 

Ádám első generációs fotós a családban, teljesen „kívülről jön”, ha úgy tetszik. Több egyetemen, és rengeteg OKJ-s képzésen lehet ezt tanulni - hogy miért pont a METU-t választotta, Ádám így mesélt: 

„Azt éreztem, hogy a METU-n van akkora szabadság meg sokszínűség, hogy viszonylagos türelemmel tudjak itt tanulni. Más intézmény nyílt napján azt éreztem, hogy itt nincsen választásod, hanem muszáj elmenni alkotói irányba - mert amikor felvételizel, akkor nincs olyan lehetőséged, hogy engem például a divat érdekel, hanem meg kell felelned az adott intézmény képi világának. Itt viszont abszolút nem éreztem ezt, és ez tök nagy szabadságot adott. 

A másik, hogy szinte minden félévben voltak új tanáraink, és ezáltal minden vendégtanártól azt tanulhattuk meg, amikben ők egyenként a legjobbak, és ez nekem nagyon inspiráló volt.” 

 

A beszélgetés nagy részében Ádám arról mesélt, hogy mi kell ahhoz, hogy fotósként az ember jól tudjon érvényesülni a szakmájában, meg egyáltalán hogyan is kell megszerezni azokat az első megrendeléseket. 

Ha kíváncsi vagy, hogyan jutott el Ádám odáig, hogy ma már válogathat a jobbnál jobb megrendelések közül, hallgasd meg a teljes adást a Spotify-on, Apple podcast-en, vagy Google podcast-ten! 

 

Ha pedig más pályakezdő alkotókra is kíváncsi vagy, a felsorolt platformok valamelyikén iratkozz fel a Művész leszek! podcast csatornára! 


 


Ismerd meg a METU művészeti képzéseit! 

2022. 09. 23.

Hírek

Művészet
KAOTIKUS (ÚJRA)TERVEZÉS

Vranek Hedvig Divat- és textiltervező mesterszakos hallgatójának prezentációja a BME Művészeti Rezidenciaprogramban végzett munkájáról...

lsfkaégjdéjgé

KAOTIKUS (ÚJRA)TERVEZÉS

Vranek Hedvig Divat- és textiltervező mesterszakos hallgat&oacu …

Művészet
Művészet
IN MEMORIAM D UEDD UDD

Kondricz Ákos Levente fotográfus hallgatónk önálló kiállítása a PaperLab galériában

hfghfg

IN MEMORIAM D UEDD UDD

Kondricz Ákos Levente fotográfus hallgatónk önálló kiállítása a PaperLab galériá …

Művészet
Művészet
Pro Arte Aranyérmes hallgatónk és Mestertanár Aranyérmes oktatónk az OTDK kitüntettek között

A két aranyérem óriási elismerése oktatóink és hallgatóink színvonalas alkotómunkájának és pályázati eredményességének, amely egyben egyetemünk, képzéseink számára is kitüntetés...

aranyermescsemp

Pro Arte Aranyérmes hallgatónk és Mestertanár Aranyérmes oktatónk az OTDK kitüntettek között

A két aranyérem óriási elismerése oktat&oacut …

Művészet
Nagy sikerrel zajlott a Tudományos Diákköri Konferencia az Üzleti, Kommunikációs és Turisztikai hallgatók körében

Nagy sikerrel zajlott a Tudományos Diákköri Konferencia az Üzleti, Kommunikációs és Turisztikai hallgatók körében...

tdksajcsemp2

Nagy sikerrel zajlott a Tudományos Diákköri Konferencia az Üzleti, Kommunikációs és Turisztikai hallgatók körében

Nagy sikerrel zajlott a Tudományos Diákköri Konferencia az &U …

Rangos nemzetközi elismeréseket hozott az ősz a Budapesti Metropolitan Egyetemnek

QS Stars Minősítés és Reimagine Education Shortlist Sajtóközlemény2023.11.22. (szerda)A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) oktatási innovációi kivívták a világ egyik legrangosabb felsőoktatási szervezetének elismerését...

csempe5208

Rangos nemzetközi elismeréseket hozott az ősz a Budapesti Metropolitan Egyetemnek

QS Stars Minősítés és Reimagine Education Shortlist Sa …

Felhívás a Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogramban történő részvételre

Tanulj Te is a METU egyik legfontosabb külhoni partneregyetemén, és „érd el önmagad legjobb verzióját” a Sapientián!

marcsempe

Felhívás a Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogramban történő részvételre

Tanulj Te is a METU egyik legfontosabb külhoni partneregyetemén, és „érd el önma …

Művészet
Megjelent Dr. Mészáros Flóra könyve: Lantos monográfia

Egyetemünk oktatójának  Dr. Mészáros Flóra művészettörténésznek, a Művészet- és Designelméleti Intézet egyetemi docensének Lantos címmel könyve jelent meg...

lantoscsemp

Megjelent Dr. Mészáros Flóra könyve: Lantos monográfia

Egyetemünk oktatójának  Dr. Mészáros Fl&oa …

Művészet
myBRAND - A hallgató fejlődése a Budapesti Metropolitan Egyetemen HR képzésének középpontjában

Az oktatás világa folyamatosan változik, és az oktatási intézményeknek lépést kell tartaniuk az új kihívásokkal...

HRcsemp

myBRAND - A hallgató fejlődése a Budapesti Metropolitan Egyetemen HR képzésének középpontjában

Az oktatás világa folyamatosan változik, és az oktat …

KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
További hírek megtekintése...
METU hírek logó

További hírek megtekintése...