Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Hol buliznak a művészek? | Budapesti Metropolitan Egyetem

Hol buliznak a művészek?

Hol buliznak a művészek? 

 

Ha művészeti pályára készülsz, minden bizonnyal te is odaképzelted már magad a fergeteges hollywood-i, vagy san francisco-i művész bulikra, ahányszor egy filmben láttál ilyet. Budapest nem San Francisco, de az alkotói szubkultúrának itthon megvan a maga éjszakai élete. 

 

METU Művész leszek! podcastjának negyedik epizódjában erről, pályakezdés trükkjeiről beszélgettünk Czeglédi Zsomborral, a METU egykori Média design alapszakos hallgatójával. 

 

A METU Művész leszek! podcast negyedik vendége Czeglédi Zsombor, a METU Media Design BA alumnusa volt.


Kívülről nézve még sokaknak kicsit megfoghatatlan szak a média design: valamelyest filmeznek, de animációval is foglalkoznak, játékokat vagy éppen koncert vizuálokat készítenek - többek között. . De mivel is foglalkozik Zsombi?  

 

„Mindig bajban vagyok, amikor megkérdezik, hogy mit csinálok. Általában úgy szoktam bemutatkozni, mint multimedia artist. Ezt jobban szokták érteni. 

 

Azért választottam a média designt, mert szeretek nagyon sok mindennel egyszerre foglalkozni.” 

 

Zsombi a Budapesti Opera társulati tagja, mint látványtervező, adásrendező, valamint a híres-hírhedt Ozora Fesztivál rendszeres kiállítója, merthogy képzőművészként is tevékenykedik. 

 

Ha te is hallottál már az Ozora Fesztiválról, akkor biztos azonnal felkaptad a fejed, hogy mégis hogyan jön össze ez a kettő: a nagyon fine art Opera, és a teljesen alter és underground Ozora? 

 

„...szerinem az opera talán a legkomplexebb zenei műfaj, és én ezt a komplexitást szeretem, ezt próbálom vizuálisan leképezni. (…) ” 

 

 

Művész leszek! podcast eddigi vendégei mind nagyon elfoglalt művészek voltak, és Zsombi sem kevésbé az. A Facebook profilján még sincs szinte semmi életjel az utóbbi évekből. Ez a kérdés nagyon megosztó tud lenni - van, aki azt mondja, hogy az új megrendelőkkel való találkozáshoz elengedhetetlen a profi jelenlét, de van olyan is, aki szerint nincs akkora jelentősége. 

 

„Nem vagyok aktív a social-ben, és biztos, hogy kéne. De azt hiszem, hogy végső soron az a fontos, hogy dolgozz, és ott legyél a helyszínen. 

 

Mondok egy példát: az Operában egy előadáshoz vetítéseket terveztem, és ennek az előadásnak a szövegírója pont Litkay Gergely volt. Egyszer odajött hozzám, hogy milyen jó, amit csinálok, és kéne nekik is hasonló a Dumaszínházba. Végül 16 Dumaszínházas előadásnak terveztem hátteret. Utána ugyanonnan a Szabó Marci hívott fel, hogy kéne VFX a filmjéhez, aztán később abban a filmben volt egy gyártásvezető, aki utána vitt tovább a következő filmbe. Szóval igazából sokszor elég csak egy kontakt, akinek, ha tetszik a munkád, lehet, hogy utána egy tök másik zsánerbe fog berántani.” 

 

Ha Zsombi mégis posztol valamit, azt általában a Müszi-ről megemlékezve teszi. A Müszi egy 2017-ben bezárt hatalmas közösségi tér volt, az alternatívabb művészek találkozási pontja, kicsit, mint anno a Centrál kávéház a 20. század eleji költőknek. Zsombi is „itt nőtt fel”, itt kezdte el még a középiskola során bontogatni a szárnyait művészként, illetve az itteni bulikon ismerte meg az első alkotótársait (és vannak még így ezzel sokan mások is). 

 

„Nálam úgy nézett ez ki, hogy amint vége volt a gimis tanítási napnak, húztam is át, mert inkább még a házit is ott írtam. Jó zene szólt, ott voltak az ismerőseim.”  

 

Itt került be Zsombi egy általa „nemzetközi zenecsináló”-ként leírt közegbe, ami aztán hozzásegítette őt az első videoklipes megrendelésekhez, és az Ozorás fellépésekhez. 

 

Abban már megoszlanak a vélemények, hogy létezik-e ma egy olyan hely, mint amilyen a Müszi volt. Ha kíváncsi vagy, mi lehet ez a közösségi tér, hallgasd meg a teljes adást a Spotify-on, Apple podcast-en, vagy Google podcast-ten! Ha pedig más pályakezdő alkotókra is kíváncsi vagy, a felsorolt platformok valamelyikén iratkozz fel a Művész leszek! podcast csatornára. 


 


Ismerd meg a METU művészeti képzéseit! 

2022. 09. 06.

Hírek

Együttműködés a határon túli magyar felsőoktatás fejlesztése érdekében

Együttműködési megállapodást írt alá a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke és a Budapesti Metropolitan Egyetem rektora november 24-én, Debrecenben a határon túli magyar felsőoktatás fejlesztése érdekében.

dikfhlfhl

Együttműködés a határon túli magyar felsőoktatás fejlesztése érdekében

Együttműködési megállapodást írt alá a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke és …

Művészet
KAOTIKUS (ÚJRA)TERVEZÉS

Vranek Hedvig Divat- és textiltervező mesterszakos hallgatójának prezentációja a BME Művészeti Rezidenciaprogramban végzett munkájáról...

lsfkaégjdéjgé

KAOTIKUS (ÚJRA)TERVEZÉS

Vranek Hedvig Divat- és textiltervező mesterszakos hallgat&oacu …

Művészet
Művészet
IN MEMORIAM D UEDD UDD

Kondricz Ákos Levente fotográfus hallgatónk önálló kiállítása a PaperLab galériában

hfghfg

IN MEMORIAM D UEDD UDD

Kondricz Ákos Levente fotográfus hallgatónk önálló kiállítása a PaperLab galériá …

Művészet
Művészet
Pro Arte Aranyérmes hallgatónk és Mestertanár Aranyérmes oktatónk az OTDK kitüntettek között

A két aranyérem óriási elismerése oktatóink és hallgatóink színvonalas alkotómunkájának és pályázati eredményességének, amely egyben egyetemünk, képzéseink számára is kitüntetés...

aranyermescsemp

Pro Arte Aranyérmes hallgatónk és Mestertanár Aranyérmes oktatónk az OTDK kitüntettek között

A két aranyérem óriási elismerése oktat&oacut …

Művészet
Nagy sikerrel zajlott a Tudományos Diákköri Konferencia az Üzleti, Kommunikációs és Turisztikai hallgatók körében

Nagy sikerrel zajlott a Tudományos Diákköri Konferencia az Üzleti, Kommunikációs és Turisztikai hallgatók körében...

tdksajcsemp2

Nagy sikerrel zajlott a Tudományos Diákköri Konferencia az Üzleti, Kommunikációs és Turisztikai hallgatók körében

Nagy sikerrel zajlott a Tudományos Diákköri Konferencia az &U …

A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA IX. OSZTÁLYÁNAK PUBLIKÁCIÓS NÍVÓDÍJÁBAN RÉSZESÜLTEK A MATE OKTATÓI-KUTATÓI

AZ MTA IX. Osztály Gazdálkodástudományi Bizottság Ipar- és Vállalatgazdaságtan Albizottsága, Marketingtudományi Albizottsága és Vezetés- és Szervezéstudományi Albizottsága évente Publikációs Nívódíjakat hirdet...

fdgjgfdjgfjf

A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA IX. OSZTÁLYÁNAK PUBLIKÁCIÓS NÍVÓDÍJÁBAN RÉSZESÜLTEK A MATE OKTATÓI-KUTATÓI

AZ MTA IX. Osztály Gazdálkodástudományi Bizotts&aacu …

Rangos nemzetközi elismeréseket hozott az ősz a Budapesti Metropolitan Egyetemnek

QS Stars Minősítés és Reimagine Education Shortlist Sajtóközlemény2023.11.22. (szerda)A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) oktatási innovációi kivívták a világ egyik legrangosabb felsőoktatási szervezetének elismerését...

csempe5208

Rangos nemzetközi elismeréseket hozott az ősz a Budapesti Metropolitan Egyetemnek

QS Stars Minősítés és Reimagine Education Shortlist Sa …

Művészet
Megjelent Dr. Mészáros Flóra könyve: Lantos monográfia

Egyetemünk oktatójának  Dr. Mészáros Flóra művészettörténésznek, a Művészet- és Designelméleti Intézet egyetemi docensének Lantos címmel könyve jelent meg...

lantoscsemp

Megjelent Dr. Mészáros Flóra könyve: Lantos monográfia

Egyetemünk oktatójának  Dr. Mészáros Fl&oa …

Művészet
KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
További hírek megtekintése...
METU hírek logó

További hírek megtekintése...