Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Karrierváltás: Hogyan lehetek ŰRgrafikus? | Budapesti Metropolitan Egyetem

Karrierváltás: Hogyan lehetek ŰRgrafikus?

Karrierváltás: Hogyan lehetek ŰRgrafikus? 

 

Hátrányt jelent-e, ha nem pont a gimi után vágunk bele egy művészeti képzésbe? Nyilván erre nem lehet egy egyértelmű igent, vagy nemet válaszolni. Megvannak a hátulütői, de olyan előnyökkel is járhat, amire elsőre talán nem is gondolnánk. 

METU Művész leszek! podcastjának harmadik epizódjában Kovács Vera grafikussal beszélgettünk. 


 Kovács Vera, a METU Művész leszek! podcast vendége


Kovács Veronikának – Verának, mert a Veronika túl kedves szerinte – nem a grafika az első szakmája, de ez az, amiben megtalálta magát. Mielőtt a METU tervezőgrafika alap- majd mesterszakára keveredett volna, Vera visual merchandiser-ként dolgozott több nagy divatmárkánál, amivel elvolt úgy-ahogy, annak ellenére, hogy a vége felé már nem igazán érzett a munkájában kihívásokat. Mígnem egy nap a főnöke be nem jelentette, hogy a cég, aminél dolgoznak, kivonul Magyarországról, így meg fog szűnni a munkahelyük, viszont mindannyiukat megtámogatják egy átfogó, több alkalmas karriertanácsadással. 

„Mondtam a tanácsadónak, hogy nagyon szeretek festeni. Legközelebbre be is vittem pár munkámat, neki tetszett, és ő ajánlotta METU-t, azonban ekkor már csak egy hét volt hátra a jelentkezési határidőig. Gondoltam lesz, ami lesz. És most itt vagyok.” 

Verát első próbálkozásra felvették a METU-ra, de az első évek nem voltak könnyűek. 

„A BA mellett 40 órában dolgoztam, nem mondom, hogy nem volt nehéz, de nem bánom, hogy így történt, mert nagyon megtanultam beosztani az időmet. Most a mester mellett már grafikusként dolgozom, sokkal több időm van így az egyetemi projektjeimre, és ezt az időt nagyon jól ki is tudom használni. Ez meglátszik a munkáimon is.” Vera az a típusú alkotó, aki valóban képes szinte minden ébren töltött óráját munkával tölteni. Természetesen a művészek közt nem ritka ez a fajta megszállottság, de az emögötti miértek mégis nagyon különböznek. 

„Mire én elkezdtem az egyetemet, már volt mögöttem 10 év munkatapasztalat, és emiatt sokkal jobban tudom értékelni, ami most van. Mert tudom milyen, amikor rossz bemenni a munkahelyre, és már azt is tudom, hogy milyen, amikor este 9-kor az agyadba beleültetődik, hogy te most betűt fogsz tervezni, és igen, odaülsz, és hajnali kettőig tervezed a betűt. 

Vera útját természetesen ennyi befektetett munka után számos siker szegélyezi. Ő nyerte tavaly a Vylyan Bogyólé Borcímke pályázatát, és az utóbbi három évben számos rangos plakátkiállításon szerepeltek a művei, ráadásul – ami új fejlemény az epizód felvétele óta – vissza is hívták a METU-ra, de persze nem pótvizsgázni, hanem ezúttal már tanítani a tervezőgrafika szakon.  

Az epizód csúcspontja, és egyben Vera előretörő karakterét a legjobban lefestő történet a hobbijához kapcsolódik: Vera amatőr csillagász, aki éjjel, ha már tényleg nincs min dolgoznia, összeszereli a távcsövét, és az éjszakai égboltot csodálja. Ez a szenvedélye vezette el az egyik legfontosabb szerelemprojektjéhez: egy egyetemi arculattervezési feladatot messze túlteljesítve, egy 140 oldalas arculati kézikönyvet készített a Planetárium számára. 


METU hallgató Kovács Vera Planetárium számára készített arculata

A Planetárium Vera által tervezett arculati kézikönyv részlete. Forrás: verakovacsgraphic.hu/planetarium/  


Az elkészült 140 oldalas arculati kézikönyv rövidített változatát Vera a Planetáriummal is megosztotta, felajánlva, hogyan nagyon szívesen bemutatná a többi részét is, hogy a Planetárium a gyakorlatban is használhassa. Megkeresésére előszőr nem érkezett válasz - de Vera nem adta fel ilyen könnyen. 

„Írtam egy szinttel feljebb, az önkormányzatnak. Leírtam, hogy a fényszennyezés miatt egyre kevésbé láthatjuk a városban a csillagokat, és lassan a Planetárium lesz az utolsó hely, ahol még felnézhetünk az égre…” 

Vera planetáriumos sztorija természetesen itt nem ér véget - ha kíváncsi vagy, meddig ment el Vera, hogy komolyan fontolóra vegyék az arculati tervét, meghallgathatod a teljes adást a Spotify-on, Apple podcast-en, vagy Google podcast-ten! Ha pedig más pályakezdő alkotókra is kíváncsi vagy, a felsorolt platformok valamelyikén iratkozz fel a Művész leszek! podcast csatornára. Ismerd meg a METU művészeti képzéseit! 

2022. 08. 23.

Hírek

Művészet
KAOTIKUS (ÚJRA)TERVEZÉS

Vranek Hedvig Divat- és textiltervező mesterszakos hallgatójának prezentációja a BME Művészeti Rezidenciaprogramban végzett munkájáról...

lsfkaégjdéjgé

KAOTIKUS (ÚJRA)TERVEZÉS

Vranek Hedvig Divat- és textiltervező mesterszakos hallgat&oacu …

Művészet
Művészet
IN MEMORIAM D UEDD UDD

Kondricz Ákos Levente fotográfus hallgatónk önálló kiállítása a PaperLab galériában

hfghfg

IN MEMORIAM D UEDD UDD

Kondricz Ákos Levente fotográfus hallgatónk önálló kiállítása a PaperLab galériá …

Művészet
Művészet
Pro Arte Aranyérmes hallgatónk és Mestertanár Aranyérmes oktatónk az OTDK kitüntettek között

A két aranyérem óriási elismerése oktatóink és hallgatóink színvonalas alkotómunkájának és pályázati eredményességének, amely egyben egyetemünk, képzéseink számára is kitüntetés...

aranyermescsemp

Pro Arte Aranyérmes hallgatónk és Mestertanár Aranyérmes oktatónk az OTDK kitüntettek között

A két aranyérem óriási elismerése oktat&oacut …

Művészet
Nagy sikerrel zajlott a Tudományos Diákköri Konferencia az Üzleti, Kommunikációs és Turisztikai hallgatók körében

Nagy sikerrel zajlott a Tudományos Diákköri Konferencia az Üzleti, Kommunikációs és Turisztikai hallgatók körében...

tdksajcsemp2

Nagy sikerrel zajlott a Tudományos Diákköri Konferencia az Üzleti, Kommunikációs és Turisztikai hallgatók körében

Nagy sikerrel zajlott a Tudományos Diákköri Konferencia az &U …

Rangos nemzetközi elismeréseket hozott az ősz a Budapesti Metropolitan Egyetemnek

QS Stars Minősítés és Reimagine Education Shortlist Sajtóközlemény2023.11.22. (szerda)A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) oktatási innovációi kivívták a világ egyik legrangosabb felsőoktatási szervezetének elismerését...

csempe5208

Rangos nemzetközi elismeréseket hozott az ősz a Budapesti Metropolitan Egyetemnek

QS Stars Minősítés és Reimagine Education Shortlist Sa …

Felhívás a Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogramban történő részvételre

Tanulj Te is a METU egyik legfontosabb külhoni partneregyetemén, és „érd el önmagad legjobb verzióját” a Sapientián!

marcsempe

Felhívás a Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogramban történő részvételre

Tanulj Te is a METU egyik legfontosabb külhoni partneregyetemén, és „érd el önma …

Művészet
Megjelent Dr. Mészáros Flóra könyve: Lantos monográfia

Egyetemünk oktatójának  Dr. Mészáros Flóra művészettörténésznek, a Művészet- és Designelméleti Intézet egyetemi docensének Lantos címmel könyve jelent meg...

lantoscsemp

Megjelent Dr. Mészáros Flóra könyve: Lantos monográfia

Egyetemünk oktatójának  Dr. Mészáros Fl&oa …

Művészet
myBRAND - A hallgató fejlődése a Budapesti Metropolitan Egyetemen HR képzésének középpontjában

Az oktatás világa folyamatosan változik, és az oktatási intézményeknek lépést kell tartaniuk az új kihívásokkal...

HRcsemp

myBRAND - A hallgató fejlődése a Budapesti Metropolitan Egyetemen HR képzésének középpontjában

Az oktatás világa folyamatosan változik, és az oktat …

KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
További hírek megtekintése...
METU hírek logó

További hírek megtekintése...