Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility METU díjazottak a Hagyományok Háza Kis Fekete pályázat divatbemutatóján | Budapesti Metropolitan Egyetem

METU díjazottak a Hagyományok Háza Kis Fekete pályázat divatbemutatóján

Divatszínház keretében tekinthették meg az érdeklődők a Hagyományok Háza ‘Kis fekete’ című pályázatára érkezett darabok bemutatóját, amelyen több METU hallgató munkája is díjat kapott. 


METU Hagyományok Háza Kis Fekete pályázat divatbemutató


A pályázat kiírásában arra kérték az alkotókat, hogy népi elemeket felhasználva készítsenek a „kis feketéhez” illő, modern öltözékeket. A Hagyományok Háza Magyar Népi Iparművészeti Múzeum Nyitott Műhelyének pályázata immár harmadik alkalommal kerül meghirdetésre, és külön érdekessége, hogy a népi kézművesek mellett iparművészek, tervezők, designerek, crafterek és egyéni alkotók számára is nyitott. 

A pályázat évről évre nagyobb sikernek örvend nem csak az alkotók, de a nagyközönség körében is, hiszen a tervezett alkotásokat minden évben nagyszabású, egyedi látvány- és hangzásvilágú divatbemutatón tekinthetik meg a „kis feketéhez” illő, népi ihletésű öltözékkiegészítőket és modern öltözékeket. 


A Hagyományok Háza és a Budapesti Metropolitan Egyetem Divat és Textil Tanszék együttműködése 


Az idei év különlegessége a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) Divat és Textil Tanszékével való együttműködés. Az „Így látom én a népművészetet című kísérleti projekt a METU diákjait hívta arra, hogy a hagyományból építkezve, magyar népviseletek (pl. fekete menyasszony) alapján alkossanak modern fekete ruhákat. 

A pályázaton a METU a Kézműves tárgykultúra alapszak divat specializációs és Divat- és textiltervezés mesterszakos hallgatói, Abu Zant Jázmin, Ács Petra, Baranyi Regina, Egyed Orsolya, Gyurián Fanni, Halas Erika, Juhász Adél, Krutek Jázmin, Szabó-Láposi Noémi, Li Xin Yüe, Nagy Fruzsina, Pavlik Alexandra Vivien, Popovics Lilla, Sipos Gitta, Takács Tímea, Wang Jia Yu és Zhao Siqi ruhái is bemutatkoztak.  

Az alkotók munkái és leírásai megtekinthetőek a Kis fekete 2022 online katalógusában, a Divatszínház teljes élő videófelvétele pedig a Hagyományok Háza Youtube csatornáján érhető el. 


METU Kis fekete pályázat


Az eseményen a Divat és Dizájn műsora is jelen volt. A Divat és Dizájn által készített videóban Remete Kriszta, a METU Divat- és textiltervezés MA szakvezetője így nyilatkozott a pályázat kapcsán: 

“Nagyon fontosnak tartjuk az egyetemen azt, hogy a hallgatók megismerjék saját tradicionális kultúránkat. (..) 

A féléves feladat során a Hagyományok Háza különböző mesterei többször vendégeskedtek az egyetemen. Volt workshop, amikor a különböző mesterek - szövők, bőrdíszművesek, zománccal, gyöngyfűzéssel, hímzéssel, sőt, csipkeveréssel foglalkozó mesterek - effektíve bemutatták a mesterségnek különböző fogásait a hallgatóknak. 

Fantasztikus élmény volt a hallgatóknak.” 

A METU alkotói közül Abu Zant Jázmin, Baranyi Regina, Gyurián Fanni, Halasi Erika, Krutek Jázmin és Wang Jia Yu is díjazásban részesültek. 


METU Kis fekete pályázat díjazottak

Gyurián Fanni díjazott (bal oldalon) és alkotása (középen), Wang Jia Yu díjazott (jobb oldalon) 


A díjazott alkotókat a pályázat, a Divatszínház és díj megnyerésével kapcsolatos élményeikről kérdeztük. 


Interjú a METU díjazott hallgató-alkotóival 


Miért jelentkeztél a Hagyományok Háza Kis Fekete pályázatára? Beváltotta hozzá fűzött reményeidet? Meséljetek kérlek a pályázatra készített alkotásról, munkafolyamatról! 


Abu Zant Jázmin: A tavaszi félév egyik feladata volt ez a pályázat. Számomra újdonság volt ez a feladat, mivel előtte nem nagyon vetettem bele magam a népművészetbe, így ismeretlen volt ez a terep. Végül felülmúlta a hozzá fűzött reményeket, mert nagyon élveztem a folyamatot, és nem számítottam a kiemelt díjazásra sem. Így nagyon örültem, hogy lehetőséget kaptam az egyetem által erre a feladatra. 

Gyurián Fanni: Én, mint Ékszer és kiegészítő specializációs tanuló, egy mesélő tárgyat hoztam létre, mely a Magyar Népmesék közül, A Kékfestőinasra esett a választásom. Mikor megkaptam az eredményről szóló levelet, kétszer is elolvastam, hogy jól látom-e, amit látok, vagy káprázik a szemem. Amit olvastam, felülmúlta a pályázathoz fűzött reményeimet. Nagyon örültem, hogy a Divatbemutatón a kifutón bemutatják, és díjazásban is részesültem. 

Halasi Erika: Izgalmas volt újra értelmezni a kis feketét és a fekete menyasszonyi ruháról korábban alkotott képünket. 

Wang Jia Yu: Az elején voltak bizonytalanságok, de egyre jobban beleszerettem a témába és nagyon élveztem az egész tervezési folyamatot. 


Milyen élmény volt Kis fekete 2022 Divatszínházán részt venni? 


Abu Zant Jázmin: Elképesztően jó élmény volt. Ez volt az első divatbemutató, ahol részt vettem úgy, hogy a saját tervezésem is megjelent. 

Gyurián Fanni: Felejthetetlen élmény volt a számomra, egyben izgalmas volt látni, hogy ki hogyan értelmezte a feladatot. 

Halasi Erika: Maximálisan megérte! ;) Szerintem nagyon szép értéket teremt, amikor a modern művészet, alkotói kedv találkozik valami régivel. Ebből mindig valami új születik. A divatbemutató igényes volt, szuper érzés volt a második sorból nézni a szaktársaim alkotásait és a saját alkotásomat. Életre keltek a ruhák. Nekem nagyon tetszett a tánc és a zene is.  

Wang Jia Yu: Számomra egy örökre emlékezetes élmény volt. Ez volt az első divatbemutató, amin az én munkám is be volt mutatva. 


Milyen érzés volt megtudni, hogy díjazott lettél? Mit gondolsz, minek köszönheted ezt a megtisztelő eredményt? 


Abu Zant Jázmin: Nagyon meglepődtem, mert azt tudtam, hogy díjazott lettem, de azt nem, hogy kiemelt díjazott. Nagyon jó érzés volt számomra, hiszen mindenki munkája csodálatos volt. Úgy éreztem, a sok munka és idő megérte. 

Gyurián Fanni: Akkor éreztem, hogy megérte megannyit dolgozni rajta. Kifizetődött a sok idő és energia, amit beletettem! Teljesen eltöltött a hála, hogy mások elismerik a munkámat. Imádtam gondolkodni, meg tervezni a tárgyamat. Úgy gondolom, hogy szerelem projekt lett a számomra. A kellő ráfordított idő, türelem, a feladat minden szempontból való vizsgálata, körül járása, alapos tervezés, egymásra épülő kísérletezés, és a tanárommal való konzultációk elengedhetetlen alap elemei voltak az eredmény elérésének! 

Halasi Erika: Szeptember elején kaptam egy e-mailt, amiben egy szép összefoglaló volt arról, mit gondol a zsűri a ruháról.  Nagyon jól eső érzés szakmailag magas szinten álló személyektől pozitív visszajelzést kapni.  Természetesen örültem. Én magam is különlegesnek tartom az elkészült darabot. Jó anyagválasztás, különleges ujj-megoldás, fekete és fehér színek találkozásra. A folyamat során nem voltam benne biztos, hogy elégedett leszek a végeredménnyel, de az lettem. Mind a féléves prezentációhoz készült fotózáson, mind a divatbemutatón nagyon szép modellekhez kerül a ruha. 

Wang Jia Yu: Nagyon örültem neki. Örültem, hogy a sok munkának eredménye lett. Ez számomra egy visszajelzést is jelent, hogy a munkám versenyképes. A sok munkának, szorgalomnak és legutolsó sorban a konzulensemnek köszönhetem ezt az eredményt. 

 

Ezúton is szívből gratulálunk minden alkotónak és díjazottnak fantasztikus munkájukhoz, illetve köszönjük a METU oktató-mentorainak és a Hagyományok Háza mestereinek támogatását. 

 

Ismerd meg a METU képzéseit! 

2022. 11. 17.

Hírek

Együttműködés a határon túli magyar felsőoktatás fejlesztése érdekében

Együttműködési megállapodást írt alá a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke és a Budapesti Metropolitan Egyetem rektora november 24-én, Debrecenben a határon túli magyar felsőoktatás fejlesztése érdekében.

dikfhlfhl

Együttműködés a határon túli magyar felsőoktatás fejlesztése érdekében

Együttműködési megállapodást írt alá a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke és …

Művészet
KAOTIKUS (ÚJRA)TERVEZÉS

Vranek Hedvig Divat- és textiltervező mesterszakos hallgatójának prezentációja a BME Művészeti Rezidenciaprogramban végzett munkájáról...

lsfkaégjdéjgé

KAOTIKUS (ÚJRA)TERVEZÉS

Vranek Hedvig Divat- és textiltervező mesterszakos hallgat&oacu …

Művészet
Művészet
IN MEMORIAM D UEDD UDD

Kondricz Ákos Levente fotográfus hallgatónk önálló kiállítása a PaperLab galériában

hfghfg

IN MEMORIAM D UEDD UDD

Kondricz Ákos Levente fotográfus hallgatónk önálló kiállítása a PaperLab galériá …

Művészet
Művészet
Pro Arte Aranyérmes hallgatónk és Mestertanár Aranyérmes oktatónk az OTDK kitüntettek között

A két aranyérem óriási elismerése oktatóink és hallgatóink színvonalas alkotómunkájának és pályázati eredményességének, amely egyben egyetemünk, képzéseink számára is kitüntetés...

aranyermescsemp

Pro Arte Aranyérmes hallgatónk és Mestertanár Aranyérmes oktatónk az OTDK kitüntettek között

A két aranyérem óriási elismerése oktat&oacut …

Művészet
Nagy sikerrel zajlott a Tudományos Diákköri Konferencia az Üzleti, Kommunikációs és Turisztikai hallgatók körében

Nagy sikerrel zajlott a Tudományos Diákköri Konferencia az Üzleti, Kommunikációs és Turisztikai hallgatók körében...

tdksajcsemp2

Nagy sikerrel zajlott a Tudományos Diákköri Konferencia az Üzleti, Kommunikációs és Turisztikai hallgatók körében

Nagy sikerrel zajlott a Tudományos Diákköri Konferencia az &U …

A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA IX. OSZTÁLYÁNAK PUBLIKÁCIÓS NÍVÓDÍJÁBAN RÉSZESÜLTEK A MATE OKTATÓI-KUTATÓI

AZ MTA IX. Osztály Gazdálkodástudományi Bizottság Ipar- és Vállalatgazdaságtan Albizottsága, Marketingtudományi Albizottsága és Vezetés- és Szervezéstudományi Albizottsága évente Publikációs Nívódíjakat hirdet...

fdgjgfdjgfjf

A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA IX. OSZTÁLYÁNAK PUBLIKÁCIÓS NÍVÓDÍJÁBAN RÉSZESÜLTEK A MATE OKTATÓI-KUTATÓI

AZ MTA IX. Osztály Gazdálkodástudományi Bizotts&aacu …

Rangos nemzetközi elismeréseket hozott az ősz a Budapesti Metropolitan Egyetemnek

QS Stars Minősítés és Reimagine Education Shortlist Sajtóközlemény2023.11.22. (szerda)A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) oktatási innovációi kivívták a világ egyik legrangosabb felsőoktatási szervezetének elismerését...

csempe5208

Rangos nemzetközi elismeréseket hozott az ősz a Budapesti Metropolitan Egyetemnek

QS Stars Minősítés és Reimagine Education Shortlist Sa …

Művészet
Megjelent Dr. Mészáros Flóra könyve: Lantos monográfia

Egyetemünk oktatójának  Dr. Mészáros Flóra művészettörténésznek, a Művészet- és Designelméleti Intézet egyetemi docensének Lantos címmel könyve jelent meg...

lantoscsemp

Megjelent Dr. Mészáros Flóra könyve: Lantos monográfia

Egyetemünk oktatójának  Dr. Mészáros Fl&oa …

Művészet
KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
További hírek megtekintése...
METU hírek logó

További hírek megtekintése...