Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility METU díjazottak a Hagyományok Háza Kis Fekete pályázat divatbemutatóján | Budapesti Metropolitan Egyetem

METU díjazottak a Hagyományok Háza Kis Fekete pályázat divatbemutatóján

Divatszínház keretében tekinthették meg az érdeklődők a Hagyományok Háza ‘Kis fekete’ című pályázatára érkezett darabok bemutatóját, amelyen több METU hallgató munkája is díjat kapott. 


METU Hagyományok Háza Kis Fekete pályázat divatbemutató


A pályázat kiírásában arra kérték az alkotókat, hogy népi elemeket felhasználva készítsenek a „kis feketéhez” illő, modern öltözékeket. A Hagyományok Háza Magyar Népi Iparművészeti Múzeum Nyitott Műhelyének pályázata immár harmadik alkalommal kerül meghirdetésre, és külön érdekessége, hogy a népi kézművesek mellett iparművészek, tervezők, designerek, crafterek és egyéni alkotók számára is nyitott. 

A pályázat évről évre nagyobb sikernek örvend nem csak az alkotók, de a nagyközönség körében is, hiszen a tervezett alkotásokat minden évben nagyszabású, egyedi látvány- és hangzásvilágú divatbemutatón tekinthetik meg a „kis feketéhez” illő, népi ihletésű öltözékkiegészítőket és modern öltözékeket. 


A Hagyományok Háza és a Budapesti Metropolitan Egyetem Divat és Textil Tanszék együttműködése 


Az idei év különlegessége a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) Divat és Textil Tanszékével való együttműködés. Az „Így látom én a népművészetet című kísérleti projekt a METU diákjait hívta arra, hogy a hagyományból építkezve, magyar népviseletek (pl. fekete menyasszony) alapján alkossanak modern fekete ruhákat. 

A pályázaton a METU a Kézműves tárgykultúra alapszak divat specializációs és Divat- és textiltervezés mesterszakos hallgatói, Abu Zant Jázmin, Ács Petra, Baranyi Regina, Egyed Orsolya, Gyurián Fanni, Halas Erika, Juhász Adél, Krutek Jázmin, Szabó-Láposi Noémi, Li Xin Yüe, Nagy Fruzsina, Pavlik Alexandra Vivien, Popovics Lilla, Sipos Gitta, Takács Tímea, Wang Jia Yu és Zhao Siqi ruhái is bemutatkoztak.  

Az alkotók munkái és leírásai megtekinthetőek a Kis fekete 2022 online katalógusában, a Divatszínház teljes élő videófelvétele pedig a Hagyományok Háza Youtube csatornáján érhető el. 


METU Kis fekete pályázat


Az eseményen a Divat és Dizájn műsora is jelen volt. A Divat és Dizájn által készített videóban Remete Kriszta, a METU Divat- és textiltervezés MA szakvezetője így nyilatkozott a pályázat kapcsán: 

“Nagyon fontosnak tartjuk az egyetemen azt, hogy a hallgatók megismerjék saját tradicionális kultúránkat. (..) 

A féléves feladat során a Hagyományok Háza különböző mesterei többször vendégeskedtek az egyetemen. Volt workshop, amikor a különböző mesterek - szövők, bőrdíszművesek, zománccal, gyöngyfűzéssel, hímzéssel, sőt, csipkeveréssel foglalkozó mesterek - effektíve bemutatták a mesterségnek különböző fogásait a hallgatóknak. 

Fantasztikus élmény volt a hallgatóknak.” 

A METU alkotói közül Abu Zant Jázmin, Baranyi Regina, Gyurián Fanni, Halasi Erika, Krutek Jázmin és Wang Jia Yu is díjazásban részesültek. 


METU Kis fekete pályázat díjazottak

Gyurián Fanni díjazott (bal oldalon) és alkotása (középen), Wang Jia Yu díjazott (jobb oldalon) 


A díjazott alkotókat a pályázat, a Divatszínház és díj megnyerésével kapcsolatos élményeikről kérdeztük. 


Interjú a METU díjazott hallgató-alkotóival 


Miért jelentkeztél a Hagyományok Háza Kis Fekete pályázatára? Beváltotta hozzá fűzött reményeidet? Meséljetek kérlek a pályázatra készített alkotásról, munkafolyamatról! 


Abu Zant Jázmin: A tavaszi félév egyik feladata volt ez a pályázat. Számomra újdonság volt ez a feladat, mivel előtte nem nagyon vetettem bele magam a népművészetbe, így ismeretlen volt ez a terep. Végül felülmúlta a hozzá fűzött reményeket, mert nagyon élveztem a folyamatot, és nem számítottam a kiemelt díjazásra sem. Így nagyon örültem, hogy lehetőséget kaptam az egyetem által erre a feladatra. 

Gyurián Fanni: Én, mint Ékszer és kiegészítő specializációs tanuló, egy mesélő tárgyat hoztam létre, mely a Magyar Népmesék közül, A Kékfestőinasra esett a választásom. Mikor megkaptam az eredményről szóló levelet, kétszer is elolvastam, hogy jól látom-e, amit látok, vagy káprázik a szemem. Amit olvastam, felülmúlta a pályázathoz fűzött reményeimet. Nagyon örültem, hogy a Divatbemutatón a kifutón bemutatják, és díjazásban is részesültem. 

Halasi Erika: Izgalmas volt újra értelmezni a kis feketét és a fekete menyasszonyi ruháról korábban alkotott képünket. 

Wang Jia Yu: Az elején voltak bizonytalanságok, de egyre jobban beleszerettem a témába és nagyon élveztem az egész tervezési folyamatot. 


Milyen élmény volt Kis fekete 2022 Divatszínházán részt venni? 


Abu Zant Jázmin: Elképesztően jó élmény volt. Ez volt az első divatbemutató, ahol részt vettem úgy, hogy a saját tervezésem is megjelent. 

Gyurián Fanni: Felejthetetlen élmény volt a számomra, egyben izgalmas volt látni, hogy ki hogyan értelmezte a feladatot. 

Halasi Erika: Maximálisan megérte! ;) Szerintem nagyon szép értéket teremt, amikor a modern művészet, alkotói kedv találkozik valami régivel. Ebből mindig valami új születik. A divatbemutató igényes volt, szuper érzés volt a második sorból nézni a szaktársaim alkotásait és a saját alkotásomat. Életre keltek a ruhák. Nekem nagyon tetszett a tánc és a zene is.  

Wang Jia Yu: Számomra egy örökre emlékezetes élmény volt. Ez volt az első divatbemutató, amin az én munkám is be volt mutatva. 


Milyen érzés volt megtudni, hogy díjazott lettél? Mit gondolsz, minek köszönheted ezt a megtisztelő eredményt? 


Abu Zant Jázmin: Nagyon meglepődtem, mert azt tudtam, hogy díjazott lettem, de azt nem, hogy kiemelt díjazott. Nagyon jó érzés volt számomra, hiszen mindenki munkája csodálatos volt. Úgy éreztem, a sok munka és idő megérte. 

Gyurián Fanni: Akkor éreztem, hogy megérte megannyit dolgozni rajta. Kifizetődött a sok idő és energia, amit beletettem! Teljesen eltöltött a hála, hogy mások elismerik a munkámat. Imádtam gondolkodni, meg tervezni a tárgyamat. Úgy gondolom, hogy szerelem projekt lett a számomra. A kellő ráfordított idő, türelem, a feladat minden szempontból való vizsgálata, körül járása, alapos tervezés, egymásra épülő kísérletezés, és a tanárommal való konzultációk elengedhetetlen alap elemei voltak az eredmény elérésének! 

Halasi Erika: Szeptember elején kaptam egy e-mailt, amiben egy szép összefoglaló volt arról, mit gondol a zsűri a ruháról.  Nagyon jól eső érzés szakmailag magas szinten álló személyektől pozitív visszajelzést kapni.  Természetesen örültem. Én magam is különlegesnek tartom az elkészült darabot. Jó anyagválasztás, különleges ujj-megoldás, fekete és fehér színek találkozásra. A folyamat során nem voltam benne biztos, hogy elégedett leszek a végeredménnyel, de az lettem. Mind a féléves prezentációhoz készült fotózáson, mind a divatbemutatón nagyon szép modellekhez kerül a ruha. 

Wang Jia Yu: Nagyon örültem neki. Örültem, hogy a sok munkának eredménye lett. Ez számomra egy visszajelzést is jelent, hogy a munkám versenyképes. A sok munkának, szorgalomnak és legutolsó sorban a konzulensemnek köszönhetem ezt az eredményt. 

 

Ezúton is szívből gratulálunk minden alkotónak és díjazottnak fantasztikus munkájukhoz, illetve köszönjük a METU oktató-mentorainak és a Hagyományok Háza mestereinek támogatását. 

 

Ismerd meg a METU képzéseit! 

2022. 11. 17.

Hírek

Üzlet
Könyvbemutató keretében két új a METU gondozásában megjelent könyv bemutatójára került sor a Bölcs Várban.

Könyvbemutató keretében két új a METU gondozásában megjelent könyv bemutatójára került sor a Bölcs Várban.

pagksélgmléasmgéla112

Könyvbemutató keretében két új a METU gondozásában megjelent könyv bemutatójára került sor a Bölcs Várban.

Könyvbemutató keretében két új a METU gondozásában megjelent könyv bemutatójára …

Üzlet
A METU oktatójának alkotása a SEE Film Festival legjobb animációs filmje

Ulrich Gábor oktatónk rövidfilmje lett a SEE Film Festival 2024 legjobb animációs filmje.

rekoncsemp

A METU oktatójának alkotása a SEE Film Festival legjobb animációs filmje

Ulrich Gábor oktatónk rövidfilmje lett a SEE Film Festival 2024 legjobb animáció …

Művészet
Integrált társművészeti gyakorlat kiállítás: Dehát, ki emlékszik már erre?

A METU integrált társművészeti gyakorlat hallgatóinak kiállítása a 2000’-es évek gyermekkori emlékeit idézte meg.

kicsicsempintegr.

Integrált társművészeti gyakorlat kiállítás: Dehát, ki emlékszik már erre?

A METU integrált társművészeti gyakorlat hallgatóinak kiállítása a 2000’-es évek …

Művészet
Művészet
METU hallgatói munkák a Sapientia EMTE rendezvényén.

METU hallgatói mozgóképes és média design alkotások is bemutatásra kerültek a Sapientia EMTE rendezvényén.

csempikehir firstcut

METU hallgatói munkák a Sapientia EMTE rendezvényén.

METU hallgatói mozgóképes és média design alkotások is bemutatásra kerültek a Sa …

Művészet
Művészet
Idén is METU animációs és mozgóképes hallgatók válogatott filmjeit láthatták a fesztivál látogatói.

Idén is METU animációs és mozgóképes hallgatók válogatott filmjeit láthatták a fesztivál látogatói.

hcsempeorfu

Idén is METU animációs és mozgóképes hallgatók válogatott filmjeit láthatták a fesztivál látogatói.

Idén is METU animációs és mozgóképes hallgatók válogatott filmjeit láthatták a f …

Művészet
Művészet
METU oktatói és hallgatói elismerések

METU siker a VIII. Nemzetközi Textilművészeti Triennálén

hircsempetriennálé

METU oktatói és hallgatói elismerések

METU siker a VIII. Nemzetközi Textilművészeti Triennálén …

Művészet
Üzlet
METU hallgatók részvétele a Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogramban

A 2023-2024. akadémiai év tavaszi szemeszterében először képviseltette magát egyetemünk küldő intézményként is a Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogramban, két METU hallgató, Horváth Réka (emberi erőforrás szak, Bsc) és Kismók Gabriella (gazdálkodás és menedzsment szak, Bsc) mobilitásával...

sagadsgadsgads

METU hallgatók részvétele a Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogramban

A 2023-2024. akadémiai év tavaszi szemeszterében előszö …

Üzlet
Idén is több mint 1500-an választották első helyen a METU-t

A tavalyi évet követően idén is több mint 6000 jelentkezést adtak le és több mint 1500-an első helyen jelölték meg a Budapesti Metropolitan Egyetemet...

infoparkújhír

Idén is több mint 1500-an választották első helyen a METU-t

A tavalyi évet követően idén is több mint 6000 jelentkez …

KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
További hírek megtekintése...
METU hírek logó

További hírek megtekintése...