Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility METU divat és textil képzések - az alkotói színfalak mögött | Budapesti Metropolitan Egyetem

METU divat és textil képzések - az alkotói színfalak mögött

METU divat és textil képzések - az alkotói színfalak mögött 

 

A METU művészeti képzésein diákjaink, azaz alkotóink tanulmányaik alatt számos egyéni és csoportos projekten dolgoznak és valósítanak meg. A művészeti képzések hallgatói számára az egyetemi félévek egyik legfontosabb helyszínei a műhelyek, az alkotói folyamat csúcspontja pedig a kipakolás. De hogyan is fest egy egyetemi félév a valóságban? 

Nyerj betekintést a METU divat és textil képzéseinek színfalai mögé diákjaink, Tekla és Annamari szemszögéből! 


Rólunk: a METU divat és textil képzéseinek alkotói 

Ambiciózus, experimentális, szociálisan érzékeny alkotók vagyunk. A METU művészeti hallgatói közé tartozunk, természetes élőhelyünk pedig a Rózsa utcai campus divat, illetve szövőműhelye.  


A METU divat és textil művészeti képzések műhely terei.


Hogyan is telik egy nap, egy félév a divat- és textiltervezés világában? 

A szemeszter kezdetén a hallgatók megkapják azokat az instrukciókat és témákat, amelyekkel az elkövetkezendő hetekben foglalkozniuk kell, hogy aztán eljuthassanak egy sikeres kipakolásig.  

Kipakolás. Úgy vélem, túl könnyelműen használom ezt a szót, nem gondolva laikus embertársaimra, akik lehet, teljesen másra asszociálnak, mint, amit a szó ténylegesen jelent. Szóval, hogy mindennemű félreértést elkerüljek, semmi nem kívánatos és megbotránkoztató dolog nem kerül itt terítékre, csupán a szemeszter elején megkapott hívószavakra elkészült produktumok. Tehát, kirakod, amit készítettél. 

A kipakolásnak van egy folyamata, ahogyan eljutsz az első impressziótól a kiforrott koncepció alapján megvalósított vizsgaremekedig. Ezt a procedúrát fogjuk most bemutatni. 


Tekla, METU Kézműves tárgykultúra BA hallgató 

Számomra mindig egy hatalmas, átfogó gyűjtéssel kezdődnek a projektek, aztán a létrehozott halmazt kezdem el leszűkíteni egy specifikus témára. A szellemi munkával párhuzamosan különféle formai, vagy felületi kísérleteket készítek, keresem a projekthez leginkább passzoló tervezési filozófiát. Ez már önmagában is egy nagyon élvezetes folyamat, viszont lehet ezt még fokozni!  

Amikor belépek a műhelybe, olyan, mintha hazaérkeznék. 

Még le se vettem a kabátomat, de már kapom a Welcome Tea-t, amelyhez természetesen némi ropogtatni való is jár. A munkatempót Britney diktálja, és fenomenális catwalk show-t csapunk a vizsgaidőszak közeledtéhez haladva, a már félig kész ruhákban. 

Tehát, a METU-n az erős szakmai tudás mellé egy támogató családot is kapsz. Úgy gondolom, mindkét komponens elengedhetetlen a sikeres fejlődést illetően. 

Párhuzamosan mentorálnak a tanáraid, vonsz le saját tapasztalatokat a kísérleteidből, és osztjátok meg egymással a véleményeiteket, ezzel segítve egymás fejlődését.  


METU divat és textil művészeti képzések hallgatói dolgoznak az egyetem műhelyében.


Annamari, METU Divat- és textiltervezés MA hallgató

Egyértelműen az év legizgalmasabb része a kipakolás, ami a féléves munkáink bemutatását és prezentálását jelenti. 

Ezt megelőzi a feladat kiadása, ami tartalmazza a féléves hívószót, és témát, amivel az adott szemeszterben foglalkoznunk kell. A témával kapcsolatban rengeteg gyűjtés, kutatás és kísérletezés szükséges, hogy eljussunk a végeredményig, amit a félév végén bemutathatunk. 

Az ilyen kötelező iskolai teendők mellett a műhely életét mindig feldobjuk valamivel - idén pikniket szerveztünk, amire mindenki hozott magával valamilyen finomságot. 

Mivel a félév szava az EGO TO ECO volt, ezért sok vegán és fenntartható módon készült napi került a közös asztalunkra. A diákok mellett természetesen a mentorok, vagyis a tanáraink is részt vesznek az ilyen alkalmakon. Közben jókat beszélgetünk, a szakmai témák mellett a legjobb sztorik is itt hangzanak el az egyetemi életről. 

Pont ezért szeretek nagyon a textiles műhelyben lenni - oldott és kedves a hangulat, a meleg tea vagy kávé és a közös diskurzusok egymást projektjeiről mindig segítik a sikeres félévet, hiszen egymástól tudunk a legtöbbet tanulni. 

Nem ritka, hogy zárásig maradunk. Este 6 után a műhelyben lenni teljesen más, mint napközben. Talán ez a kedvencem: ahogyan a megszokott arcok és szorgos kezek késő estig dolgoznak. 


METU divat- és textiltervezés művészeti képzés hallgatói dolgoznak az egyetem műhelyében.


A METU segítségével sikerült egy tudatos hozzáállást kialakítom magamban, amivel sikeresen feltudok készülni a félév végi vizsgákra és a kipakolásra. 

Ehhez három dolog kell: szorgalmas műhely munka, jó kommunikáció és diskurzus a szaktársakkal, és nem utolsó sorban a folyamatos konzultálás a mentorokkal.  

 

Te is szeretnél a diákunk lenni?  

Ismerd meg a METU művészeti képzéseit! 

2022. 05. 19.

Hírek

Együttműködés a határon túli magyar felsőoktatás fejlesztése érdekében

Együttműködési megállapodást írt alá a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke és a Budapesti Metropolitan Egyetem rektora november 24-én, Debrecenben a határon túli magyar felsőoktatás fejlesztése érdekében.

dikfhlfhl

Együttműködés a határon túli magyar felsőoktatás fejlesztése érdekében

Együttműködési megállapodást írt alá a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke és …

Művészet
KAOTIKUS (ÚJRA)TERVEZÉS

Vranek Hedvig Divat- és textiltervező mesterszakos hallgatójának prezentációja a BME Művészeti Rezidenciaprogramban végzett munkájáról...

lsfkaégjdéjgé

KAOTIKUS (ÚJRA)TERVEZÉS

Vranek Hedvig Divat- és textiltervező mesterszakos hallgat&oacu …

Művészet
Művészet
IN MEMORIAM D UEDD UDD

Kondricz Ákos Levente fotográfus hallgatónk önálló kiállítása a PaperLab galériában

hfghfg

IN MEMORIAM D UEDD UDD

Kondricz Ákos Levente fotográfus hallgatónk önálló kiállítása a PaperLab galériá …

Művészet
Művészet
Pro Arte Aranyérmes hallgatónk és Mestertanár Aranyérmes oktatónk az OTDK kitüntettek között

A két aranyérem óriási elismerése oktatóink és hallgatóink színvonalas alkotómunkájának és pályázati eredményességének, amely egyben egyetemünk, képzéseink számára is kitüntetés...

aranyermescsemp

Pro Arte Aranyérmes hallgatónk és Mestertanár Aranyérmes oktatónk az OTDK kitüntettek között

A két aranyérem óriási elismerése oktat&oacut …

Művészet
Nagy sikerrel zajlott a Tudományos Diákköri Konferencia az Üzleti, Kommunikációs és Turisztikai hallgatók körében

Nagy sikerrel zajlott a Tudományos Diákköri Konferencia az Üzleti, Kommunikációs és Turisztikai hallgatók körében...

tdksajcsemp2

Nagy sikerrel zajlott a Tudományos Diákköri Konferencia az Üzleti, Kommunikációs és Turisztikai hallgatók körében

Nagy sikerrel zajlott a Tudományos Diákköri Konferencia az &U …

A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA IX. OSZTÁLYÁNAK PUBLIKÁCIÓS NÍVÓDÍJÁBAN RÉSZESÜLTEK A MATE OKTATÓI-KUTATÓI

AZ MTA IX. Osztály Gazdálkodástudományi Bizottság Ipar- és Vállalatgazdaságtan Albizottsága, Marketingtudományi Albizottsága és Vezetés- és Szervezéstudományi Albizottsága évente Publikációs Nívódíjakat hirdet...

fdgjgfdjgfjf

A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA IX. OSZTÁLYÁNAK PUBLIKÁCIÓS NÍVÓDÍJÁBAN RÉSZESÜLTEK A MATE OKTATÓI-KUTATÓI

AZ MTA IX. Osztály Gazdálkodástudományi Bizotts&aacu …

Rangos nemzetközi elismeréseket hozott az ősz a Budapesti Metropolitan Egyetemnek

QS Stars Minősítés és Reimagine Education Shortlist Sajtóközlemény2023.11.22. (szerda)A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) oktatási innovációi kivívták a világ egyik legrangosabb felsőoktatási szervezetének elismerését...

csempe5208

Rangos nemzetközi elismeréseket hozott az ősz a Budapesti Metropolitan Egyetemnek

QS Stars Minősítés és Reimagine Education Shortlist Sa …

Művészet
Megjelent Dr. Mészáros Flóra könyve: Lantos monográfia

Egyetemünk oktatójának  Dr. Mészáros Flóra művészettörténésznek, a Művészet- és Designelméleti Intézet egyetemi docensének Lantos címmel könyve jelent meg...

lantoscsemp

Megjelent Dr. Mészáros Flóra könyve: Lantos monográfia

Egyetemünk oktatójának  Dr. Mészáros Fl&oa …

Művészet
KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
További hírek megtekintése...
METU hírek logó

További hírek megtekintése...