Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility METU x Artus Stúdió előadás: „Amikor a hal kiugrik a vízből” | Budapesti Metropolitan Egyetem

METU x Artus Stúdió előadás: „Amikor a hal kiugrik a vízből”

„Amikor a hal kiugrik a vízből” 

A METU hallgatóinak és az Artus Stúdió művészeinek közös, tiszavirág életű előadása 

 

Az Artus alkotói és a Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatói közösen hozzák létre a 71. Kérész Művek „Amikor a hal kiugrik a vízből” című előadását 2022. május 7-én.  

 

A METU alkotóegyetemi szellemiségét szem előtt tartva motivált, együttműködő és életrevaló alkotókat képez, akik gyakorlatias, valódi, életből vett projekteken próbálhatják ki magukat. Az összművészeti gondolkodás és kísérletezés a METU művész hallgatói számára sem ismeretlenek. 

Az egyik ilyen, évek óta tartó együttműködés keretein belül művészeti képzésben résztvevő hallgatók integrált társművészeti kurzus keretében az Artus – Kortárs Művészeti Stúdióval közös alkotói munka gyümölcseként hoznak létre egy-egy előadást.  

Az „Amikor a hal kiugrik a vízből” című előadásban a METU formatervező művészfilmoperatőrtervezőgrafikamédia design, illetve design- és művészetmenedzsment mesterszakos hallgatóival – Fenyves Annával, Garai Gabriellával, Icsa Viviennel, Kamp Annával, Kátai Annával, Keszthelyi Zsófiával, Kovács Bálinttal és Litter Dorottyával – egészült ki az Artus állandó alkotói csapata. 

A közös gondolkodás és alkotás eredményeként estére összeállt a megközelítőleg 75 perces előadás. Az előadótérbe lépve a hétköznapitól eltérő látvány fogadta a nézőket, ugyanis a megszokott széksoros elhelyezés helyett a vendéglátó helyiségekhez hasonlóan 4-6 fős asztalok várták őket. 


Teltházas volt a METU és Artus Stúdió közös előadása 2022. május 7-én.

Fotó: Dusa Gábor / Artus Stúdió 


Megtelt nézőtér várta a XI. kerületi Sztregova utcában a METU hallgatóinak és az Artus Stúdió művészeinek közös előadását. A Goda Gábor rendezésében megvalósuló május 7-i performansz különleges volt, hiszen a társulat művészei és a METU-s hallgatók előre megadott témára, egyetlen intenzív nap alatt hozták létre az új, egyszeri és megismételhetetlen előadást. Mint minden Kérész Művek, az „Amikor a hal kiugrik a vízből” című előadás is egyszerre premier és darabtemetés, előadás először és utoljára. 

A mindennapi lét megszokottságára reflektáló, füzérként összekapcsolódó jelenetsorok abból az alapgondolatból indultak ki, hogy a hal is csak akkor ismeri meg a tengert, ha kiugrik belőle. Sokszor nem is tudjuk, hogy miben élünk, mert az mindennapos, természetes közegünk. A gondolatra számos különböző reflexió született, melyeket egymás után fűzve, a tér különböző helyein néhány perces performansz keretében mutattak be. Ilyen volt például a mérleg két serpenyőjének kiegyenlítésén fáradozó pár, a néhány perces gyermekkori hősökké való átalakulás, az egymás tükörképeként sminkelő hallgatók, vagy az asztal közepén kézén állva gyermekkori emlékeket mesélő szereplő. A jelenetekhez illeszkedő zenei aláfestésről Ölveti Mátyás és Goda Sára gondoskodott. 


A METU és Artus Stúdió közös előadásán Ölveti Mátyás és Goda Sára gondoskodott a zenei aláfestésről.

Fotó: Dusa Gábor / Artus Stúdió 


A kísérleti performansz előadás stílusát nehéz meghatározni, hiszen egyszerre tartalmazott táncos, szöveges és mozgásszínházi elemeket is. Az alkotás és előadás élményeiről a METU négy hallgatóját, Kamp Annát, Icsa Vivient, Garai Gabriellát és Kovács Bálintot kérdeztük. 

“Nagyon inspiráló volt egy számomra teljesen új alkotói közösséggel megismerkedni. Izgalmas volt, hogy nem csak beleláthattam a munkafolyamatokba, és hogy hogyan is épül fel egy ilyen előadás, hanem aktívan a részese is lehettem. Korábban kevés lehetőségem volt arra, hogy más alkotókkal, kreatív emberekkel dolgozhassak együtt egy közös projekten, így ez mindenféleképpen egy új és hasznos tapasztalat volt.  

Én nagyon élveztem ezt az órát, és azt érzem, hogy ez mind emberileg mind pedig szakmailag is adott hozzám. Jó hangulatban, kellemesen telt az alkotói munka, mindenki aktívan segített mindenkinek. A reggeli megbeszélést követően mindenki azonnal hozzákezdett a saját projektjének megvalósításához miközben a többiek jeleneteiben is segédkeztünk. Minden munkafolyamatba beavattak minket és teljes értékű tagjai voltunk arra a napra a csapatnak. Nagyon lenyűgöző volt egy ennyire profi és összeszokott csapattal együtt dolgozni.” osztotta meg Icsa Vivien. 


 A METU és Artus Stúdió közös előadása, az Amikor a hal kiugrik a vízből.

Fotó: Dusa Gábor / Artus Stúdió 


Kamp Anna és Kovács Bálint hallgatók számára rendkívül pozitív élmény volt az Artus Stúdió alkotóival és hallgatótársaikkal való együttműködés. 

“Összességében nagyon hálás vagyok, hogy lehetőségem volt részt venni ebben a közös munkában. Integrált társművészeti gyakorlatként rengeteg izgalmas projekt volt, mégis számomra egyértelmű volt, hogy ide jelentkezem, hiszen ismertem már a társulatot.” - Kamp Anna 


 A METU és Artus Stúdió közös előadása, az “Amikor a hal kiugrik a vízből”.

Fotó: Dusa Gábor / Artus Stúdió 


“Az Artus egy egészen sokszínű közösség, aminek jó élmény volt egy rövid időre a tagjává válni. Kicsit úgy működnek, mint egy jó osztály, amiben mindenki megtalálja a saját helyét. A közös munka még így félig ismeretlenül is gördülékenyen ment, mivel nincsenek elvárások, viszont van egy közös cél, amiért mindenki egész nap dolgozik a legjobb tudása szerint, hiszen mindenkinek közös érdeke, hogy amiben részt vesz, az a lehető legjobban sikerüljön.”Kovács Bálint 


Garai Gabriella METU hallgató a következőt írta a május 7-i előadásról: 

“Nagyon örültem, mikor elkezdődött a közös feladat, és lehetőségünk volt együtt ötletelni, hogyan is alakuljon és formálódjon az esti előadás. Alkalmunk volt kipróbálni magunkat, és figyelni azt, milyen fontossá tud válni egy-egy mozdulat, megtanultuk, mennyit jelenthet egy apró mimika. Izgalmasnak és nagyon újnak láttam ezeket a feladatokat. Fontos volt átlátni, hogy mi játszódik le bennünk, és mi játszódhat le a nézőben.”  


A METU és Artus Stúdió közös előadása, az “Amikor a hal kiugrik a vízből”.

Fotó: Dusa Gábor / Artus Stúdió 


Ismerd meg a METU művészeti képzéseit! 

2022. 06. 15.

Hírek

Együttműködés a határon túli magyar felsőoktatás fejlesztése érdekében

Együttműködési megállapodást írt alá a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke és a Budapesti Metropolitan Egyetem rektora november 24-én, Debrecenben a határon túli magyar felsőoktatás fejlesztése érdekében.

dikfhlfhl

Együttműködés a határon túli magyar felsőoktatás fejlesztése érdekében

Együttműködési megállapodást írt alá a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke és …

Művészet
KAOTIKUS (ÚJRA)TERVEZÉS

Vranek Hedvig Divat- és textiltervező mesterszakos hallgatójának prezentációja a BME Művészeti Rezidenciaprogramban végzett munkájáról...

lsfkaégjdéjgé

KAOTIKUS (ÚJRA)TERVEZÉS

Vranek Hedvig Divat- és textiltervező mesterszakos hallgat&oacu …

Művészet
Művészet
IN MEMORIAM D UEDD UDD

Kondricz Ákos Levente fotográfus hallgatónk önálló kiállítása a PaperLab galériában

hfghfg

IN MEMORIAM D UEDD UDD

Kondricz Ákos Levente fotográfus hallgatónk önálló kiállítása a PaperLab galériá …

Művészet
Művészet
Pro Arte Aranyérmes hallgatónk és Mestertanár Aranyérmes oktatónk az OTDK kitüntettek között

A két aranyérem óriási elismerése oktatóink és hallgatóink színvonalas alkotómunkájának és pályázati eredményességének, amely egyben egyetemünk, képzéseink számára is kitüntetés...

aranyermescsemp

Pro Arte Aranyérmes hallgatónk és Mestertanár Aranyérmes oktatónk az OTDK kitüntettek között

A két aranyérem óriási elismerése oktat&oacut …

Művészet
Nagy sikerrel zajlott a Tudományos Diákköri Konferencia az Üzleti, Kommunikációs és Turisztikai hallgatók körében

Nagy sikerrel zajlott a Tudományos Diákköri Konferencia az Üzleti, Kommunikációs és Turisztikai hallgatók körében...

tdksajcsemp2

Nagy sikerrel zajlott a Tudományos Diákköri Konferencia az Üzleti, Kommunikációs és Turisztikai hallgatók körében

Nagy sikerrel zajlott a Tudományos Diákköri Konferencia az &U …

A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA IX. OSZTÁLYÁNAK PUBLIKÁCIÓS NÍVÓDÍJÁBAN RÉSZESÜLTEK A MATE OKTATÓI-KUTATÓI

AZ MTA IX. Osztály Gazdálkodástudományi Bizottság Ipar- és Vállalatgazdaságtan Albizottsága, Marketingtudományi Albizottsága és Vezetés- és Szervezéstudományi Albizottsága évente Publikációs Nívódíjakat hirdet...

fdgjgfdjgfjf

A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA IX. OSZTÁLYÁNAK PUBLIKÁCIÓS NÍVÓDÍJÁBAN RÉSZESÜLTEK A MATE OKTATÓI-KUTATÓI

AZ MTA IX. Osztály Gazdálkodástudományi Bizotts&aacu …

Rangos nemzetközi elismeréseket hozott az ősz a Budapesti Metropolitan Egyetemnek

QS Stars Minősítés és Reimagine Education Shortlist Sajtóközlemény2023.11.22. (szerda)A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) oktatási innovációi kivívták a világ egyik legrangosabb felsőoktatási szervezetének elismerését...

csempe5208

Rangos nemzetközi elismeréseket hozott az ősz a Budapesti Metropolitan Egyetemnek

QS Stars Minősítés és Reimagine Education Shortlist Sa …

Művészet
Megjelent Dr. Mészáros Flóra könyve: Lantos monográfia

Egyetemünk oktatójának  Dr. Mészáros Flóra művészettörténésznek, a Művészet- és Designelméleti Intézet egyetemi docensének Lantos címmel könyve jelent meg...

lantoscsemp

Megjelent Dr. Mészáros Flóra könyve: Lantos monográfia

Egyetemünk oktatójának  Dr. Mészáros Fl&oa …

Művészet
KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
További hírek megtekintése...
METU hírek logó

További hírek megtekintése...