Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Design for the Common Good | Budapesti Metropolitan Egyetem

Design for the Common Good

  • Kezdődik
    2023. 10. 04. 18:00
  • Vége
    2023. 10. 19. 18:00
  • Helyszín
    Artus Stúdió, 1116 Budapest, Sztregova u. 7.

Mi várható?

A Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti és Kreatívipari kara a házigazdája annak a nemzetközi kiállításnak, ami október 4-én nyílik az Artus Stúdióban. A Design for the Common Good kurátori válogatás 6 kontinens 23 országának közérdekű tervezési (public interest design) projektjéből. Szervezői a Design for the Common Good Network, a Metropolitan State University of Denver és a Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti és Kreatívipari Kara. A válogatás bemutatásának első Egyesült Államokon kívüli helyszíne Budapest.

Mindegyik bemutatott mű példa arra, hogyan lehet pozitív változásokat elérni közösségek, szervezetek, designerek, építészek és egyéb közreműködők együttműködésével. A helyi adottságokra építő összefogásnak különösen nagy a jelentősége azokban a térségekben és helyzetekben, amelyekben az ott élők életminőségének javításához azonnali cselekvés szükséges.

A közérdekű tervezés olyan gyakorlatot jelöl, amelyben a közösség szempontjai az elsődlegesek és a közösség jövőképe a legfontosabb az épületek, a környezet, a termékek és a rendszerek tervezése során. A közérdekű tervezés az érintetteket úgy vonja be, hogy hozzájárulásuknak valódi hatása legyen, és érezzék annak jelentőségét. A munka során nagyon fontos a kölcsönös inklúzió: az eredményes együtt gondolkodás feltétele, hogy a résztvevők mindegyik szereplőt elfogadják és bevonják. A közérdekű tervezés folyamata oktatást és kutatás is jelent, és a tervezés eredményeinek kiértékelését is magába foglalja. Mindezek együtt segítik a megértést és a növekedést.

A kiállítás átfogó ismertető a közérdekű tervezésről: olyan, közösségekkel együtt létrehozott projekteket mutat be, amelyek belülről teremtenek lehetőségeket és megoldásokat. Sok esetben kölcsönösen és tartósan fennálló társadalmi, gazdasági és környezeti kihívásokra adnak választ helyi és globális léptékben, így működő gyakorlatként értékes tanulságokat nyújtanak.

A nemzetközi anyag regionális projektekkel kiegészülve kerül bemutatásra. Kurátori meghívásra szerepelnek a kiállításban a HelloWood és a METU Művészeti Karának oktatási együttműködései is.

A kiállítás és a hozzá kapcsolódó programok a Budapest Design Week programkínálatának is része. A kiállításhoz kapcsolódó programokról a későbbiekben részletes tájékoztatást adunk.

A Design for the Common Good Network weboldala itt megtekinthető: https://www.designforthecommongood.net/exhibition-announcement

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/841735457279617

A kiállítás szervezői:

Design for the Common Good Network
Metropolitan State University of Denver

A kiállítás befogadója:

Budapesti Metropolitan Egyetem, Művészeti és Kreatívipari Kar

METU-s projekt a kiállításban:

A HelloWood és a METU Művészeti Karának együttműködése

A kiállítás támogatói:

Budapesti Metropolitan Egyetem, Művészeti és Kreatívipari Kar
Center for Public Interest Design, Portland State University
Community Development Partners
Design for the Common Good Network
Metropolitan State University of Denver
National Endowment for the Arts


PROGRAMOK A KIÁLLÍTÁS ALATT

Megnyitó: 2023. október 4., 18:00
A kiállítást megnyitja:
Dr. Bachmann Bálint, építész
Sergio Palleroni, igazgató, Center for Public Interest Design / professzor, Portland State University / operatív bizottsági tag, Design for the Common Good Network
Zenél: Philipp György

További programok:
október 9., 17:00
Beszélgetés a kurátorral / Lisa Abendroth
Ezt követően kerekasztal-beszélgetés Lisa Abendroth, Bachmann Bálint, Pintér Márton és a regionális projektek képviselőinek részvételével.
A beszélgetésen kiemelt fókuszt kapnak a kiállításban kurátori meghívásra szereplő EMERGING VOICES --- HELLO WOOD oktatási projektek, a CSOCSOCSOCSÓ, a Tanulni FOX és a Fedélszép.

október 10., 17:00
Tárlatvezetés Lisa Abendroth-tal

október 18., 17:00
FINISSAGE a METU szervezésében

A programok ingyenesen, regisztrációval látogathatók. Regisztrálni az alábbi linken lehet: https://events.metropolitan.hu/design-for-common-good/