Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Lagzi Kata / Tervezőgrafika BA | Budapesti Metropolitan Egyetem

Lagzi Kata / Tervezőgrafika BA

A tervezőgrafika egy végtelenül kreatív és pörgős szakma.” 

 

Lagzi Kata METU Tervezőgrafika alapszakán diplomázott, és idén kezdi a tervezőgrafika mesterképzést, szintén a METU-n! Hogy mi inspirálja? Minden. A környezete, a nagyváros, a vidék, az emberek tettei. Diplomamunkájaként a szívéhez legközelebb álló témát dolgozta fel: a környezetvédelmet.  

 

Miért ezzel a területtel foglalkozol, miért ezt a szakot választottad, mi inspirál? 

A tervezőgrafika egy végtelenül kreatív és pörgős szakma. Pont az, ami nekem kellett annak idején, illetve, amit tovább viszek a mesterképzésre is. Hogy mi inspirál? Minden. A környezetem, a nagyváros, a vidék, az emberek tettei. De most már bátran mondhatom, hogy leginkább a tanáraim tudása. 

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért? 

Egyik kedvenc munkám a Paradise madáreleség logotípia és csomagolástervezés volt, melyet Tóth Judy gyakorlatán készítettem. Fő célom egy zero waste és fenntartható csomagolás megalkotása volt, ezért egy - a madarak számára ehető - magvakból préselt papírral kísérleteztünk. :) 

Egy másik nagy kedvenc munkám, híres Stühmer csokoládénak új csomagolást terveztünk, melyeken én a kakaóbabokat szerettem volna megjeleníteni. Élénk színeket és dombornyomást használtam. 

Az elkészült csokoládé csomagolásokat egy pop-up gyűjtőcsomagolásban helyeztem el, mely témájában a kakaóbab lelőhelyét, a dzsungeleket ábrázolja. Egy tömött, sűrű, sejtelmes hangulatot hivatott visszaadni. Ez a munkám inspirálta a diplomámhoz a pop-up ötletet. 

Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad? 

A szívemhez legközelebb álló témát dolgoztam fel: a környezetvédelmet. Diplomamunkám a Zöld Föld - környezetvédelem gyerekeknek pop-up könyv volt, mely olyan rendkívül fontos témákat dolgoz fel, mint az erdők védelme, a fenntartható táplálkozás, vagy a jéghegyek olvadása. Mindezt a gyerekek kedves nyelvére lefordítva, számukra készült színes illusztrációkkal, kihajtható pop-up elemekkel és érdekes, megtapogatható felületekkel. :) 

A könyv hátulján olvasható összefoglaló: 

Tudod, hogy mit jelent az ökológiai lábnyom, vagy hogy miért fontos szelektíven gyűjteni a hulladékot? Szerinted az autó, vonat és repülő közül melyik a legkevésbé környezetkárosító közlekedési eszköz? Mit gondolsz, miért akkora baj, ha kidobjuk az ételmaradékot? Többek között ezekre a fontos kérdésekre is választ ad a Zöld Föld pop-up könyv, miközben megtapinthatók az érdekes felületek, kipróbálhatók a mozgó pop-up elemek, 6 fejezeten és 26 oldalon keresztül. Olyan fontos témák kaptak helyet a könyvben, mint a víz védelme, az élelmiszerpazarlás, vagy a megújuló energia. 

Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt? 

Rengeteg gyakorlati tudással. Az első szemeszterekben a világnézetünket formálták és tágítottak, a későbbiekben pedig valós, gyakorlatias tudást kaptunk. Olyan feladatokat, melyek az életben is megállják a helyüket. 

Mit jelent számodra az alkotóegyetem jellege a METU-nak? 

Alkotás, fejlődés, tudás, szabadság. 

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania? 

Ha egy bensőséges, családi környezetben szeretnétek gyakorlati tudást szerezni, mindent inspiráló oktatóktól, akkor itt a helyetek, a művészeti karon! :) 

Milyen terveid vannak a jövőre? 

Idén kezdem is a tervezőgrafika mesterképzést, szintén a METU-n! :) Tanulás mellett pedig a szakmán belül helyezkedem el. 

Tedd meg karriered következő lépését a METU alapképzésén - ismerd meg Tervezőgrafika BA képzésünket!