Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Tipográfus (print- és webdesign) Szakirányú Továbbképzés | Budapesti Metropolitan Egyetem

Tipográfus (print- és webdesign) Szakirányú Továbbképzés Szakirányú továbbképzéseink

Ez neked szól...

 • gyorstalpaló helyett a valódi, átfogó szakmai alapokat preferálod. 
 • a magyar tipográfus szakma igényes és elhivatott művészeitől szeretnél tanulni.
 • a szöveget nem csak olvasod, de a betűtípusa is érdekel.
 • a szövegszerkesztésben örömöt találsz, és szívesen veszel el a részletekben. 


A szakról röviden

A tipográfia menő!

Ha te is a komoly és átfogó tudást választanád, a TIPOST-on a helyed! A széles körben elterjedt gyorstalpalókkal szemben, négy féléves képzésünkön az inspiráció mellett valódi szakmai tudásra számíthatsz!


Várunk minden olyan jelentkezőt, aki szeretné a sokoldalú tipográfiát alaposan megismerni:

 • a betűtervezéstől
 • a webdesignon,
 • a kalligráfián
 • és a kiadványtervezésen keresztül,
 • az experimentális tipográfiáig
 • és az arculattervezésig.


A képzés gyakorlat orientált, de az elméleti hátteret is megkapod ahhoz, hogy tudásod megalapozott legyen!


„A tipográfia egy eszköz amivel különféle dolgokat tehetünk: tartalmat formálunk, fizikai testet adunk a nyelvnek, lehetővé tesszük az üzenetek áramlását az emberek között. A tipográfia élő hagyomány, ami összekapcsol más alkotókkal, a múltban és a jövőben.” (Ellen Lupton: Thinking with Type)A hagyományos tipográfia gazdag öröksége ma sem elavult, új értelmet nyer a kortárs tipográfiában, a kiadványtervezés és a webtervezés területén a legújabb trendek ismeretében!


OH nyilvántartásba vételi határozat száma: FF/1752-3/2014

Gyakorlati lehetőségek az oktatás folyamán

A képzésünk gyakorlatorientált. A megújult tanmenetünk szerint az óraszám háromnyegyedrészét a gyakorlati óráink teszik ki. A tipográfiai tervezés áll a középpontban, de a technikai tudás támogatása is célunk. A feladatok megvalósítása közben figyelmet szentelünk ezeknek a területeknek is. Tipográfus alkotó tábort szervezünk minden évben. Műhelylátogatás keretében betekintünk a design stúdiók és a nyomdák munkájába. Szoros kapcsolatot ápolunk a kortárs művészekkel, akiket időről időre meghívunk vendégelőadóként.


 • A Stílusgyakorlatokat két féléven át ízlelgetjük és érleljük, hogy nagy biztonsággal tudj a későbbiekben a stílusok között eligazodni (hagyományos, klasszicista, groteszk, slab stb.). A Stílusgyakorlat feladat mindig izgalmas és változó, van, hogy különböző stílusokban névjegyeket készítenek a hallgatók, van, hogy plakátokat, később pedig könyvek layoutjait.
 • A kalligráfia alapjaival kezdünk, ahol csodaszép kompozíciók és kódexlapok születnek a hallgatóink keze által, majd a betűtervezés órákon nekilátunk elkészíteni az első saját betűinket.
 • Experimentális tipográfia órán „Először élveboncoljuk a betűket, hogy újraéleszthessük őket.” (Halasi Zoltán)
 • Kiadványtervezés kurzusunkon többnyire magazinterveket készítenek a hallgatók, majd következő félévben, diplomafeladatként könyvsorozatot terveznek.
 • Hallgatóink saját weboldalt terveznek és hoznak létre a webdesign órák két féléve alatt
 • Diplomafeladatként az arculattervezés módszertanába és gyakorlatába avatjuk be hallgatóinkat, így tapasztalt tanáraink kíséretével és terelgetésével készülhetnek el a szebbnél szebb arculati koncepciók.
 • … és, hogy mindez gördülékenyen menjen, bevezetjük hallgatóinkat az InDesign varázslatos világába, hiszen a csodás kiadványaik ebben a programban készülnek.

Mit tanulhatsz nálunk?

Ha megnézed a tantárgyainkat, részletes képet kapsz arról, hogy mit tanítunk.

KALLIGRÁFIA:
Szabadkézi írás közvetlenül átélhetővé teszi a betűk természetét.

BETŰTERVEZÉS:
Megismerkedhetsz a Glyphs betűtervező szoftverrel és saját betűtípust tervezhetsz!

KIADVÁNYTERVEZÉS:
Layout tervezés, tördelés és minden ami a professzionális kiadványtervezéshez szükséges.

WEBDESIGN:
Az órákon megismerjük és megtanuljuk használni a legújabb, leghatékonyabb tervezési módszereket (UX) és szoftver eszközöket (UI) a Figma és a Webflow segítségével. Megtanuljuk a webes tipográfiai struktúrák tervezését, létrehozását és használatát. Megismerkedünk a design rendszerek kialakításával is.
Webdesign óráink után képesek lesztek az elsajátított tudás segítségével hatékony tipográfiai rendszereket tervezni, kattintható weboldal terveket – prototípusokat, valamint működő weboldalakat létrehozni és publikálni akár pár óra alatt is!

ARCULATTERVEZÉS:
Sokrétű arculattervezési feladatban kamatoztathatod tipográfiai ismereteidet.

STÍLUSGYAKORLATOK:
Megismered a betűtípusok kategóriáit, a szövegszerkesztés és a layout tervezés stílusait.

INDESIGN:
Megtanulod a legnépszerűbb kiadványszerkesztő program alapjait.
Ha már haladó vagy személyre szabott feladatok által bővítheted tudásodat.

EXPERIMENTÁLIS TIPOGRÁFIA:
Kísérletezhetsz a betűvel, a szöveggel: önmagukon túlmutató tartalmat adhatsz a látványhoz.

A TIPOGRÁFIA MOZGÁSBAN:
Az animált tipográfia a digitális tér egyik legnépszerűbb és leggyorsabban fejlődő területe.

Ezen kívül: széles körű elméleti hátteret nyújtunk. Betekinthetsz a design stúdió és a nyomda munkájába műhelylátogatás keretében. Prezentációt készíthetsz portfólió megosztó portálokra.

A tipográfus képzés befejezése után bátran vállalkozhatsz design stúdiókban, ügynökségeknél, elsősorban tipográfus szemléletű feladatokra: kiadványtervezésre, arculattervezésre, könyvek, magazinok teljes körű tervezésére, UI és UX design feladatokra. Könyvkiadóknál is hasznos munkaerővé válhatsz. Sok végzett hallgatónk választja az önálló tervezői munkát vállalkozóként.

 • Stílusgyakorlatok
 • Kiadványtervezés
 • Experimentális tipográfia
 • Webdesign (UI és UX design)
 • Arculattervezés
 • Kalligráfia
 • Betűtervezés
 • Mozgó tipográfia
 • Számítógépes programismeret (Adobe InDesign)
 • Tipográfiatörténet
 • Kortárs tipográfia
 • Kiadványesztétika és -történet
 • Műhelyismeret
 • Prezentációkészítés

Bármely képzési területen legalább alapképzésben (korábban főiskolai szintű képzésben) szerzett oklevél (diploma).

Bán Annamari tapasztalatai a kézpésről

„2021 februárjában végeztem a METU tipográfus (print- és webdesign) szakirányú továbbképzési szakán. Két dolog miatt voltam szomorú: online zajlott a védés, és véget ért két fantasztikus év. Két év, ami sorsfordító volt az életemben. Két év, amit bármikor újrakezdenék, annyira szerettem.

Miért a Tipost?

A képzés ideje alatt olyan neves tanároktól tanulhattunk, akik nem csak a szakmájukban elismertek és hihetetlenül inspiráló életművel rendelkeznek, hanem alapos, naprakész tudásukat egy olyan tapasztalatalapú képzés során osztják meg a hallgatókkal, amelyben központi szerepe van az egymásra épülő projektfeladatoknak, a gyakorlatnak és a közös elemzésnek. Mindez egy olyan baráti, támogató légkörben történik, amely lehetővé teszi, hogy kihozzuk magunkból a legjobbat és folyamatosan fejlődjünk. A képzés elvégzése után más szemmel nézek a betűket (is) tartalmazó vizuális anyagokra, másképp veszek kézbe egy könyvet, más szemlélettel végzem tervezői munkámat. Kinyílt egy új világ.

Miért volt számomra sorsfordító a képzés?

Megerősített abban, hogy a helyemen vagyok, önbizalmat adott, magabiztosabban dolgozom, nyilvánosan is fel merem vállalni a munkáimat. Elismerést is hozott: két projekt, amit iskolai feladatként az experimentális tipográfia kurzus során alkottam, a szakmai zsűri által beválogatásra került a Tipográfia a Magyarországon a XXI. században című kiadványba, illetve az egyik ligatúrám a Deák Palotában megrendezett kiállításon is látható volt. Csodálatos érzés tanáraimmal egy kötetben megjelenni. Megnyugtató megtapasztalni, hogy tanáraink a képzés után sem engedik el a kezünket: bármikor fordulhatunk hozzájuk tanácsért, és a közösségi média segítségével és személyesen is részesei maradhatunk egy inspiráló oktatói-hallgatói közösségnek. Nyaranta egy olyan alkotótáborban vehetünk részt a Balaton mellett, melynek néhány napja alatt motiváló feladatokkal tarthatjuk frissen korábban megszerzett tudásunkat, újra találkozhatunk a csoporttársakkal és baráti kapcsolatot alakíthatunk ki a képzés mindenkori hallgatóival.

Mit kaptam még a Tiposttól?

Az új cégemet. Az utolsó félévben kaptam meg azt a szikrát, ami elindította bennem, mit szeretnék másképp, még jobban csinálni a munkám során, alaposabban, mélyebbről indítva az ügyfeleimmel zajló munkafolyamatot. Ez egy új fejlődési irány, ami talán sosem ér véget, így tovább folytathatom az élethosszig tartó tanulást. Az új márkanevem pedig nem más, mint Studio Verzal, hogy hű maradhassak a tipográfiához. Köszönöm, Tipost!” 

Személyesen
Budapesti Metropolitan Egyetem, Szakirányú Továbbképzési Központ
1117 Budapest,Infopark sétány 1., Infopark I épület, 309-es iroda

Elektronikus formában

https://metropolitan.hu/sztk-erdeklodes


Telefonon 
Budapesti Metropolitan Egyetem, Szakirányú Továbbképzési Központ
+36 1 273 2413Hallgatóinknak
Hétköznapokon 8:00-17:00 között a +36 1 273 2467-es telefonszámon, illetve az alábbi elérhetőségeken: 
https://metropolitan.hu/ugyintezek

Ők is nálunk tanítanak