Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Karrier tippek: milyen munka illik a személyiségedhez? | Budapesti Metropolitan Egyetem

Karrier tippek: milyen munka illik a személyiségedhez?

Karrier tippek: milyen munka illik a személyiségedhez?

 

A karrier életünk fontos meghatározója, amely szinte minden életszakaszunkat befolyásolja. Felnőttkorban időnk jelentős részét munkánkkal, munkahelyünkön töltjük, és karrierutunk erősen alakítja mindennapjainkat, életstílusunkat, felfogásunkat, környezetünket, és személyes kapcsolati hálónkat is. 

Nem véletlen, hogy már egészen kicsiként felteszik a kérdést, hogy mégis ‘mi leszel, ha nagy leszel’, és hogy a pályaválasztás a középiskola és fiatal felnőttkor egyik központi kérdése. 

Ahhoz, hogy megtaláljuk a hozzánk illő karriert és munkát, fontos megértenünk, hogy a karrier- és pályaválasztás kérdése korántsem egyetlen döntésből áll, hanem egy szinte életen át tartó folyamat, amely számos kisebb-nagyobb lépésből épül fel és alakul folyamatosan. 


Karrier tippek: milyen munka illik a személyiségedhez?


A karrierépítés lépései


A karrier szót hallva egy adott szakmára vagy egy választott munkakörre, karrierépítés alatt pedig az ebben való előrelépésre gondolunk elsősorban. De hogyan is vágjunk neki a karrierépítésnek? 


1. Pályaválasztás 

Az első karrierünkhöz kötődő lépéseket már középiskola alatt, vagy akár előtt meg kell tennünk. Már tizenévesen fontos döntéseket kell hoznunk: milyen középiskolát válasszak? Szakmát tanuljak vagy gimnáziumba menjek? Milyen faktokat válasszak? Továbbtanuljak? Milyen terület vagy szak érdekel? Egyetemen alapképzést, vagy felsőoktatási szakképzés válasszak? 

Mindezeket a kérdéseket nem egyszerű megválaszolni, ha nem vagyunk tisztában a munkaerőpiacon elérhető lehetőségekkel, és hogy mi az, amit szívesen csinálnánk. A jó döntéshez nem csak megfelelően informálódnunk kell, de önmagunkat, érdeklődési köreinket, erősségeinket is fel kell térképeznünk. 

Milyen egyetemre menjek? Milyen szakmát válasszak? - Olvasd el cikkünket a témában! 


2Képesítés és továbbtanulás

Szakma- és karrierfüggő, hogy az érvényesüléshez milyen képesítés szükséges. A legtöbb szakmában való elhelyezkedéshez szükséges valamiféle végzettség, amellyel munkáltatónknak, hivatalos szerveknek, ügyfeleinknek igazolni tudjuk hozzáértésünket.  

A sikerhez természetesen több különböző út vezethet. Sokszor több képzés és képzési forma közül is választhatunk, és élethelyzetünktől függően eldönthetjük, hogy számunkra hosszabb vagy rövidebb, nappali vagy levelező, diplomát vagy oklevelet adó képzés lesz a leginkább megfelelő. 

A képesítési rendszerről és képzési szintekről többet is megtudhatsz ide kattintva: Képzési szintek: az iskolai végzettség típusai 


Az egyetem szerepe karrierépítés során 

Egy egyetemi diploma és magasabb végzettség egyik – azonban korántsem egyetlen - előnye, hogy karriered kezdetén egy tudásodat és képességeidet igazoló hivatalos okmánnyal léphetsz a munkaerőpiacra. A diploma garanciaként szolgál majd a jövőbeni munkáltatód számára, így gyorsabban és magasabb jövedelemmel találhatsz stabil munkát. 

Az egyetem emellett számos olyan extra lehetőséget biztosíthat, amely segíthet a szakmai karriered elindításában. Nem csak a szakmában elvárt tudást és képességeket szerezheted meg, de az egyetem által biztosított lehetőségek segítségével számos tapasztalatot gyűjthetsz:  

Ebben az időszakban fontos, hogy a karrierterveidre összpontosíts, megálmodd a jövődet, és javaslatokat, tanácsokat gyűjts, amelyek segíthetnek az általad választott területen és úton való előrelépésben. Ha így teszel, jobban felkészülhetsz az egyetem utáni életre, és biztosíthatod, hogy a diploma megszerzése után készen megtalálni és élni az elérhető szakmai lehetőségekkel. 

Végül, de nem utolsó sorban, az egyetem szuper lehetőségeket kínál, hogy kapcsolatokat építs - így betekintést nyerhetsz saját és más szakmák valóságába is, és később az elhelyezkedésben is nagy segítségedre lehet. 

Ha nem vagy biztos benne, érdemes-e továbbtanulnod, olvasd el cikkünket a témában: Pályaválasztási tippek: Minek tanulj tovább? 


3. Karrierindítás 

A karrierválasztás és megfelelő képesítés megszerzése vagy tanulmányok elvégzése után elindíthatjuk karrierünket.  

Fontos azonban szem előtt tartanunk, hogy a karrierépítés korántsem mindig egy olyan egyértelmű, lineáris folyamat, mint egy munkahelyen való folyamatos előrelépés. Ahogy a trendek is mutatják, az újabb generációk jóval többször váltanak nem csak munkahelyet, de a gyorsan változó világban - a technológiai innovációk, a folyamatosan megszűnő és születő új szakmák, válságok és a pandémia dinamikusan alakuló környezetében - jellemző az is, hogy valaki élete során akár többször karriert is váltson. 


karrierépítés


4. Karrierépítés 

Karrierünk építéséhez, akár ugyanabban a pozícióban és munkahelyen, akár teljesen új szakmába belépve azonban minden esetben tapasztalatszerzésre és önmagunk fejlesztésére van szükség. 

A siker titka az életen át való tanulás és fejlődés - és ne feledd, hogy sosem késő valami újba belevágni, akár teljesen más területen vagy szakmában újraalkotni a karrieredet! 

 


Mit dolgozzak, mi leszek, ha nagy leszek? Ez a Te döntésed!

 

Ahhoz, hogy olyan karriert és munkát találj, amit élvezel és amiben sikeres lehetsz, az első, legfontosabb lépések, hogy felfedezd saját érdeklődési területeidet és erősségeidet, és hogy megismerd lehetőségeidet a szükséges képesítés és a munkaerőpiac szempontjából. 

Ha bizonytalan vagy, kezdetnek jó lépés lehet 16Personalities ingyenes személyiségteszt kitöltés, a hozzád illő egyetemi képzés vagy szak megtalálásában pedig segítség lehet számodra például a METU ‘Az Én Utam’ pályaválasztási tesztje is.  

Ha pedig érdekel az üzlet, kommunikáció, művészet vagy turizmus világa, nézd meg a METU képzéseit ide kattintva! 

Sok sikert kívánunk! 

2023. 01. 06.

Hírek

Nagy sikerrel zajlott a Tudományos Diákköri Konferencia az Üzleti, Kommunikációs és Turisztikai hallgatók körében

Nagy sikerrel zajlott a Tudományos Diákköri Konferencia az Üzleti, Kommunikációs és Turisztikai hallgatók körében...

tdksajcsemp2

Nagy sikerrel zajlott a Tudományos Diákköri Konferencia az Üzleti, Kommunikációs és Turisztikai hallgatók körében

Nagy sikerrel zajlott a Tudományos Diákköri Konferencia az &U …

Rangos nemzetközi elismeréseket hozott az ősz a Budapesti Metropolitan Egyetemnek

QS Stars Minősítés és Reimagine Education Shortlist Sajtóközlemény2023.11.22. (szerda)A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) oktatási innovációi kivívták a világ egyik legrangosabb felsőoktatási szervezetének elismerését...

csempe5208

Rangos nemzetközi elismeréseket hozott az ősz a Budapesti Metropolitan Egyetemnek

QS Stars Minősítés és Reimagine Education Shortlist Sa …

Felhívás a Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogramban történő részvételre

Tanulj Te is a METU egyik legfontosabb külhoni partneregyetemén, és „érd el önmagad legjobb verzióját” a Sapientián!

marcsempe

Felhívás a Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogramban történő részvételre

Tanulj Te is a METU egyik legfontosabb külhoni partneregyetemén, és „érd el önma …

Művészet
Megjelent Dr. Mészáros Flóra könyve: Lantos monográfia

Egyetemünk oktatójának  Dr. Mészáros Flóra művészettörténésznek, a Művészet- és Designelméleti Intézet egyetemi docensének Lantos címmel könyve jelent meg...

lantoscsemp

Megjelent Dr. Mészáros Flóra könyve: Lantos monográfia

Egyetemünk oktatójának  Dr. Mészáros Fl&oa …

Művészet
myBRAND - A hallgató fejlődése a Budapesti Metropolitan Egyetemen HR képzésének középpontjában

Az oktatás világa folyamatosan változik, és az oktatási intézményeknek lépést kell tartaniuk az új kihívásokkal...

HRcsemp

myBRAND - A hallgató fejlődése a Budapesti Metropolitan Egyetemen HR képzésének középpontjában

Az oktatás világa folyamatosan változik, és az oktat …

Művészet
METU-s díjazottak és kiállító a Magyar Formatervezési és a Design Menedzsment Díj 2023-as elismertjei között

Tavirózsából inspirálódott okosbója, független designiroda és környezetbarát földvirág a Budapesti Metropolitan Egyetem díjazottjai és kiállítói között...

FTillu

METU-s díjazottak és kiállító a Magyar Formatervezési és a Design Menedzsment Díj 2023-as elismertjei között

Tavirózsából inspirálódott okosbója, f …

Művészet
Művészet
MIÉRT SAJOG A LELKÜNK? Előadássorozat

Egzisztencia, társas lét és terápia a késő modern társadalomban  Helyszín: Budapesti Metropolitan Egyetem, Művészeti és Kreatívipari Kar, Infopark D épület D235  Cím: 1117 Budapest Gábor Dénes u...

mslcsemp

MIÉRT SAJOG A LELKÜNK? Előadássorozat

Egzisztencia, társas lét és terápia a késő mo …

Művészet
Művészet
11. Magyar Sajtmustra

A Magyar Sajtkészítők Egyesülete egyetemünkön arculatuk megújításához grafikai pályázatot hirdetett...

sajtihírcsempike

11. Magyar Sajtmustra

A Magyar Sajtkészítők Egyesülete egyetemünkön& …

Művészet
KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
További hírek megtekintése...
METU hírek logó

További hírek megtekintése...