Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Isaszegi tapétagyár szakmai nap – METU textil hallgatók kiállítása | Budapesti Metropolitan Egyetem

Isaszegi tapétagyár szakmai nap – METU textil hallgatók kiállítása

2022. tavaszi szemeszterében a METU Divat- és textiltervezés mesterszakos alkotói az egyetem és az Isaszegi Tapétagyárral együttműködésének köszönhetően egy kurzus keretében tapéta mintakollekciókat tervezhettek, amelyek a félév végén egy szakmai nap keretében kiállításra is kerültek a tapétagyárban megrendezett szakmai napon. 

 

Képek: Hegedűs Andrea 


A METU és az Isaszegi Tapétagyár együttműködése 

A METU számos aktív munkakapcsolatot ápol hazai gyártókkal, amely amellett, hogy számos gyakorlati lehetőséget biztosít a hallgatók számára, a partnerek számára is biztosítja, hogy elérjék a szakma friss tehetségeit és fiatal alkotóit, akik kamatoztatnák tudásukat. 

Az Isaszegi Tapétagyár 2021 végén kereste meg a METU Divat és Textil tanszékét egy lehetséges együttműködéssel kapcsolatban. Egy ilyen együttműködés még egyetemi falak között egy olyan életszerű helyzetet teremt, ahol kipróbálhatják magukat a hallgatók, hogyan tudnak megrendelői igényekre szabva piacképes mintaterveket készíteni. 

Így született meg az izgalmas mintatervezési feladat a Divat- és textiltervezés mesterszak első éves hallgatói számára. 2022. tavaszi félévében a Textiltervezés és kutatás 2. kurzus alatt a fiatal alkotók tapétakollekciókat, és egyéb kiegészítő lakástextíliák mintáit tervezhették meg – mindezt valós hazai vásárlói igényeknek megfelelően, több stílusirányzatot követve, amelyek közül a hallgatók szabadon választhattak saját munkájukhoz. 

Nagyon jó volt látni azt, hogyan is néz ki egy-egy minta kinyomtatva, mert teljesen más egy monitoron, és megint más a kezünkben fogni. Máshogy működnek a léptétkek, az arányok, a raport. Ez segített abban, hogy a mintaterveket komplexebben lássam, jobban el tudjam képzelni a térben. Megtanultam, hogyan épül fel egy kollekció, és hogy mennyire más karakterű tapéták készülhetnek attól függően, milyen típusú alapanyagra nyomtatjuk.” - osztotta meg Fanni, a METU Divat- és textiltervezés mesterszakos hallgatója a kurzus kapcsán. 


Szakmai látogatás és METU hallgatók kiállítása az Isaszegi Tapétagyárban 


A kurzus részét képezte egy gyárlátogatás is, ahol a hallgatók betekintést nyerhettek a cég életébe, hogy milyen technológiával dolgoznak, mennyi féle papír alapanyag érhető el a tapétapiacon, amire a minták nyomtathatóak - a szövethatásútól a glitteres gyöngyházason át egészen a mágnes felületű megoldásig. 

“Jó volt belelátni abba, hol és hogyan gyártják a tapétákat. Nagyon inspiráló, hogy milyen sokféle alapanyagra lehet tapétát nyomtatni és egy-egy minta felhasználása mennyire széles skálán mozog, a tapétától a hangfogópanleig rengeteg opció van a felhasználásukra.” 

A METU hallgatói lehetőséget kaptak arra, hogy egyedi tervezésű mintakollekcióikat a Tapétagyár bemutatótermében egy szakmai nap keretében kiállíthassák. Az esemény remek lehetőséget biztosított a hallgatók számára abban is, hogy portfóliójukkal kapcsolatot építsenek potenciális jövőbeni megrendelőkkel. 

“Megtapasztalhattam, milyen, ha az ember élesben tervez egy megrendelő számára, szem előtt tartva azt is, hogy olyan minták szülessenek, ami másoknak is tetszik, és szívesen használják különböző belső terekben. 

Az különösen nagy megtiszteltetés volt, hogy bemutathattuk a kollekciókat egy szakmai nap keretén belül, melyekről visszajelzést is kaptunk a szakmában dolgozó tervezőktől.” 

Fanni, METU Divat- és textiltervezés mesterszakos hallgató 

 

Képek: Hegedűs Andrea 


METU hallgatói élmények és tapasztalatok 


Ismerd meg a METU művészeti képzéseit! 

2023. 12. 09.

Hírek

Együttműködés a határon túli magyar felsőoktatás fejlesztése érdekében

Együttműködési megállapodást írt alá a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke és a Budapesti Metropolitan Egyetem rektora november 24-én, Debrecenben a határon túli magyar felsőoktatás fejlesztése érdekében.

dikfhlfhl

Együttműködés a határon túli magyar felsőoktatás fejlesztése érdekében

Együttműködési megállapodást írt alá a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke és …

Művészet
KAOTIKUS (ÚJRA)TERVEZÉS

Vranek Hedvig Divat- és textiltervező mesterszakos hallgatójának prezentációja a BME Művészeti Rezidenciaprogramban végzett munkájáról...

lsfkaégjdéjgé

KAOTIKUS (ÚJRA)TERVEZÉS

Vranek Hedvig Divat- és textiltervező mesterszakos hallgat&oacu …

Művészet
Művészet
IN MEMORIAM D UEDD UDD

Kondricz Ákos Levente fotográfus hallgatónk önálló kiállítása a PaperLab galériában

hfghfg

IN MEMORIAM D UEDD UDD

Kondricz Ákos Levente fotográfus hallgatónk önálló kiállítása a PaperLab galériá …

Művészet
Művészet
Pro Arte Aranyérmes hallgatónk és Mestertanár Aranyérmes oktatónk az OTDK kitüntettek között

A két aranyérem óriási elismerése oktatóink és hallgatóink színvonalas alkotómunkájának és pályázati eredményességének, amely egyben egyetemünk, képzéseink számára is kitüntetés...

aranyermescsemp

Pro Arte Aranyérmes hallgatónk és Mestertanár Aranyérmes oktatónk az OTDK kitüntettek között

A két aranyérem óriási elismerése oktat&oacut …

Művészet
Nagy sikerrel zajlott a Tudományos Diákköri Konferencia az Üzleti, Kommunikációs és Turisztikai hallgatók körében

Nagy sikerrel zajlott a Tudományos Diákköri Konferencia az Üzleti, Kommunikációs és Turisztikai hallgatók körében...

tdksajcsemp2

Nagy sikerrel zajlott a Tudományos Diákköri Konferencia az Üzleti, Kommunikációs és Turisztikai hallgatók körében

Nagy sikerrel zajlott a Tudományos Diákköri Konferencia az &U …

A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA IX. OSZTÁLYÁNAK PUBLIKÁCIÓS NÍVÓDÍJÁBAN RÉSZESÜLTEK A MATE OKTATÓI-KUTATÓI

AZ MTA IX. Osztály Gazdálkodástudományi Bizottság Ipar- és Vállalatgazdaságtan Albizottsága, Marketingtudományi Albizottsága és Vezetés- és Szervezéstudományi Albizottsága évente Publikációs Nívódíjakat hirdet...

fdgjgfdjgfjf

A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA IX. OSZTÁLYÁNAK PUBLIKÁCIÓS NÍVÓDÍJÁBAN RÉSZESÜLTEK A MATE OKTATÓI-KUTATÓI

AZ MTA IX. Osztály Gazdálkodástudományi Bizotts&aacu …

Rangos nemzetközi elismeréseket hozott az ősz a Budapesti Metropolitan Egyetemnek

QS Stars Minősítés és Reimagine Education Shortlist Sajtóközlemény2023.11.22. (szerda)A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) oktatási innovációi kivívták a világ egyik legrangosabb felsőoktatási szervezetének elismerését...

csempe5208

Rangos nemzetközi elismeréseket hozott az ősz a Budapesti Metropolitan Egyetemnek

QS Stars Minősítés és Reimagine Education Shortlist Sa …

Művészet
Megjelent Dr. Mészáros Flóra könyve: Lantos monográfia

Egyetemünk oktatójának  Dr. Mészáros Flóra művészettörténésznek, a Művészet- és Designelméleti Intézet egyetemi docensének Lantos címmel könyve jelent meg...

lantoscsemp

Megjelent Dr. Mészáros Flóra könyve: Lantos monográfia

Egyetemünk oktatójának  Dr. Mészáros Fl&oa …

Művészet
KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
További hírek megtekintése...
METU hírek logó

További hírek megtekintése...