Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility GYIK - felvételi | Budapesti Metropolitan Egyetem

gyik

Jelentkezés

Milyen határidőkre kell odafigyelnem az általános felvételi eljárás során?

 • Jelentkezési időszak kezdete:
  2020. december 21.
 • Jelentkezési határidő:
  2021. február 15.
 • Jelentkezések hitelesítésének határideje:
  2021. február 20.
 • A METU által szervezett felvételi vizsgák ideje:
  2021. május közepe – 2021. július eleje
 • Végső hiánypótlási és sorrend-módosítási határidő:
  2021. július 8.
 • Ponthatárok kihirdetése:
  2021. július 22.
 • Képzések indulása:
  2021. szeptember
 • Fellebbezés határideje:
  a besorolási döntéssel kapcsolatban: közlésétől számított 15 napon belül

Milyen határidőkre kell odafigyelnem az pótfelvételi eljárás során?

 • Jelentkezési időszak kezdete:
  2021. július 29.
 • Jelentkezési határidő:
  2021. augusztus 08.
 • Jelentkezések hitelesítésének határideje:
  2021. augusztus 08.
 • A METU által szervezett felvételi vizsgák ideje:
  2021. augusztus 16-19.
 • Felsőoktatási felvételi szakmai vizsga (FFSZV)
  2021. augusztus 18.
 • Végső hiánypótlási és sorrend-módosítási határidő:
  2021. augusztus 08.
 • Ponthatárok kihirdetése:
  2021. augusztus 27.
 • Képzések indulása:
  2021. szeptember
 • Fellebbezés határideje:
  a besorolási döntéssel kapcsolatban: közlésétől számított 15 napon belül

Mi a legkésőbbi jelentkezési határidő az általános felvételi eljárásban?

2021. február 15.

Mi a jelentkezés feltétele?

 • Alapképzés és felsőoktatási szakképzés esetén érettségi bizonyítvány, érettségi tanúsítvány vagy középiskolai bizonyítvány.
 • Mesterképzés esetén: felsőfokú oklevél.

Hány helyre lehet beadni a jelentkezést?

 • Az általános és a keresztféléves felvételi eljárásban legfeljebb 6 helyre adhatod be jelentkezésed. 
 • Ne feledd! Ugyanazon intézmény ugyanazon szakának állami ösztöndíjas és önköltséges képzési formája (ha a képzési szint és a munkarend is megegyezik) továbbra is egy jelentkezési helynek számít, függetlenül attól, hogy két külön sorban kell szerepelniük a jelentkezéskor.
 • A pótfelvételi eljárásban 1 helyre adhatod be a jelentkezésed. Fontos, hogy akkor jelentkezhetsz, ha az általános felvételi eljárás során egyetlen helyre sem adtad be jelentkezésedet, vagy jelentkeztél ugyan, de sehova nem vettek fel.

Hogyan számítják a pontjaimat a gyakorlatban?

Az alábbi linken összefoglaltuk Neked, hogy hogyan számítják a pontjaidat:
metropolitan.hu/pontszamitas

Mennyi lesz idén a ponthatár?

Ezt nem lehet előre megmondani, kizárólag a hivatalos ponthatárhúzás napján derül ki. A korábbi évek ponthatárai és egyéb statisztikái letölthetőek a felvi.hu honlapjáról, az előző évi ponthatárokat megtalálod honlapunkon is a Téged érdeklő szak leírásánál is.

Melyik szakon feltétele a jelentkezésnek az emelt szintű érettségi?

Gazdasági és Társadalomtudományi képzési területeken ahhoz, hogy felvételt nyerhess, rendelkezned kell legalább egy emelt szintű érettségivel. 

A szakok a felvételi követelmény szempontjából két csoportra oszlanak:

 • A Gazdaságtudomány képzési terület képzései esetében bármely vizsgatárgyból lehet emelt szintű érettségid, függetlenül attól, hogy a képzésen az érettségi pontok számításához meghatározott érettségi követelmények között milyen tárgyak szerepelnek. FONTOS: Ha nem követelménytárgyból van emelt szintű érettségid, abban az esetben nem jár az emelt szintért többletpont és a pontszámításba sem számít bele az eredmény, viszont az emelt szintű követelmény teljesítettnek tekinthető.
 • A Társadalomtudomány képzési területhez tartozó képzések esetében viszont a felvételi követelmény azonos az érettségi pontok számításához előírt követelménnyel. Tehát ezen képzési területen csak a következő vizsgatárgyak valamelyikéből tett emelt szintű érettségi fogadható el: magyar nyelv és irodalom vagy történelem vagy matematika vagy társadalomismeret vagy egy idegen nyelv (angol, francia, német, spanyol, olasz, orosz). 

Mivel és milyen esetben lehet kiváltani az emelt szintű érettségit?

A központi felvételi eljárásban a jelentkezés feltételeként meghatározott emelt szintű érettségi vizsgakövetelmény feltételét – a felvételi eljárás részeként a felsőoktatási intézmény által szervezett – legalább 45%-os eredményű Felsőoktatási Felvételi Szakmai Vizsgával is teljesítheted. Ez az úgynevezett FFSZV vizsga. Abban az esetben jelentkezhetsz a vizsgára, ha 

 • a kétszintű érettségi vizsga bevezetése (2005) előtt érettségiztél.
 • valamely külföldi EGT tagállam, Ukrajnában vagy Szerbiában teljesített érettségi bizonyítvánnyal rendelkezel.
 • nemzetközi érettségi bizonyítvánnyal (Diploma of the International Baccalaureate) rendelkezel.

Bővebben ITT olvashatsz a részletekről.

Jelentkezhetek mesterképzésre vagy szakirányú továbbképzésre abban az esetben, ha már államvizsgáztam, de nyelvvizsga hiányában még nem kaptam meg a diplomámat?

Mesterképzés esetében a jelentkezést leadhatod, viszont fontos, hogy az aktuális felvételi eljárás végső hiánypótlási határidejéig pótolnod, kell azokat a dokumentumokat, amik a jelentkezés leadásakor még nem álltak rendelkezésedre. (Ebben az esetben a diploma.)

Szakirányú továbbképzések esetében - a vonatkozó jogszabályok értelmében - nem adhatsz be jelentkezést, mivel a jelentkezés feltétele a meglévő diploma, oklevél.

Külföldi oklevelem van. Mi a teendőm, ha jelentkezni szeretnék?

Külföldön szerzett oklevél esetén a hivatalos fordítást (tanúsítvánnyal és pecséttel ellátott dokumentum) is csatold a jelentkezéshez csatolni és hozd magaddal a beiratkozásra.

FONTOS!

 • A felvételi vizsgán történő részvétel további feltétele, hogy a külföldi oklevéllel rendelkező jelentkező kérelme elbírálásra kerüljön, és a Budapesti Metropolitan Egyetem a benyújtott dokumentumot, a külföldi bizonyítvány és oklevél által tanúsított végzettségi szintet elismerje. 
 • A külföldi oklevelek továbbtanulási célú elismerésével kapcsolatos döntés során intézményünk az Oktatási Hivatal (Magyar Ekvivalencia és Információs Központ) állásfoglalását veszi figyelembe. 
 • A külföldi oklevél továbbtanulási célú elismerésével kapcsolatos döntésről a Budapesti Metropolitan Egyetem határozatot hoz, és tértivevényes küldeményként postázza a jelentkező részére.
taggle vége

Tanulmányokkal kapcsolatos kérdések

Tanulhatok-e idegen nyelvet az egyetemen?

Igen, a METU-n számos nyelvtanulási és nyelvvizsga-lehetőség vár. A részleteket olvasd el ITT.

Mit tartalmaz a költségtérítés, milyen egyéb költségekre számíthatok ezen kívül?

A költségtérítési díj a METU-n többek között a kommunikációs képességeket, egyéni kompetenciákat és kreatív gondolkodást fejlesztő tréningsorozatot is tartalmazza, amelynek során minden félév során más-más területen fejlesztheted képességeidet. Ezen kívül a nyelvoktatást és a KarrierCentrum szolgáltatásai is benne vannak a költségtérítési díjban. További részletekért kattints IDE.

Hogyan segíti a METU a hallgatók elhelyezkedését?

A METU-nak van egy saját KarrierCentruma, ami kifejezetten abban segít, hogy megtaláld a leginkább Neked való szakmai irányt és állást. Nézd meg ITT, hogy milyen szolgáltatásaik vannak, amelyekkel segítenek Neked az elhelyezkedésben és karriered építésében.

Megváltoztak a körülményeim, hogyan tudok nappali képzésről levelezőre, levelező képzésről nappalira váltani, esetleg képzési helyet váltani?

Erre természetesen van lehetőség, a részletes teendőket összefoglaltuk Neked ITT.

Meggondoltam magam, mégsem ez a szak érdekel. Hogyan választhatok helyette másik szakot?

Ha úgy érzed, elsőre nem sikerült megtalálni az „igazit”, akkor bátran kezdj bele egy másik, számodra szimpatikusabb képzésbe. Ehhez nyújts be szakváltási kérelmet a Neptun elektronikus ügyintézési rendszeren keresztül.

Nem a METU-n kezdtem a tanulmányaimat, de szeretnék ide járni. Van lehetőség átjelentkezésre?

Természetesen van, a részletekért olvasd el az átjelentkezésre vonatkozó részleteket és töltsd le az átvételi kérelmet ITT.

Hogyan működik a tárgyelismerés?

Ha korábban teljesített tárgyaidat szeretnéd elismertetni, olvasd el Kreditátviteli kérelemmel kapcsolatos tájékoztatónkat!

Van az egyetemnek kollégiuma?

Saját kollégiumunk egyelőre nincs, de több kollégiumi partnerünk is van. Olvasd el a részleteket ITT.

taggle vége

Levelező képzés

Levelező tagozaton mely napokon van az oktatás?

Általában hetente péntek délután (16 óra után) és szombati napokon. De a pontos órarend természetesen szaktól függ. 

Hogyan segíti az Egyetem a levelező tagozatos hallgatókat?

 • A levelező munkarendű képzésben a tanóráikra és a konzultációkra tömbösítve, péntek délután és szombaton kerül sor.
 • A vizsgák lehetőség szerint szintén péntek délután és szombaton vannak, valamint a vizsgaterhelés csökkentésére negyedéves vizsgalehetőséget biztosítunk. 
 • Elektronikus rendszerünkből letölthető előadásanyagok, segédanyagok, a rendszeren keresztül leadható feladatok, dolgozatok is segítik levelezős hallgatóinkat.
 • Tanulmányi szolgáltatásaink a szombati konzultációs napokon is igénybe vehetőek: tanulmányi ügyintézés, könyvtár, jegyzetbolt, fénymásoló, számítógép-használat és konzultációs lehetőség a levelező tagozat vezetőjével.
taggle vége

Tanulmányok finanszírozása

Költségtérítéses képzés esetén van lehetőségem részletfizetésre?

A költségtérítés befizetését két részletben is teljesítheted. Ebben az esetben a költségtérítés első részletét (legalább a költségtérítés összegének felét) a beiratkozáskor/bejelentkezéskor, a második részletét a vizsgajelentkezési időszak 1. napjáig kell befizetned. (Ennek pontos dátumáról időben értesítjük hallgatóinkat.)

Diákhitelből lehet fizetni a költségtérítés díját?

Igen, van lehetőséged a tandíjat diákhitelből fedezni. A felvételi eljárási díjat abban az esetben is be kell fizetned, ha a képzés költségeit diákhitelből szeretnéd fedezni. 

Diákhitelről bővebben az alábbi linkeken olvashatsz: 

Diákhitellel kapcsolatos további kérdéseidre a Hallgatói Információs Központ munkatársai tudnak válaszolni. Keresd őket bizalommal az alábbi elérhetőségen:

Milyen egyéb ösztöndíj-lehetőségek vannak a METU-n?

Számos ösztöndíj-lehetőséget kínálunk hallgatóinknak, nézd meg az összefoglalót erről ITT.

Hogyan tudok államilag finanszírozott képzésre bekerülni?

 • Alapképzések és felsőoktatási szakképzések esetében kizárólag önköltséges képzéseket kínálunk.
 • Mesterképzések esetében viszont hirdetünk állami ösztöndíjas helyeket. Ahhoz, hogy ezek egyikére bekerülj nincs más teendőd, mint hogy első helyen jelöld meg a képzést és jól szerepelj a felvételi vizsgán.
taggle vége

Mesterképzések

Milyen mesterszakok indulnak a METU-n?

Meghirdetett képzéseinket ITT tudod megnézni

Miért kaphatok többletpontot mesterszakra jelentkezés esetén?

A többletpontok részletes leírását ITT érheted el.

taggle vége

Pótfelvételi

Kik jelentkezhetnek pótfelvételi eljárásban?

A pótfelvételi eljárásban csak azok jelentkezhetnek, akik az általános felvételi eljárás során nem nyertek felvételt sehova vagy nem is jelentkeztek sehova.

A pótfelvételin is korlátlan számú helyre lehet jelentkezni?

Nem. A pótfelvételi eljárásban egyetlen intézmény egyetlen képzésére jelentkezhetsz, csak akkor, ha az általános felvételi eljárásban nem jelentkeztél sehova vagy nem vettek fel sehova.

Mennyibe kerül a pótfelvételi jelentkezés?

A pótfelvételi jelentkezés ingyenes. Az eljárás során viszont csak egyetlen képzést jelölhetsz meg.

Ha az általános felvételi eljárásban bekerültem egy egyetemre, de már nem szeretnék ott tanulni, akkor jelentkezhetek máshová pótfelvételin?

Nem, ha korábban felvettek valahova, akkor a pótfelvételin már nem jelentkezhetsz egy másik helyre.

További kérdéseimmel hová fordulhatok?

Keresd Felvételi Információs Irodánk munkatársait:

 • Személyesen: 1148 Budapest, Nagy Lajos király útja 1-9. Főépület 114-es iroda
 • Telefonon: 06 1 273 2419 (hétköznaponként 9-16:30 között)
 • E-mailben: felveteli@metropolitan.hu