Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility GYIK - nyelvvizsga | Budapesti Metropolitan Egyetem

gyik-nyelvvizsga


Nyelvvizsga

Melyik szakon milyen nyelvvizsgát fogadnak el?
Az egyetem által elfogadott nyelvvizsgák listáját szakos bontásban megtalálod a CooSpace-en: Hallgatói dokumentumok/Tanulmányok/Idegen Nyelvi Intézet tájékoztató anyagok/ Elfogadható nyelvvizsgák.

Melyik a legkönnyebb nyelvvizsga?
Egyik nyelvvizsga sem könnyebb vagy nehezebb a másiknál. Azt a nyelvvizsgát érdemes választani, amelyiknek a feladattípusai a leginkább megfelelnek az ízlésednek és képességeidnek. Ehhez érdemes végignézni az egyes nyelvvizsgák minta-feladatsorát, majd azt kiválasztani, amelyiken a legjobb eredményt éred el. A minta-feladatsorokhoz a linkeket az egyes vizsgaközpontok honlapján találod. A vizsgaközpontokat legkönnyebben a www.nyak.hu oldalról éred el.

Meddig van időd leadni a nyelvvizsga bizonyítványodat ahhoz, hogy a diplomádat a kezedbe tudjad venni?
A nyelvvizsga megszerzése a záróvizsga letétele után nincs határidőhöz kötve (kivéve, ha államilag támogatott hallgató esetében a képzési szerződés nem tartalmaz eltérő rendelkezést).

Milyen nyelvvizsgát lehet megszerezni az Egyetemen?
Házon belül a következő nyelvvizsgát lehet megszerezni úgy, hogy közben szabadon választható kreditet is lehet vele szerezni: TOEIC nemzetközi kommunikációs nyelvvizsga angol nyelven.
A munkaerőpiacon igen értékes TOEIC nyelvvizsga „listening and reading” modulja a „speaking and writing” modullal kiegészítve 2012 júniusa óta honosítható a pontszámoknak megfelelően középfokú vagy felsőfokú általános nyelvvizsgára. A METU-n jelenleg a Listening and Reading vizsgarész elérhető. További információ: CooSpace: Hallgatói dokumentumok/Tanulmányok/Idegen Nyelvi Intézet tájékoztató anyagok

Mikor van a TOEIC nyelvvizsga?
A TOEIC nyelvvizsgakurzust az őszi vagy tavaszi félév elején kell felvenni tantárgyfelvételkor. Az előadásként meghirdetett nyelvvizsgakurzushoz félévközi óra nem tartozik, a vizsgára való felkészülést a TOEIC (felső) I. és II. kurzus keretében biztosítjuk. A nyelvvizsgakurzus egyetlen vizsgaalkalmat takar, magát a vizsgát a többi vizsgához hasonlóan a vizsgaidőszakban tartjuk, általában a vizsgaidőszak elején. A vizsgára ugyanúgy fel kell jelentkezni a Neptunban, mint minden más vizsgára, de utóvizsga nem tehető belőle. 

A TOEIC vizsgáról szóló általános tájékoztatóban az áll, hogy nem lehet megbukni. Szóval nincs semmilyen minimális ponthatár, amit el kell érni ahhoz, hogy teljesítsem a tárgyat?
Magán a nyelvvizsgán nem lehet megbukni. Ez azt jelenti, hogy bármennyi pontot érsz is el, az adott eredményről megkapod a bizonyítványt, amely a teljesített nyelvi szintet tanúsítja. A nyelvvizsgakurzus teljesítéséhez azonban minimum 650 pontot kell szerezni. Tehát 650 ponttal megszerzed a krediteket és a nyelvvizsgát is, 650 pont alatt azonban a krediteket elveszíted, de a nyelvvizsga bizonyítványt megkapod.

taggle vége

Nyelvi alapozó órák

Kinek szólnak a nyelvi alapozó órák?

A nyelvi alapozó tárgyakat azon hallgatóknak érdemes felvenniük, akik az adott nyelvből még nem rendelkeznek nyelvvizsgával és a tárgyfelvételi időszak előtt 80% alatti eredményt érnek el a CooSpace-en található online szintfelmérőn. Azaz ha bármely nyelvből 80% alatti eredményt érsz el, az eredménytől függetlenül a nyelvi alapozó I-es tárgyat lehet csak felvenni. Amelyik nyelvből nem találsz szintfelmérő tesztet, azok mindig teljesen kezdő szintről indulnak (arab, holland, japán, kínai, orosz, portugál, svéd). 

Mit csináljak, ha 80%-kos vagy annál magasabb eredményt értem el a szintfelmérőn?

Ha a szintfelmérőn elérted a minimum 80%-kos eredményt, de még nincs nyelvvizsgád, akkor választhatsz általános vagy szakmai nyelvvizsgára felkészítő kurzust, amelyek meglévő készségeid szinten tartására is alkalmasak. Ilyen például az általános középfokú nyelvvizsga előkészítő I. és II., a gazdasági szaknyelv I. és II. és az idegenforgalmi nyelvvizsga előkészítő tárgy. 

Ha van már nyelvvizsgám, akkor felvehetek az adott nyelvből Nyelvi alapozó I. órát?
Ha már rendelkezel nyelvvizsgával, akkor az adott nyelvből nem lehet felvenni nyelvi alapozó tárgyat. Középfokú nyelvvizsga birtokában válasz általános felsőfokú vagy szakmai középfokú nyelvvizsgára felkészítő kurzust, vagy olyan órát, ami szinten tartja nyelvtudásod (Középfokú üzleti nyelvvizsga felkészítő I. és II., Felsőfokú nyelvvizsga előkészítő I. és II., TOEIC (felső) I. és II. illetve egyéb idegen nyelvű szaktárgyak). 

Ha van középfokú nyelvvizsgám, kaphatok-e felmentést nyelvi alapozó alól?
Igen, a nyelvi alapozó I., II. és III-as kurzus alól lehet felmentést kérni alap-, közép- vagy felsőfokú nyelvvizsgával. Ha felmentési kérelmet adsz be, nem kell a tárgyat felvenni a tárgyfelvételkor. A felmentési követelményekről itt találsz részletes tájékoztatást: CooSpace: Hallgatói dokumentumok/Tanulmányok/Idegen Nyelvi Intézet tájékoztató anyagok/ Felmentés nyelvi tárgyak alól.

Ha már több éve tanulok egy nyelvet, akkor a nyelvi alapozó III-at vegyem fel?
A nyelvi alapozó III-t csak az alapozó I. és II. teljesítését követően lehet felvenni. Az alapozók esetében az I., II. és III. jelölés csak a félévek számát jelenti, nem a szintet, tehát az I-es csoport is lehet haladó szintű. 

Felvehetem-e a nyelvi alapozó II-t, ha nincs alapfokú nyelvvizsgám belőle?
Igen, de csak abban az esetben, ha előtte teljesítetted az alapozó I. kurzust. Az alapozók esetében az I., II. és III. jelölés csak a félévek számát jelenti, nem a szintet. 

taggle vége

Nyelvvizsga-felkészítő

Felvehetem-e a középfokú nyelvvizsga előkészítő I. kurzust, ha nincs alapfokú nyelvvizsgám belőle?
Igen, de előtte szintfelmérőt kell írni, ha azon eléred a 80%-ot, akkor jelentkezz a kurzusra. Ha ennél alacsonyabb az eredmény, járj előbb nyelvi alapozó órára.

A nyelvvizsgakurzus csak vizsgajelentkezést jelent vagy van gyakorlati része is, ami felkészít a vizsgára?
A TOEIC nyelvvizsgakurzushoz, bár a Neptunban előadásként jelenik meg, nem tartozik óra. Ez kurzus magát a nyelvvizsgát jelenti. A nyelvvizsgához van felkészítő óra is, de azokat külön kell felvenni (TOEIC felső I. és II.). A felkészítő órákat és a nyelvvizsgakurzust is egymástól függetlenül, bármelyik félévben fel lehet venni.

A kreditet érő, de óra nélküli nyelvvizsga kurzus eredménye beleszámít a tanulmányi átlagba?
Igen, beleszámít, kivéve, ha kreditbeszámítással teljesül.

Érdemes-e felvenni a nyelvvizsgakurzust, ha már így is sok a kreditem, vagy inkább érdemes magánúton nyelvvizsgát tenni?
A nyelvvizsgát akkor érdemes kreditre felvenni, ha van erre szánható szabadon választható kredited. Ez esetben viszont érdemes, mert nem kell pluszban nyelvvizsga díjat fizetni.

Középfokú általános nyelvvizsgával rendelkezem, és arra lennék kíváncsi, hogy melyik nyelvi kurzust érdemes felvennem, ha felsőfokút szeretnék tenni?
Ez esetben jelenleg angol nyelvből tudod választani a felsőfokú nyelvvizsga előkészítő I. és II. tárgyat. Ha célod a szinten tartás és/vagy nemzetközileg elismert vizsga megszerzése, akkor érdemes a TOEIC (felső) I. és II. tárgyakat felvenni.

Szakmai üzleti/gazdasági nyelvvizsgára lenne szükségem. Melyik felkészítő órát válasszam?
Amennyiben Magyarországon akkreditált nyelvvizsgára van szükséged, amely megfelel a diplomához, és már van általános nyelvvizsgád, akkor a Középfokú üzleti nyelvvizsga felkészítő I. és II. tárgyat érdemes választani. Ha még nincs általános nyelvvizsgád, akkor a Gazdasági szaknyelv I. és II. tárgyat (illetve előtte a nyelvi alapozó órákat) vagy turizmus-vendéglátás szakon a kötelező Idegenforgalmi szaknyelv órát követő Idegenforgalmi nyelvvizsga előkészítő tárgyat vedd fel. 

Diplomámhoz középfokú szakmai komplex nyelvvizsga szükséges. Az egyetem keretein belül van-e lehetőség a felkészülésre?
Igen. Ha már van általános középfokú nyelvvizsgád, akkor a Középfokú üzleti nyelvvizsga felkészítő I. és II. (angol) kurzust érdemes választani. Ha nincs nyelvvizsgád, akkor járj előbb nyelvi alapozó órára és/vagy válaszd a Gazdasági szaknyelv I. és II. (angol, német) tárgyat.

Diplomámhoz középfokú általános komplex nyelvvizsga szükséges. Az egyetem keretein belül van-e lehetőség a felkészülésre?
Igen, a középfokú nyelvvizsga előkészítő I. és II. óra keretében. Előtte azonban írd meg a szintfelmérőt, és ha azon eléred a 80%-kot, akkor jelentkezz a kurzusra. Ha ennél alacsonyabb az eredmény, járj előbb nyelvi alapozó órára.

taggle vége

Szintfelmérő

Kinek és mikor kell szintfelmérőt írni?
Az online nyelvi szintfelmérő minden félév elején, a tantárgyfelvétel előtt érhető el, és minden félév elején ki kell tölteni azon tárgyak esetében, amelyeknek előfeltétele a szintfelmérő (Nyelvi alapozó I, Intenzív nyelvi alapozó I., Középfokú nyelvvizsga előkészítő I., Idegenforgalmi szaknyelv, Idegenforgalmi nyelvvizsga előkészítő, Gazdasági szaknyelv I.). Ezen tárgyak esetében akkor is kell szintfelmérőt írni, ha van középfokú nyelvvizsgád, vagy ha kezdő szintről szeretnéd tanulni az angol, francia, német, olasz vagy spanyol nyelvet.
A mindig kezdő szintről induló nyelvi kurzusok esetében nem kell szintfelmérőt írni (arab, holland, japán, kínai, orosz, portugál, svéd).
A kötelező idegen nyelvű szaktárgyak előfeltételeiről a mintatantervekből illetve az alábbi helyen tájékozódhatsz: CooSpace-en Hallgatói dokumentumok/Tanulmányok/Idegen Nyelvi Intézet tájékoztató anyagok/ nyelvi tárgyak előfeltételei.

Megírhatom újból a szintfelmérőt?
Igen, sőt kötelező minden félév elején újra megírni, ha a felvenni kívánt kurzusnak a szintfelmérő előfeltétele.

taggle vége

Nyelvvizsgák két nyelvvizsgát előíró szakokhoz

Alább általános kérdésekre kapsz választ, a szakodra vonatkozó pontos részleteket érdemes megnézni a Tanácsok nyelvtanuláshoz menüpont alatt a szakos tájékoztatóban. 

Mit csináljak, ha nincs nyelvvizsgám?

Amennyiben nem rendelkezel nyelvvizsgával, akkor vegyél fel nyelvi alapozó I-es (illetve utána II-es és III-as) tárgyat egy vagy két nyelvből, ha a szintfelmérőn 80% alatti eredményt érsz el. Attól függően, hogyan haladsz a nyelvtanulással, a későbbi félévekben érdemes felvenni az általános vagy szakmai nyelvvizsgára felkészítő tárgyakat vagy az adott szakon előírt kötelező szaknyelvi kurzust. 

Amennyiben egyik vagy akár mindkét nyelvből eléred a 80%-kot, akkor érdemes rögtön az általános vagy szakmai nyelvvizsgára felkészítő kurzusokat felvenni.

Mit csináljak, ha van egy általános középfokú nyelvvizsgám?

Ha már egy nyelvből van általános nyelvvizsgád, akkor több lehetőséged is van:

  • Felveszed azt a szakmai nyelvvizsgára felkészítő tárgyat, amelynek általános középfokú nyelvvizsga az előfeltétele vagy
  • Ha a középfokú vizsgád angolból van, akkor felveszed a Felsőfokú nyelvvizsga előkészítő I. és II. tárgyat, ha a szakodon az egyik szakmai középfokú vizsga kiváltható általános felsőfokúval.

Emellett, érdemes elkezdeni egy új nyelvet tanulni vagy folytatni egy már korábban elkezdett nyelvet a nyelvi alapozó kurzus keretében, hogy elérd azt a szintet, amivel már érdemes szakmai vagy általános középfokú felkészítőt felvenni, így meg tudod szerezni a második szakmai vagy általános középfokú nyelvvizsgát.

Ha van egy általános felsőfokú nyelvvizsgám, akkor érdemes-e abból szakmai nyelvvizsgát szerezni ahhoz, hogy a diplomát megkapjam, vagy egy másik idegen nyelvből kell a szakmai nyelvvizsgát letennem?

Ha a szakodon két szakmai nyelvvizsgára van szükség, amelyek közül az egyik kiváltható általános felsőfokú nyelvvizsgával, akkor a meglévő általános felsőfokú vizsga mellé egy másik nyelvből érdemes szakmai középfokú nyelvvizsgát szerezni. Ehhez segítségül lásd az első két kérdésre adott válaszokat.

Ha a szakodon két általános középfokú nyelvvizsgára van szükség, akkor az általános felsőfokkal kiválthatod az egyiket, és egy másik nyelvből érdemes általános középfokú nyelvvizsgát tenni. Erre lehetőséged van a Középfokú nyelvvizsga előkészítő I. és II. óra keretében. Előtte azonban írd meg a szintfelmérőt, és ha azon eléred a 80%-kot, akkor jelentkezz a kurzusra. Ha ennél alacsonyabb az eredmény, járj előbb nyelvi alapozó órára.

taggle vége

Turizmus-vendéglátás alapszak

Milyen nyelvvizsgára van szükségem az oklevélhez turizmus-vendéglátás alapszakon?

Turizmus-vendéglátás szakon két szakmai középfokú nyelvvizsgára van szükséged, amelyek közül az egyik kiváltható általános felsőfokúval. A követelmények teljesítéséhez ezen a szakon van egy kötelező idegenforgalmi szaknyelv majd az azt követő félévben egy szabadon idegenforgalmi nyelvvizsga előkészítő kurzus. Mindkét tárgy angol és német nyelven elérhető, de csak az egyik nyelven lehet őket teljesíteni. Azon a nyelven érdemes felvenni a tárgyat, amelyiket jobban tudod, hogy minél hamarabb meg tudd szerezni a nyelvvizsgát. 

Attól függően, hogy korábban milyen nyelvet tanultál és pontosan milyen nyelvvizsgával rendelkezel, sokféle lehetőség áll előtted. A pontos részleteket nézd meg a Tanácsok nyelvtanuláshoz menüpont alatt a szakos tájékoztatóban. 

Fontos: turizmus-vendéglátás szakon nemcsak az idegenforgalmi nyelvvizsga, hanem az összes gazdasági típusú nyelvvizsga is elfogadható az oklevélhez. 

Turizmus-vendéglátás szakos vagyok és angolból van középfokú komplex nyelvvizsgám, de az oklevélhez középfokú szakmai nyelvvizsga szükséges. Melyik kurzust vegyem fel?
Ha angolból már van középfokú általános nyelvvizsgád, akkor két lehetőséged van: elsőben felveheted a Középfokú üzleti nyelvvizsga felkészítő I. és II. kurzust, amely felkészít angolból egy gazdasági nyelvvizsgára, majd a negyedik félévben elvégezheted a kötelező idegenforgalmi szaknyelvet egy másik nyelvből. A kötelező idegenforgalmi szaknyelv folytatása az ötödik félévben az idegenforgalmi nyelvvizsga-előkészítő. Így minden lehetőség adott arra, hogy a harmadik évre megszerezd mindkét szakmai nyelvvizsgát. Ennek persze az a feltétele, hogy a másik nyelvből is megközelítsd a középhaladó szintet a második félév elejére. Ehhez érdemes igénybe venni a nyelvi alapozó tárgyakat.

Ha attól tartasz, hogy a másik nyelvből nem tudsz elég jól felkészülni az idegenforgalmi szaknyelvre, akkor azt angolul is elvégezheted, de közben mindenképpen kezdj el egy másik nyelvet is tanulni.