Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Designfröccs- Beszélgetés grafikai tervezésről, zenei arculatról és designról | Budapesti Metropolitan Egyetem

Designfröccs- Beszélgetés grafikai tervezésről, zenei arculatról és designról

Beszélgetés grafikai tervezésről, zenei arculatról és designról

A Designfröccs esemény a Concept Agency by Budapesti Metropolitan Egyetem szervezésében jött létre, 2023. március 31-én. Helyszín a veszprémi KUNSZT, a téma pedig a grafikai tervezés, zenei arculat és design, amely izgalmas péntek délutáni program helyiek és távolabbról érkezők számára is. 

A beszélgetésben résztvevők Kovács Vera, tervezőgrafikus a METU alumnája és óraadó oktatója, Megyesi Klára, hallgató és Tóth Andrej oktató. A moderátori szerepet Molnár Péter, tervezőgrafikus vállalta. 

Fotó: Budapesti Metropolitan Egyetem

A beszélgetés első kérdéseként és a kezdeti izgalom oldásaként rögtön személyes élmények kerültek fókuszba, azzal, hogy a kérdező a beszélgetők zenei kapcsolódásaira kérdezett rá. Andrej számára az A38-as tervezési élmények meghatározóak voltak, a különböző zenekari plakátok, a stíluskavalkád lehetőséget adott számára kreatív kibontakozásra és számos zene műfajban való elmélyülésben. Ez a tapasztalat egyébként szakmai karrierjét végig kíséri, hiszen a zeneiség a saját oktatói munkájában is szerepet kap, és személyes kedvenceként is az A38-as projekteket említi.  Vera számára érdekes módon a lelki mélypontoknál nem volt segítség a zene, sokkal inkább nehezítette az élményei feldolgozását, de például az Interstellar című film zenéjét végtelenítve képes hallgatni munkája során. Klára is a végtelenítést említi, szerinte segíti az érzelmi elmélyedést és az egyre inkább belefeledkezést a folyamatos ismétlődő zene, amellyel szerintem többen egyetértettünk a közönség soraiból. 

Vera kedvenc projektjeként is egy zenei inspirációjú projektet említ, a Liszt Ferenc Kamarazenekarnak tervezettet, amelynél kitér egy kedves személyes történettel arra is, hogyan változott meg a zenei ízlése 11 évesen a Linkin Park Hybrid Theory című albumával, annak borítóján lévő katona mennyire hipnotikusan hatott rá, és habár most már inkább a komolyzene az, amit hallgat az In The End c. Linkin Park szám még mindig számos emléket megmozgat benne. Klára számára ilyen zenekar a Depeche Mode, amelynél a végtelen zenehallgatás érzelmileg is jó hatással van rá. 

A beszélgetés zárásaként Péter arra volt kíváncsi, ki hogyan használja a zenét a munkájában. Andrej itt oktatói munkájából kiemelte, hogyan viszi be a zenét óráira, hogyan segít a zene a nemzetközi hallgatóknak kilépnie a komfortzónából és ez az élmény hogyan segít elmosni a kulturális és társadalmi határokat. 

Veránál a tipográfiai tervezésnél is megjelenik a zene, hiszen számára a betűtervezésnél Jancsó Áron Musikal betűtípusa egy meghatározó munka volt, ezután kezdett saját betűket tervezni, amely elmondása alapján teljesen beszippantotta.  

Kláránál a Papírjaguár című projekt volt egy komoly zenei ihletésű projekt, amelyet a VEB2023 projekt keretén belül tervezett az egyetemen. Ebben az albumban Beck Zoli dalszövegek által inspirált grafikái jelennek meg. 

Fotó: Budapesti Metropolitan Egyetem

A több mint 60 perces kötetlen és jó hangulatú beszélgetés számos személyes történettel, gondolattal és érzéssel gazdagított minket nézőket, ezáltal közelebb kerülve ahhoz, hogy hogyan is készülhetnek kedvenc zenekaraink plakátjai, és hogyan kapcsolódik össze a tervezőgrafika és a zeneiség.  

A program zárásaként a Labek & Chrobakduo elektronikus, népzenei elemekkel és melankolikus gitár dallamokkal zárta az estét. 

2023. 04. 04.

Hírek

Együttműködés a határon túli magyar felsőoktatás fejlesztése érdekében

Együttműködési megállapodást írt alá a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke és a Budapesti Metropolitan Egyetem rektora november 24-én, Debrecenben a határon túli magyar felsőoktatás fejlesztése érdekében.

dikfhlfhl

Együttműködés a határon túli magyar felsőoktatás fejlesztése érdekében

Együttműködési megállapodást írt alá a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke és …

Művészet
KAOTIKUS (ÚJRA)TERVEZÉS

Vranek Hedvig Divat- és textiltervező mesterszakos hallgatójának prezentációja a BME Művészeti Rezidenciaprogramban végzett munkájáról...

lsfkaégjdéjgé

KAOTIKUS (ÚJRA)TERVEZÉS

Vranek Hedvig Divat- és textiltervező mesterszakos hallgat&oacu …

Művészet
Művészet
IN MEMORIAM D UEDD UDD

Kondricz Ákos Levente fotográfus hallgatónk önálló kiállítása a PaperLab galériában

hfghfg

IN MEMORIAM D UEDD UDD

Kondricz Ákos Levente fotográfus hallgatónk önálló kiállítása a PaperLab galériá …

Művészet
Művészet
Pro Arte Aranyérmes hallgatónk és Mestertanár Aranyérmes oktatónk az OTDK kitüntettek között

A két aranyérem óriási elismerése oktatóink és hallgatóink színvonalas alkotómunkájának és pályázati eredményességének, amely egyben egyetemünk, képzéseink számára is kitüntetés...

aranyermescsemp

Pro Arte Aranyérmes hallgatónk és Mestertanár Aranyérmes oktatónk az OTDK kitüntettek között

A két aranyérem óriási elismerése oktat&oacut …

Művészet
Nagy sikerrel zajlott a Tudományos Diákköri Konferencia az Üzleti, Kommunikációs és Turisztikai hallgatók körében

Nagy sikerrel zajlott a Tudományos Diákköri Konferencia az Üzleti, Kommunikációs és Turisztikai hallgatók körében...

tdksajcsemp2

Nagy sikerrel zajlott a Tudományos Diákköri Konferencia az Üzleti, Kommunikációs és Turisztikai hallgatók körében

Nagy sikerrel zajlott a Tudományos Diákköri Konferencia az &U …

A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA IX. OSZTÁLYÁNAK PUBLIKÁCIÓS NÍVÓDÍJÁBAN RÉSZESÜLTEK A MATE OKTATÓI-KUTATÓI

AZ MTA IX. Osztály Gazdálkodástudományi Bizottság Ipar- és Vállalatgazdaságtan Albizottsága, Marketingtudományi Albizottsága és Vezetés- és Szervezéstudományi Albizottsága évente Publikációs Nívódíjakat hirdet...

fdgjgfdjgfjf

A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA IX. OSZTÁLYÁNAK PUBLIKÁCIÓS NÍVÓDÍJÁBAN RÉSZESÜLTEK A MATE OKTATÓI-KUTATÓI

AZ MTA IX. Osztály Gazdálkodástudományi Bizotts&aacu …

Rangos nemzetközi elismeréseket hozott az ősz a Budapesti Metropolitan Egyetemnek

QS Stars Minősítés és Reimagine Education Shortlist Sajtóközlemény2023.11.22. (szerda)A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) oktatási innovációi kivívták a világ egyik legrangosabb felsőoktatási szervezetének elismerését...

csempe5208

Rangos nemzetközi elismeréseket hozott az ősz a Budapesti Metropolitan Egyetemnek

QS Stars Minősítés és Reimagine Education Shortlist Sa …

Művészet
Megjelent Dr. Mészáros Flóra könyve: Lantos monográfia

Egyetemünk oktatójának  Dr. Mészáros Flóra művészettörténésznek, a Művészet- és Designelméleti Intézet egyetemi docensének Lantos címmel könyve jelent meg...

lantoscsemp

Megjelent Dr. Mészáros Flóra könyve: Lantos monográfia

Egyetemünk oktatójának  Dr. Mészáros Fl&oa …

Művészet
KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
További hírek megtekintése...
METU hírek logó

További hírek megtekintése...