Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Az alkotó észlelés plaszticitása - interdiszciplináris konferencia | Budapesti Metropolitan Egyetem

Az alkotó észlelés plaszticitása - interdiszciplináris konferencia

 • Kezdődik
  2022. 09. 07. 18:00
 • Vége
  2022. 09. 09. 13:00
 • Helyszín
  Budapesti Francia Intézet Auditóriuma, 1011 Budapest, Fő utca 17.


Az alkotó észlelés plaszticitása: meglátni és/vagy elgondolni  

Vizualitás a tudomány, a művészet és a filozófia erőterében. 

 

A Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti és Kreatívipari Kara a vizualitás értelmezésére fókuszáló interdiszciplináris konferenciát szervez a Budapesti Francia Intézet támogatásával. 

 

Az alkotó észlelés plaszticitása - METU interdiszciplináris konferencia

 

A PTE Szentágothai Kutatóközpont Retina Kutatócsoportjának, az ELTE BTK Művészetelméleti és Médiatudományi Intézetének és a BrainVisionCenter Kutatóintézet és Kompetenciaközpont együttműködésével megvalósuló, három napos esemény előadásokkal, szakmai beszélgetésekkel és a Budapesti Metropolitan Egyetem workshopjaival várja az érdeklődőket. 

 

A konferencián különböző szakterületek képviselői gyűlnek össze a mindannyiuk szakmájában jelentősnek mutatkozó problémák megvitatására. 

 

A meghívott művészek, tudósok, esztéták és filozófusok az alábbi kérdések mentén vetik össze a tudásukat, tapasztalataikat, kérdéseiket, vagy adott esetben kételyeiket egy korszakalkotó jelentőségű változásról a vizualitás értelmezésében:  

 • Hogyan érzünk és értünk ma, hogyan „látjuk” a világunkat a XXI. században, miután a XX. visszavonhatatlanul megkérdőjelezte a reprezentatív világképek, a „leképező” értelmezési stratégiáink létjogosultságát?  

 • Mit jelent a reprezentáció korának vége, milyen alternatív lehetőségeink vannak az érzeteink értelmezésére?  

 • Képekben látunk, „objektíven”, tárgyilagosan - vagy képeket alkotunk, tárgyszerűen, plasztikusan, kreatívan?   

 • Mit jelent, milyen lehetőségeket tár fel ez a kreativitás a látás biológiájában, a képalkotás művészi gyakorlatában, a gondolkodás „teoretikus”, sematikus modelljein túl, milyen kölcsönhatások jönnek létre az érzékelés és tapasztalat természetes és mesterséges folyamatai között?  

 

A konferencia műhelymunka kialakítására egy olyan közeg megteremtésére törekszik, amelyben a résztvevők a vizualitás tudományos, művészeti és elméleti megközelítéseinek közvetlen egymásra hatásának lehetnek tanúi, sőt, aktív résztvevői.  

 

Ennek szellemében a Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti és Kreatívipari Kara workshopokkal kíséri a konferenciát. A művész oktatók vezetésével a METU hallgatói a konferencia témáihoz kapcsolódó kreatív munkában reflektálnak a felmerülő kérdésekre, problémákra. Az itt készül alkotások a konferenciát követően, szeptember második felében, a Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti és Kreatívipari Karának Rózsa utcai kampuszán lesznek láthatók (1077 Budapest, Rózsa utca 4-6.).   

 

A konferencia helyszíne: Budapesti Francia Intézet Auditóriuma, 1011 Budapest, Fő utca 17.  

Időpontszeptember 7. - 9. 

  

A konferencián való részvétel ingyenes, de regisztrációköteles. 

Kérjük, az alábbi űrlap kitöltésével jelezd a szervezők számára, hogy mely napokon veszel részt a konferencián! 

Regisztrálj ide kattintva! 

 

A részletes program, illetve további hírek a konferencia Facebook eseménye alatt találhatóak.