Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Államilag támogatott képzés abbahagyása: tandíj visszafizetése | Budapesti Metropolitan Egyetem

Államilag támogatott képzés abbahagyása: tandíj visszafizetése

Államilag támogatott képzés abbahagyása: tandíj visszafizetése

 

Állami ösztöndíjas hallgatónak lenni egyfajta kiváltság, ugyanis nem kell drága tandíjat fizetni. Ez viszont kötelezettségekkel jár: többek között azzal, hogy tanulni kell, elvégezni az adott képzést. Ellenkező esetben az állam visszakéri azt a pénzt, amit a hallgatóra fordított.  

Persze akadnak kivételek, és nem kell egyből megijedni, ha valakinek nem tetszett a szak, amit elkezdett. Cikkünkben összegyűjtöttük a fő tudnivalókat, amikkel államilag támogatott képzés abbahagyása esetén érdemes tisztában lenned! 


államilag támogatott képzés abbahagyása, tandíj ledolgozása, visszafizetése

 

Állami ösztöndíj 

Állami ösztöndíj alatt olyan képzési formát értünk, amikor a felsőoktatási intézménynek a magyar állam finanszírozza az oktatással járó (hallgatói) költségeket. Az önköltséges forma ellentéte. Mivel a képzés költségeit a hallgató helyett az állam átvállalja, bizonyos feltételeket vár el cserébe. Ezeket a kritériumokat nyilatkozatban vállalni kell, mielőtt létrejön a jogviszony. 

A magyar állami ösztöndíjjal támogatott képzés feltétele tehát az, hogy a hallgatók a beiratkozáskor írásban nyilatkozzanak a nemzeti felsőoktatási törvény által meghatározott követelmények vállalásáról. 


Az állami ösztöndíjas hallgató kötelezettségei 

Az állami ösztöndíjas hallgató kötelezettségeit a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény (a továbbiakban: Nftv.) 48/A. §-a tartalmazza. Az Nftv. 48/A. §-a alapján a magyar állami ösztöndíjas hallgató a továbbiakra egyaránt köteles: 

 • az általa folytatott, magyar állami ösztöndíjjal támogatott adott képzésen a képzési és kimeneti követelményekben meghatározott tanulmányi idő alatt, de legfeljebb a képzési és kimeneti követelményekben meghatározott képzési idő másfélszeresén belül megszerezni az oklevelet (ún. oklevélszerzési határidő / kötelezettség), valamint 

 • az oklevél megszerzését követő húsz éven belül az általa állami ösztöndíjjal folytatott tanulmányok idejével megegyező időtartamban magyar joghatóság alatt álló munkáltatónál a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény 5. §-ában meghatározott biztosítási jogviszonyt eredményező munkaviszonyt, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyt fenntartani, vagy magyar joghatóság alatt vállalkozási tevékenységet folytatni (ún. hazai munkaviszony-fenntartási kötelezettség). 

Az oklevél megszerzésére rendelkezésre álló határidő az adott szak képzési idejének másfélszerese, ha ez tört részre jön ki, felfelé kell kerekíteni. A képzési és kimeneti követelmények szerinti képzési idő a 8/2013. (I. 30.) EMMI rendeletben, illetve a 18/2016. (VIII. 5.) EMMI rendeletben van meghatározva. 

Konyhanyelven megfogalmazva az ösztöndíjas hallgató kettő fontos kötelezettséget vállal: 

 • Megszerzi az oklevelét (határidőn belül). 

 • Munkát vállal Magyarországon (az aktív állami ösztöndíjas félévekkel megegyező időtartamig). 

Amennyiben a feltételek nem teljesülnek, a jogszabály szankciókat határozhat meg, de meghatározott esetekben a hallgató mentesülhet a kötelezettségek teljesítése alól. 


Mikor kell visszafizetni a tandíjat? 

Amennyiben valaki legalább kettő állami ösztöndíjas félévet vett igénybe, de megszűnt a hallgatói jogviszonya, visszafizetési kötelezettséggel kell számolnia. Erről egy értesítést kapnak az érintettek, aminek kézhezvételétől számított 30 napon belül kell eleget tenni a visszafizetésnek, vagy mentességet kérni. 


A tandíj ledolgozása, visszafizetése 

Ha nem sikerül teljesíteni a feltételeket, és túl sok lenne a visszafizetendő tandíj, még mindig van egy biztos lehetőség: a munka. Az elmúlt években pedig ez is volt a jellemző út. A többség ugyanis inkább dolgozni megy, minthogy visszafizesse a teljes összeget. Ez pedig az állam számára sem akkora probléma, úgyhogy mindenki jól jár vele. Ilyenkor a “felhasznált” aktív féléveknek megfelelő időt kell eltölteni hazai munkaviszonyban. 


Mennyit kell fizetni? 

Általános esetben a képzés díjának 50%-át kell visszafizetni. Amennyiben viszont valaki megszerezte oklevelét, viszont nem tartott fent hazai munkaviszonyt, úgy az inflációval növelt, teljes tandíjat vissza kell fizetni. Ez pár százezer forinttól akár milliós nagyságrendű is lehet. A visszafizetési kötelezettség ugyanakkor részletfizetéssel is teljesíthető a jogszabály által meghatározott határidőig. 

Külön kérvényezés esetén az Oktatási Hivatal (OH) 

 • ötmillió forint alatti összegű állami ösztöndíj visszatérítési kötelezettsége esetén legfeljebb tíz évre szóló, 

 • ötmillió forint feletti összegű állami ösztöndíj visszatérítési kötelezettsége esetén legfeljebb tizenöt évre szóló részletfizetést engedélyez. 

A kérelem díja 3000 forint. 


Elvégeztem az egyetemet állami ösztöndíjjal, de külföldön helyezkednék el. Kell fizetnem? 

Gyakori kérdés lehet, mi történik akkor, ha valaki lelkiismeretesen lediplomázott, viszont nem itthon vállal munkát hosszú távon. Sajnos az aktív állami féléveket ebben az esetben is vissza kell fizetni a jogszabály szerint. Hiszen az állam a hallgatót azért fizeti, hogy a hazai gazdaságot erősítse. 

Persze rengeteg szakmai tapasztalatot lehet szerezni külföldön, amit később itthon is lehet kamatoztatni. Amennyiben valaki 5-10 évre is elmegy, de később ledolgozza a tandíját, ugyanúgy nem kell fizetnie. Csak akkor, ha 15-20-, vagy még több éven át más országban képzeli el a jövőjét. 


Mikor nem kell visszafizetni a tandíjat? 

Amennyiben valaki felsőoktatási szakképzésre, alapképzésre, vagy mesterképzésre járt, de egy aktív állami ösztöndíjas félév (osztatlan mesterképzés esetén két aktív félév) után befejezte, nincs fizetési kötelezettség. Ha pedig valaki egy éven belül szakot vált, és új jogviszonya keletkezik, szintén mentesülhet a korábbi képzés tandíja alól. Akár a munkáltató is átvállalhatja a tartozást. Mentesítés járhat külföldi tanulmányok esetén is, vagy akkor, ha a nyelvvizsga hiányzik, amit felnőttképzésben próbál megszerezni az illető. 

Néhány, jogszabályban meghatározott esetben a hallgató – kérelemre – részben, vagy egészben mentesülhet a kötelezettségek, illetve a szankciók alól. Idetartozhatnak a következő esetek: a volt hallgató 

 • három gyermeket szül, 
 • tartósan beteg, 
 • komolyabb baleset éri, 
 • önhibán kívüli, váratlan ok miatt nem tudta befejezni az egyetemet (pl. családi okok), vagy 
 • megváltozott munkaképességű. 

Az államilag támogatott képzéstől tehát nem kell félnie a felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak. Amennyiben valaki meggondolná magát, még időben visszaléphet, másrészről kérvények, kérvények és kérvények – számos oka lehet annak, hogy valaki nem tudta befejezni az adott szakot. 

Aki viszont igen, és megtalálta számításait, szinte teljesen új világ tárulhat elé diplomával a kezében. 


államilag támogatott képzés METU


Továbbtanulnál? Válaszd a METU-t! 

A Budapesti Metropolitan Egyetemen, azaz a METU-n segítünk, hogy mindenki olyan gyakorlati tudást szerezzen, ami a valódi életből vett kihívásokból építkezik, és igazi versenyelőnyt jelent a piacon. 

Számos képzés közül választhatsz, legyen szó a kommunikáció, üzlet, turizmus, vagy a művészet különböző területeiről. 


Fedezd fel képzéseinket, és találd meg saját utad! 

2022. 11. 25.

Hírek

Művészet
Nemzetközi design díjat nyert a METU hallgatója

Nemzetközi design díjat nyert a METU hallgatója

designdijhircsempe

Nemzetközi design díjat nyert a METU hallgatója

Nemzetközi design díjat nyert a METU hallgatója …

Művészet
Művészet
HUNGAROPACK STUDENT- csomagolástervezési pályázati eredmények

HUNGAROPACK STUDENT

hungaropackhircsempe

HUNGAROPACK STUDENT- csomagolástervezési pályázati eredmények

HUNGAROPACK STUDENT …

Művészet
Erasmus+ International Staff Training Week- ’Sustainable solutions in our everyday activities’ - a fenntarthatósági kérdések jegyében

A fenntarthatósági kérdések jegyében

sustaincsemphír

Erasmus+ International Staff Training Week- ’Sustainable solutions in our everyday activities’ - a fenntarthatósági kérdések jegyében

A fenntarthatósági kérdések jegyében …

Az Amazing AI és a METU közös konferenciát tartottak

2024. május 28-án került megrendezésre az "AI in Business" konferencia és workshop az Amazing AI és a METU közös közreműködésében.

mivancsemp

Az Amazing AI és a METU közös konferenciát tartottak

2024. május 28-án került megrendezésre az "AI in Business" konferencia és worksh …

Művészet
Brittnek Andrea - a METU Vizuális Kommunikáció Tanszék vezetőjének doktori munkájából nyílt kiállítás a Tabán szívében

Brittnek Andrea - Tapintható fehérség – A design útja a fenntartható jövő felé - kiállítás a Virág Benedek Házban

brittneka-hir

Brittnek Andrea - a METU Vizuális Kommunikáció Tanszék vezetőjének doktori munkájából nyílt kiállítás a Tabán szívében

Brittnek Andrea - Tapintható fehérség – A design útja a fenntartható jövő felé …

Művészet
A regionális divat körforgása- ERASMUS BIP program a METU-n

Erasmus BIP programot szervezett a Budapesti Metropolitan Egyetem ’Circularity in Regional Fashion’ / ’Körforgás a regionális divatban’ címmel, a Sapientia EMTE és az AMD Berlin egyetemek részvételével

bib csemp 05.29

A regionális divat körforgása- ERASMUS BIP program a METU-n

Erasmus BIP programot szervezett a Budapesti Metropolitan Egyetem ’Circularity i …

KommunikációÜzlet
Nagy sikerrel zajlott az idei, immár 12. Egyetemi Nemzetközi Kommunikációs és Viselkedéskultúra Protokoll Verseny

Nagy sikerrel zajlott az idei, immár 12. Egyetemi Nemzetközi Kommunikációs és Viselkedéskultúra Protokoll Verseny

protokollhircsempe

Nagy sikerrel zajlott az idei, immár 12. Egyetemi Nemzetközi Kommunikációs és Viselkedéskultúra Protokoll Verseny

Nagy sikerrel zajlott az idei, immár 12. Egyetemi Nemzetközi Kommunikációs és Vi …

KommunikációÜzlet
Művészet
Az építészet jövőjével kapcsolatos kérdéseket feszegeti a METU és FUGA kiállítása

2024. május 16-án nyílt meg a METU és FUGA kiállítása, amely belsőépítész hallgatók tervezési projektjeit, valamint egy építészet jövőjéről szóló filmet mutat be.

fugametcsemp

Az építészet jövőjével kapcsolatos kérdéseket feszegeti a METU és FUGA kiállítása

2024. május 16-án nyílt meg a METU és FUGA kiállítása, amely belsőépítész hallga …

Művészet
KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
További hírek megtekintése...
METU hírek logó

További hírek megtekintése...