Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility 20 ÉVES A METU, Brittnek Andrea története | Budapesti Metropolitan Egyetem

20 ÉVES A METU, Brittnek Andrea története

A Budapesti Metropolitan Egyetem 20 éves lett! Rengeteg emlékezetes esemény történt ez idő alatt, ezek közül néhányat szeretnénk felidézni veletek közösen. Egy időutazásra invitálunk benneteket jelenlegi és alumni hallgatóink, oktatóink és munkatársaink történeteivel. Tartsatok velünk! Ismerjétek meg Brittnek Andrea a METU Tervezőgrafika alapszak Csomagolástervezés specializációjának vezetőjét és mesteroktatóját és történetét! 


 


Hogyan kerültél a METU-ra? 

2013-ban Július Gyula kérésére csatlakoztam a METU oktatói csapatához, előtte több felsőoktatási intézményben is tanítottam óraadóként, miközben tervezőgrafikusként folyamatosan jelen voltam a szakmában és Art Director-ként irányítottam egy grafikai stúdiót. 2017 szeptemberétől főállásúként a csomagoláskultúra, a brandépítés és a térgafika alkotói lehetőségeinek fejlesztése a célom a Vizuális Kommunikáció Tanszék Tervezőgrafika szakán. Specializáció vezetőként és a nemzetközi Graphic Design hallgatóink szakvezetőjeként is törekszem elérni, hogy egyre több izgalmas feladatot, vagy nagyobb lélegzetű, akár valós projektet hozzunk létre a magyar és a nemzetközi diákok közös integrálódásával. 

 

Mi volt az első élményed a METU-val? 

A METU Tervezőgrafika Tanszékén kiváló munkatársakkal kezdtem dolgozni, akik mind szakmailag, mind emberileg azonnal befogadtak és közösen, egymást támogatva építettük fel a szak sokrétűségét. Még 2013-ban Nagy Alexandrával gondoltuk ki a Csomagolástervezés programját, mely fontos részét képezi a Tervezőgrafika szakterületének. Majd a hallgatókkal olyan projekteket hoztunk létre, melyek gyönyörű, izgalmas, innovatív megoldásokká nőtték ki magukat, és ezen alkotásokból 2016 szeptemberében a Design Hét keretében a Dovin Galériában egy fantasztikus METU Brand//Pack kiállítást állítottunk össze. Hatalmas siker volt, amit persze azóta is rengetek bemutatkozás követ, de ez olyan meghatározó élmény volt számomra is, hogy büszkén és örömmel tekintek vissza erre az eseményre. 

 

Mesélnél egy (vagy több) meghatározó élményt az egyetemmel kapcsolatban? 

A tanári kar szemlélete és egységes hozzáállása a hallgatók egyéniségének kibontakozásához, a segítő, szakmailag és emberileg támogató gondolkodás rendkívül erős. Itt nincs egy kiemelt séma, egy művészeti elv, egy design szemlélet, itt minden oktató, mentor arra törekszik, hogy a hallgató megismerje a szakma szépségeit, elvárásait, lehetőségeit és mindenki saját egyéniségének kicsomagolása, fejlesztése a cél. Ez már a legelején nagyon pozitív hatással volt rám. Jó úgy együtt dolgozni, hogy minden megfér egy helyen, az autonóm művészi gondolkodást jól kiegészíti a funkcionalista design szemlélet. 

Erre két remek hallgatói siker is óriási büszkeséggel tölt el, ahol témavezetőként segíthettem a projekteket. 2017-ben és idén 2021-ben is két olyan könyvtervezési munkával hoztuk el az OMDK Tervezőgrafika 1. helyezését, melyeknél a tudományos tartalom, az egyéni művészi identitás a vizuális nyelvi megjelenésben és a funkcionálisan is jól értelmezhető térgrafikai elemek ötvözése méltó és izgalmas megjelenést kaptak. 

 

Hogyan látod a METU jövőjét 5-10 év múlva? 

Már most is több mint 150 nemzetközi egyetemmel állunk szoros Erasmus kapcsolatban, mely lehetőséget hallgatóink örömmel vesznek igénybe. Azon egyetemekkel, amelyek hasonló értékeket és elveket követnek, mint a METU, igyekszünk még szorosabbá fűzni a kapcsolatokat és közös projektekben, közös alkotói közösségekben, csereprogramokban gondolkodva kívánjuk bővíteni diákjaink, oktatóink szakmai fejlődését. Én ebben nagyon sok lehetőséget látok, amit remélhetőleg 5-10 év múlva már a saját, új, modern és minden igényt kielégítő METU Campus területén tudunk majd folytatni. 

 

Mit gondolsz, miben rejlik a METU sikere? 

Ha globálisan nézem, akkor a folytonos megújulás, a naprakészség, a lehetőségek növelése és a töretlen vágy, hogy hallgatóinknak egyre jobb legyen minden területen. Itt tényleg a diákok állnak a középpontban, minden fejlesztést értük tesz az egyetem, hogy mind hazai, mind pedig nemzetközi szinten is magasan megállják a helyüket a saját szakterületükön. 

A Művészeti Karon belül speciális helyzetben vagyunk, hiszen itt kisebb alkotói közösségekben dolgozunk együtt diákjainkkal, itt az oktatók mentori közelsége még közvetlenebb lehetőségeknek ad teret. Így nyitottsággal, különös figyelemmel a hallgatók egyéni fejlesztésére hatalmas sikereket érünk el. Ehhez persze folyamatosan bővítjük a műhelyeinket, ahol a diákok örömmel és aktívan dolgoznak, kihasználva a tradicionális művészeti technikák megismerését, párhuzamosan akár a modern, innovatív, digitális, 3D kivitelezési lehetőségekkel. Hallgatóink ötletei, tervei teljes mértékben kivitelezésre kerülhetnek a Campus területén, így a kreatív alkotási folyamat mellett minden fázisát elsajátítják a szakma elvárásainak, hogy kikerülve az egyetem falai közül azonnal megállják helyüket a piacon. 

Kiemelten fontosnak tartjuk az innovatív, jövőbe mutató, ökoszemléletű fenntarthatóság prioritását. Ezt nemcsak elméletben igyekszünk hallgatóinknak átadni, hanem a gyakorlatban is olyan kezdeményezéseket teszünk, olyan új kreatív ötleteket, technológiai fejlesztéseket kutatunk a diákokkal közösen, melyek még több lehetőséget hordoznak magukban. Ez a szemlélet alapozza meg a hagyományokra épülő, jelenben kidolgozott és a jövőt szolgáló sikert.  

2021. 09. 22.

Hírek

Nagy sikerrel zajlott a Tudományos Diákköri Konferencia az Üzleti, Kommunikációs és Turisztikai hallgatók körében

Nagy sikerrel zajlott a Tudományos Diákköri Konferencia az Üzleti, Kommunikációs és Turisztikai hallgatók körében...

tdksajcsemp2

Nagy sikerrel zajlott a Tudományos Diákköri Konferencia az Üzleti, Kommunikációs és Turisztikai hallgatók körében

Nagy sikerrel zajlott a Tudományos Diákköri Konferencia az &U …

Rangos nemzetközi elismeréseket hozott az ősz a Budapesti Metropolitan Egyetemnek

QS Stars Minősítés és Reimagine Education Shortlist Sajtóközlemény2023.11.22. (szerda)A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) oktatási innovációi kivívták a világ egyik legrangosabb felsőoktatási szervezetének elismerését...

csempe5208

Rangos nemzetközi elismeréseket hozott az ősz a Budapesti Metropolitan Egyetemnek

QS Stars Minősítés és Reimagine Education Shortlist Sa …

Felhívás a Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogramban történő részvételre

Tanulj Te is a METU egyik legfontosabb külhoni partneregyetemén, és „érd el önmagad legjobb verzióját” a Sapientián!

marcsempe

Felhívás a Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogramban történő részvételre

Tanulj Te is a METU egyik legfontosabb külhoni partneregyetemén, és „érd el önma …

Művészet
Megjelent Dr. Mészáros Flóra könyve: Lantos monográfia

Egyetemünk oktatójának  Dr. Mészáros Flóra művészettörténésznek, a Művészet- és Designelméleti Intézet egyetemi docensének Lantos címmel könyve jelent meg...

lantoscsemp

Megjelent Dr. Mészáros Flóra könyve: Lantos monográfia

Egyetemünk oktatójának  Dr. Mészáros Fl&oa …

Művészet
myBRAND - A hallgató fejlődése a Budapesti Metropolitan Egyetemen HR képzésének középpontjában

Az oktatás világa folyamatosan változik, és az oktatási intézményeknek lépést kell tartaniuk az új kihívásokkal...

HRcsemp

myBRAND - A hallgató fejlődése a Budapesti Metropolitan Egyetemen HR képzésének középpontjában

Az oktatás világa folyamatosan változik, és az oktat …

Művészet
METU-s díjazottak és kiállító a Magyar Formatervezési és a Design Menedzsment Díj 2023-as elismertjei között

Tavirózsából inspirálódott okosbója, független designiroda és környezetbarát földvirág a Budapesti Metropolitan Egyetem díjazottjai és kiállítói között...

FTillu

METU-s díjazottak és kiállító a Magyar Formatervezési és a Design Menedzsment Díj 2023-as elismertjei között

Tavirózsából inspirálódott okosbója, f …

Művészet
Művészet
MIÉRT SAJOG A LELKÜNK? Előadássorozat

Egzisztencia, társas lét és terápia a késő modern társadalomban  Helyszín: Budapesti Metropolitan Egyetem, Művészeti és Kreatívipari Kar, Infopark D épület D235  Cím: 1117 Budapest Gábor Dénes u...

mslcsemp

MIÉRT SAJOG A LELKÜNK? Előadássorozat

Egzisztencia, társas lét és terápia a késő mo …

Művészet
Művészet
11. Magyar Sajtmustra

A Magyar Sajtkészítők Egyesülete egyetemünkön arculatuk megújításához grafikai pályázatot hirdetett...

sajtihírcsempike

11. Magyar Sajtmustra

A Magyar Sajtkészítők Egyesülete egyetemünkön& …

Művészet
KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
További hírek megtekintése...
METU hírek logó

További hírek megtekintése...